Apa minerală curge din nou la Slănic Moldova
• directorul adjunct al SC Perla Moldovei nu are argumente pentru a explica cu exactitate de ce a fost întreruptă furnizarea apei de izvor
Apa a început din nou să curgă la izvoarele minerale nr 1, 1 bis, 3, 8 și 10 din Slănic Moldova, care au fost închise mai bine de două săptămîni. Perla Moldovei, societatea care a primit de la Agenția Națională a Resurselor Minerale (ANRM) licența de exploatare pentru izvoarele din stațiune, a decis pe 15 ianuarie să oprească furnizarea apei de izvor, deși în stațiune se aflau, la tratament, cîteva sute de pacienți. Vasile Ion, directorul adjunct al SC Perla Moldovei, susține că măsura a avut o cauză tehnică. „Conductele prin care apa captată de la izvor vine pînă la buvetă riscau să crape. Chiar în spatele locului pe unde curge apa către turiști, există niște instalații electrice și în acea încăpere se făcea condens. Era pericolul să se producă un scurtcircuit. Așa că am întrerupt furnizarea apei, ca să nu existe probleme și am început reparațiile”, susține directorul Vasile Ion, mai cunoscut sub porecla sa, de Gringo.
Cînd am întrebat, concret, în ce au constat reparațiile care s-au făcut la instalațiile electrice și care să fi justificat oprirea izvoarelor de apă minerală timp de două săptamîni, Vasile Ion ne-a vorbit despre reparații pe tronsoane, despre schimbări de conducte și alte înlocuiri. Pînă la urmă, misterul s-a elucidat. „Existau în încăperile cu instalații electrice niște serpentine de încălzire. A trebuit să le scoatem de acolo și am băgat niște plăci de BCA încălzite, ca să fie cald în interior. Într-o zi s-a scos o serpentină, în altă zi altă serpentină, a durat ceva”, ne-a spus directorul de la Perla, de parcă îndepărtarea unor serpentine, oricît de mari ar fi fost acestea, ar fi necesitat eforturi uriașe. La fața locului, lucrurile au devenit și mai clare. Încăperile cu instalații electrice despre care ni s-a povestit – și pe care ni le-am imaginat ca pe o adevarată uzină – sînt, în realitate, niște cămăruțe de un metru pe un metru, în care placa de BCA, ceva mai mare decît o tastatură de calculator, abia încape în lățime.
Acum cîteva zile, în timpul unei convorbiri telefonice, directorul Vasile Ion ne-a declarat că oprirea izvoarelor s-a impus pentru o serie de modernizări, inclusiv pentru montarea unor plăci luminoase la fiecare izvor în parte, plăci pe care turistul să poată citi, chiar și pe timp de noapte, prescripțiile pentru apă minerală. Numai că, la izvoare, este o paragină totală. De unde plăci luminoase, dacă trebuie ceva efort să apeși pe butoanele aproape înțepenite de la fiecare izvor? Imaginea e dezolantă și departe de declarațiile din birouri.
Presiuni pentru încheierea contractelor de furnizare a apei
Ambrozie Bolohan are 77 de ani. Este din Suceava și a venit împreuna cu soția la tratament. Bătrînul suferă de o boală de stomac. L-am întîlnit la izvorul 10, cu sticluța în mînă. Era fericit că, în sfîrșit, poate să bea apa pe care i-a prescris-o medicul lui de acasă. „De marți am ajuns la Slănic. În fiecare zi am mers și de două-trei ori pînă la izvor, doar o să vină apa. Dar, pînă azi, nimic ! De ani de zile vin aici și niciodată nu mi s-a mai întîmplat o asemenea poveste. Dacă știam, nici nu mai veneam acum la Slănic. Dar am prins bilet și tare m-am mai bucurat. Sînt foarte importante pentru mine izvoarele astea”, ne spune bătrînul, care ne-a mărturisit că, la anul, o să se gîndească mai bine unde o să meargă ca să se trateze.
Închiderea izvoarelor de la Slănic Moldova îi sperie și pe oamenii din zonă, implicați în turism. Ion Munteanu, directorul hotelului Venus, aparținînd Sind România, spune ca are deja solicitări de reprogramare a unor pacienți, solicitări venite din partea unei agenții de turim din București. „Ceea ce s-a întîmplat la Slănic, cu oprirea izvoarelor, cu siguranță se va resimți la următoarele serii de turiști”, spune Ion Munteanu. De altfel, Sind România, agenția de turism a sindicatelor, a trimis o plîngere la ANRM, prin care se solicită o intervenție pe lîngă Perla Moldovei, deținătoarea licenței de exploatare, pentru a da drumul la izvoare, în beneficiul celor veniți la tratament în stațiune.
ANRM a trimis ieri la fața locului un inspector care să constate ce se întîmplă la Perla Moldovei. Numai că, între timp, apa minerală de izvor a început, de ieri dimineață, să curgă. Directorul Vasile Ion recunoaște, cu oarece dificultate, însă, că măsura a fost impusă de ANRM, și că responsabili de la București au intervenit pe lîngă conducerea de la Perla pentru a restabili starea de normalitate în stațiune. Cît privește legalitatea închiderii izvoarelor, conducerea firmei se prelevează de un paragraf din contractul de exploatare încheiat cu ANRM, potrivit căruia, „titularul are voie să întrerupă activitatea, pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, numai dacă face dovada, în fața agenției, că (…) introduce echipamente și tehnologii superioare celor aprobate anterior și dacă obține acordul ANRM ».
Cum nicăieri nu se precizează și cum trebuie procedat pentru înteruperi mai mici, Perla Moldovei a tăiat cu de la sine putere apa, fără să anunțe pe nimeni, nici măcar firmele de turism din stațiune, care au clienți la tratament. Iuliana Stratulat, președintele ANRM, spune, însă, că lucrurile nu stau chiar așa și că orice întrerupere a furnizării apei de izvor trebuie anunțată la București.
Perla Moldovei și-a atins scopul
Directorul adjunct Vasile Ion, dar și directorul comercial de la Perla, Tatiana Vraciu, au recunoscut cu nonșalanță că nu au anunțat pe nimeni despre oprirea izvoarelor. „De ce să anunțăm, dacă nu aveau contracte cu noi”, au spus ei. De altfel, tocmai aceste contracte cu firmele de turism din localitate par să fi fost motivul real pentru care apa de izvor a fost oprită. Și aici, părerile sînt împărțite. În timp ce reprezentanții de la Perla spun că au chemat la negocierea prețului apei firmele locale de turism, reprezentanții acestora spun că niciodată nu au fost invitați la negocieri. Și patronii par să aibă dreptate, atît timp cît directorul comercial Vraciu a recunoscut, ceva mai tîrziu, că, „din 2000, de cînd Perla are licența, nu am trimis la nici o firmă, nici o adresă pentru a încheia contract. Avem un singur contract, cu cei de la SNP Petrom, care au o conductă de apa minerală care merge de la captare direct în baza lor de tratament. Dar nici ei nu au plătit nici un leu”, spune Vraciu.
De ce are nevoie Perla Moldovei de banii firmelor din localitate? Potrivit contractului încheiat cu ANRM, Perla Moldovei are de plătit, anual, o taxa agenției de aproximativ 40 de milioane de lei, la care se adaugă o taxa de concesionare de 12 milioane de lei. Banii trebuie recuperați de la toți cei care au turiști veniți să bea apa minerală. Un lucru oarecum firesc, dar care se poate face în baza unei relații comerciale firești, și nu prin încordări de mușchi, pentru a-i determina pe cei din jur să vină la negocieri. Ce negocieri mai pot fi acelea în care mai întîi arăți tot ce poate fi mai rău și abia apoi te așezi la masa verde ? Unul dintre primii care pare să fi înțeles regula jocului a fost directorul de la Venus, Ion Munteanu. El urmează să încheie un contract cu Perla Moldovei, la începutul săptămînii viitoare, contra unei contribuții lunare de opt milioane de lei. Cu alte cuvinte, Perla va achita taxa pe care o datorează pentru un an ANRM, cu banii încasați doar de la Venus, în cinci luni. Restul banilor de la firme vor fi puși în contul societății care deține licența de exploatare.
Problema pare a fi rezolvată, cel puțin pentru moment. De ieri dimineață, apa curge din nou la Slănic Moldova. Abuzul, mai ales cel moral, rămîne, însă, nesancționat. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns