• rapoartele sterile prezentate de prefect și subprefect nu i-au interesat cîtuși de puțin pe primari • în loc să se discute despre probleme spinoase, cu care aleșii locali se confruntă zi de zi, conducerea județului a preferat să înșiruie mai bine de două ore realizările din ultimii doi ani
Șefii județului s-au întîlnit ieri cu primarii din județ și directorii instituțiilor publice la prima ședință a Comisiei consultative din acest an. Ideea de consultare a tuturor factorilor de răspundere s-a pierdut însă undeva pe drum, pentru că în mai bine de două ore prefectul Radu Cătălin Mardare și subprefectul Gabriel Vlase au prezentat niște rapoarte doldora de cifre și statistici, care n-au interesat pe nimeni. Dovada cea mai elocventă a fost că primarii au vorbit tot timpul între ei despre cu totul altceva, unii aflați în spatele sălii de ședințe de la Direcția Agricolă au mai ațipit, iar alții, plini de bună dispoziție, au spus, printre altele, și ceva bancuri. O dovadă despre cît de mult au reușit cei doi să le capteze atenția celor prezenți a fost că, aproape de final, un ales local chiar a spus ca pentru el „hai, dom’ prefect, zi-ne la revedere”.
Ședința de ieri a început cu prezentarea de către prefectul Mardare a programului de acțiune din ultimii doi ani. A fost o înșiruire de cifre, de indicatori economici care arătau salturile făcute în diverse ramuri ale economiei. În raportul stufos s-a vorbit însă mult prea puțin despre nerealizări. S-a amintit că a scăzut natalitatea și a crescut mortalitatea, despre infracționalitatea în creștere și despre familiile debranșate de la sistemul centralizat de încălzire. Prefectul doar a spicuit din aceste capitole, fără însă să zăbovească prea mult peste problemele majore. A spus pasager că natalitatea a scăzut, deși este extrem de grav că tinerii căsătoriți nu mai vor să aibă urmași pentru că nu au ce să-i crească. S-a amintit că a crescut infracționalitatea, dar n-a spus nimeni că statul nu poate oferi nici un fel de ajutor infractorilor ieșiți de după gratii pentru a reîncepe o viață normală. Adică lucruri care demonstrează mai bine decît niște statistici sterile cît de bine trăiește cetățeanul de rînd. Astfel de lucruri cu siguranță i-ar fi interesat pe aleșii locali veniți la ședință, decît o listă a localităților în care s-au extins liniile unor centrale digitale sau ce sume s-au investit în utilaje, construcții și mijloace de transport.
Apoi a luat cuvîntul subprefectul Vlase care a prezentat programul de dezvoltare a județului pentru anul în curs. Și el a citit cîteva foi pline de angajamente, care s-au dovedit la fel de neatractive pentru cei prezenți în sală. Primarii se comportau ca și cum ar fi fost niște școlari în recreația mare. Răbdarea celor din sală a atins apogeul cînd au fost anunțați că vor mai urma încă două dări de seamă, una a Protecției Civile și una a Serviciului de Mobilizare, prezentată de colonelul Marinică Mahu. Cei de la tribună continuat să spună ce au avut de spus, iar cei din sală și-au văzut de ale lor. „Hai, bre, că și-așa nu înțelege nimeni”, a spus cineva aflat în mijlocul sălii în timp ce vorbea trimisul Protecției Civile. Probabil șefii Prefecturii au remarcat și ei într-un tîrziu agitația din sală, dacă au cerut, pe rînd, niscaiva atenție. Prefectul le-a spus celor prezenți că și aceste activități, deși prezentate într-un ritm alert, sînt importante, în timp ce subprefectul a cerut „puțintică răbdare”. Și mai interesant a fost că în timp ce s-au prezentat ultimele două rapoarte, mulți participanți au ieșit afară, la o țigară. Abia după ce Gheorghe Hură, secretarul Prefecturii, a ieșit și el pe hol, oamenii au revenit în sala de ședință.
Singurul care a reușit să se facă cu adevărat ascultat a fost Neculai Lupu, președintele Consiliului Județean. Și asta pentru că a spus lucrurilor pe nume, atingînd probleme actuale și de o importanță majoră. „Referitor la preluarea spitalelor, hotărîrea de guvern spune ca aceste unități să fie luate în administrare, și nu în proprietate. Ministerul Sănătății nu a vrut să le dea în proprietate. Le-a fost probabil frică că le vindem sau să facem altceva cu ele. Ministerul n-a binevoit să investească bani în spitale în toți acești ani, iar noi ne-am săturat de sarcini, pe care să le suportăm numai din bugetele noastre. Dar aceste spitale vor reînvia mai repede decît își imaginează unii sau alții. De aceea vă cer să conlucrăm cu directorii spitalelor, Direcției de Sănătate Publică și Casei de Asigurări”, a explicat președintele Lupu. El a atins și problema laptelui și cornurilor pentru școlari, explicînd că nu sînt bani suficienți și că n-ar fi rău ca Guvernul să aloce niște sume din fondul de rezervă. Neculai Lupu a precizat că în acest an vor demara lucrările la Parcul Industrial Hemeiuși, la Biblioteca Județeană și la Casa Bacovia, obiective pentru care județul are nevoie de bani.
Cu zece minute înainte de terminarea întîlnirii, prefectul Mardare i-a invitat pe cei prezenți să ridice, dacă au, obiecții sau să-și spună problemele. Au intervenit doar primarii din Fărăoani, Traian și Strugari. Ideile exprimate și-au găsit imediat suport în rîndul celorlalți aleși locali, pentru că neînțelegeri între primari și secretari, întîrzieri în aprovizionarea cu alimente pentru elevi există în mai toate comunele. Discuția nu a depășit zece minute. Apoi ședința s-a încheiat. Primarii plictisiți să asculte „povești” s-au bulucit la ieșire, rămînînd în sală doar aleșii locali înrolați în PSD. Poate cu ei s-a discutat altfel. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns