Bătrînii împrumută bani pentru a putea plăti căldura
• peste 350 de pensionari au solicitat împrumuturi la Casa de ajutor Reciproc a Pensionarilor în valoare de 1,5 miliarde de lei, pentru a-și plăti întreținerea • facturile la întreținere sînt duble față de pensiile oamenilor
Pensionarii reprezintă una dintre categoriile defavorizate, cu toate că au trudit ani buni pentru a-și asigura bătrînețile. Pensiile de mizerie nu acoperă cheltuielile banale, care nu sînt nici pe departe un lux. În iarna aceasta, bătrînilor le-a mai fost aplicată o lovitură. Facturile exorbitante la întreținere au băgat groaza în bătrîni. Odată cu emiterea facturilor pe lunile în care s-a livrat căldură, întrebarea „cu ce ne vom achita întreținerea?” a ajuns să fie pe buzele tuturor vîrstnicilor.
Bătrînii care sînt membri fideli ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Bacău și care au plătit contribuția lunară, au solicitat sprijinul acesteia în vederea împrumutării unor sume de bani pentru a ieși din impas. „În această perioadă, majoritatea pensionarilor vin să solicite împrumuturi pentru plata întreținerii. La aceasta se adaugă și bani pentru operații, medicamente și hrană. Suma mximă pe care o putem acorda pe luna ianuarie este de zece milioane de lei. Din februarie, datorită nevoilor bătrînilor, s-a hotărît ca aceștia să poată împrumuta pînă la 15 milioane de lei”, ne-a declarat Mina Coșa, contabil șef la CARP Bacău. În luna ianurie s-au prezentat pentru a împrumuta bani de la CARP Bacău peste 350 de pensionari, valoarea totală a împrumutului fiind 1,5 miliarde de lei.
A devenit deja o regulă ca pensionarii să fie cei mai buni platnici la întreținere, chiar dacă aceasta cere acum eforturi uriașe și sacrificii de neimaginat în țări civilizate. Pentru a putea plăti factura la întreținere, Jenică Grădinaru a solicitat și el un sprijin financiar de la CARP Bacău. „Nu mai pot face față cheltuielilor și datoriilor. Am avut apartament cu patru camere, dar l-am împărțit cu fiul meu. Acum am numai două camere. Întreținerea pe decembrie mi-a venit 2.800.000 de lei. Am restanțe la plată de două luni, peste cinci milioane de lei. Eu am pensie bunicică de la armată, de trei milioane, dar soția abia are un milion. Am încercat să achit toate facturile și am împrumutat bani de la un particular, crezînd că voi aduna din pensie. Dar m-am înșelat și m-am trezit cu datorii de aproape zece milioane. Ultima soluție a fost împrumutul de la casa de sprijin pentru pensionari. Am luat de aici zece milioane și timp de zece luni trebuie să dau cîte un milion din datorie. Măcar aici nu sînt presat de timp și de rușine. În plus, lunar avem nevoie de medicamente, mîncare și bani pentru celelalte utilități. Cînd lucram aveam bani depuși la CEC. Acum numai am nimic. Am ajuns să scotocim toate buzunarele pentru a ne putea lua o pîine și să tragem de bani cît putem. Dăm din colț în colț cît putem și încercăm să achităm prioritățile, da nici așa nu ieșim nicăieri, că nu ne ajung banii. Am crezut că recorelarea și indexarea ne vor aduce ceva, dar tot degeaba. Mai mare bătaia de joc: 25.000 de lei! Abia aștept primăvara ca să nu mai plătim căldura, că mai multe friguri îți provoacă. Sper ca la vară să ajung pe zero cu datoriile”, ne-a spus fostul cadrul militar de 74 de ani.
Licuța Guțu și-a pus și ea speranțele într-un astfel de împrumut. „Pe luna decembrie ne-a venit întreținerea 1.700.000 de lei. Cînd am văzut, am izbucnit în plîns. De unde să fac eu rost de banii ăștia la o pensie de 864.000 de lei? Eu sînt pensionară de boală și pensia e mică. Sînt bolnavă cu inima și de diabet, și peste 300.000 de lei se duc numai pe medicamente. Dar mai trebuie să mîncăm și noi! La întreținere mi s-au adunat restanțe de aproape cinci milioane. Telefonul și cablul mi-au fost tăiate. Nu am avut ce face și am solicitat un împrumut de la CAR-ul nostru. Am luat 3,5 milioane, că nu pot mai mult. Nu am de unde-i da înapoi după aceea”, ne-a spus femeia de 50 de ani.
Elena și Victor Bălan au solicitat șase milioane de lei. „Întreținerea pe decembrie ne-a venit 1.450.000 de lei. În noiembrie, la fel de mare și cine știe ce ne așteaptă pe ianuarie și februarie. Eu am fost în șomaj și apoi a trebuit să ies la pensie anticipat pentru că nu mai angaja nimeni un om în pragul pensionării. Am lucrat o viață ca tinichigiu și am o pensie de un milion două sute. Soția a fost confecționeră și are pensia de două milioane. Am plătit întreținerea și nu am mai rămas decît cu 800.000 de lei. Dar mai sînt și alte cheltuieli: lumină, telefon, impozit pe apartament, taxă
de salubritate, mîncare. Mîncăm și noi fasole, cartofi, iar carne foarte rar. Numai noi știm cum drămuim banii aștia. Plus că sîntem bătrîni și avem nevoie și de medicamente. Iar rețete compensate nu mai prindem. Am făcut eforturi lunare pentru a nu rămîne cu restanțe la întreținere. Noroc că apartamentul e mic, cu trei cămăruțe. Confort trei. Pentru a nu mai sta cu griji, eu și soția am hotărît să împrumutăm bani de la CAR. Am luat șase milioane pe care îi vom ține pentru întreținerile viitoare și plata impozitului pe apartament. Mă strînge în spate cînd știu că de-acum înainte trebuie să dau lunar cîte un milion înapoi, dar asta e situația. Iar în iulie , cînd termmin cu împrumutul, trebuie să deschid altul, pentru a face aprovizionarea de iarnă. Sîntem bătrîni, pensiile sînt mici și nu ne rămîne decît să suferim. Asta este răsplata după ce omul muncește o viață”, ne-a spus Victor Bălan, un bătrîn de 72 de ani.
La CARP Bacău sînt înscriși peste 10.000 de membri, iar pentru a
obține un împrumut, pensionarul trebuie să cotizeze lunar cu 1%
din pensie, timp de cel puțin 90 de zile, și să prezintă adeverința de salariat sau pensionar a girantului. Pentru a obține un milion de lei,
cotizația depusă la CARP Bacău este de 400.000 de lei, pentru
cinci milioane de două milioane, iar pentru un împrumut de zece
milioane trebuie să cotizeze cu patru milioane de lei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns