• inspectorii de muncă au dat amenzi de sute de milioane de lei patronilor prinși cu ocaua mică • la Gioseni, un țigan le-a spus inspectorilor de muncă că mai bine își ia 50 de dobermani decît să plătească amenda • prin sate, țăranii își dau vecinii posesori de abricuri în vileag, doar ca să fie amendați
Dis-de-dimineață, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău e mare agitație. Echipele de inspectori aleargă de la un birou la altul, sub atenta supraveghere a șefilor. Emoțiile sînt și mai mari deoarce sînt supervizați de mai marii de la București. Ei nu sînt prea încîntați de rezultatele din primele zile de campanie în silvicultură. Așa că inpectorii ITM Bacău au fost trimiși să adune bani la buget, cu toate că în noile norme ale Uniunii Europene prioritară este prevenția, și nu amenda. După o scurtă ședință de instruire și împărțire a traseelor, lumea se urcă în mașini și părăsește sediul instituției. Se pornește în trombă spre Buhuși, Blăgești și Hemeiuși. Inspectorii merg la niște clienți mai vechi, dar și la puncte de lucru ale unor societăți puse la dispoziție de Direcția Silvică. Primul popas este la Blăgești. Aici, un inspector mai șmecher îi întreabă pe săteni de unde poate cumpăra scîndură. Toți se uită circumspecți și își dau seama imediat că e vreun control. Țăranul întrebat se scarpină în cap și începe să își înșire toți vecinii cu „gatere”. „Dar mergeți la alde Cămășoiu, că ala face mare avere cu scîndură și lemne și are gater în curte”, ne spune omul. Oprim la poartă și iese săteanul plin de rumeguș. În curte, un biet abric. Nici vorbă de gater. Omul știe că e în curtea lui și care-i sînt drepturile. Pentru că nu e societate, inspectorii părăsesc casa țăranului. La cîțiva metri, alți săteni ne îndreaptă spre altă casă. Situația se repetă, așa că pornim la Buhuși, unde inspectorii știu cîteva făbricuțe de mobilă.
Aici, verificarea dă roade. Dacă patronul are contracte de muncă, pentru că a fost un client mai vechi al ITM Bacău, nu la fel de bine stă la asigurarea condițiilor de muncă. Inspectorii verifică toate actele și lasă o înștiințare patronului să se prezinte la sediul unității. La fel se procedează și la alți angajatori. Nimeni nu primește amenda pe loc.
Echipele de inspectori de muncă bat județul în lung și lat pentru a verifica legalitatea relațiilor de muncă și condițiile în care muncesc oamenii. Peste tot sînt primiți cu ură de patroni și cu zîmbete aruncate pe furiș de salariații care muncesc la negru. „Măcar așa ne mai face italianul ăsta și nouă contract”, se aude murmurul unui muncitor. La Gioseni, un țigan le-a spus inspectorilor de la ITM Bacău că mai bine își cumpără 50 de dobermani decît să plătească amenda pentru munca la negru. Și cu animalele în bătătură nici un control nu ar mai avea tupeu să intre.
Campania de verificări din silvicultură a adus pînă acum la bugetul statului peste jumătate de miliard de lei. Numai alaltăieri s-au dat sancțiuni de 145 de milioane de lei, din care 60 pe muncă la negru și 85 de milioane de lei pentru riscurile producerii unor accidente pe șantiere. Firmele sancționate au fost Han SRL Dofteana (20 milioane muncă la negru și 30 de milioane pentru neîndeplinirea măsurilor dispuse la un control anterior), Best Wood Production SRL Comănești (20 de milioane pentru două persoane la negru), Continental Barați (zece milioane pentru neacordarea salariului minim pe economie), Lanet Prod Cașin (25 de milioane pentru utilizarea utilajelor fără apărători dee protecție), iar firma International Forest Onești a fost amendată cu 30 de milioane de lei pentru că gaterele nu erau racordate la centura de împămîntare. Societatea Dominus Prodcom Onești a primit un avertisment pentru că dispozitivul de protecție a gaterului nu era consolidat suficient, iar la International Forest Onești a fost sistată activitatea circularului de spintecat pentru că nu era dotat cu cuțit divizor. „Multe firme care au ca domeniu de activitate în exploatarea și prelucrarea lemnului lucrează la limita legii în ceea ce ne privește. De aceea, în acest domeniu au loc cele mai multe accidente de muncă”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la ITM Bacău. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns