• părinții profesioniști care au doi sau mai mulți copii primesc un spor de 15 la sută calculat la salariul de bază • cei care îngrijesc copii cu handicap, infectați HIV sau bolnavi de SIDA vor primi cu 25 la sută mai mult • autoritățile băcăuane în domeniul protecției copilului nu știu cînd va intra în vigoare noua ordonanță și nici cine va asigura fondurile pentru creșterile anunțate
O parte dintre cei 340 de asistenți maternali profesioniști care își desfășoară activitatea pe raza județului Bacău vor primi mai mulți bani pentru activitatea de creștere a copiilor pe care o efectuează. Noul act normativ adoptat recent de Guvern reglementează condițiile de angajare, atribuțiile ce le revin, perioada de atestare și împrejurările în care aceste categorii de salariați își pierd drepturile. Dat fiind că asistenții maternali profesioniști reprezintă, în opinia șefilor protecției copilului, alternativa viitorului în ce privește îngrijirea copiilor aflați în dificultate, noua ordonanță stipulează o serie de facilități pentru părinții de profesie, facilități care, pînă acum, nu erau reglementate. Astfel, pe lîngă salariul și sporurile prevăzute de legislația muncii în vigoare, asistentul maternal profesionist beneficiază de un spor de 15 la sută calculat la salariul de bază, pe perioada în care are în plasament sau încredințare cel puțin doi copii. De un spor de 25 la sută calculat la salariul de bază beneficiază asistenții maternali profesioniști pentru fiecare copil cu dizabilități, infectați HIV sau bolnavi de SIDA pe care îi îngrijesc. „Nu știu deocamdată cînd va intra în vigoare această ordonanță, probabil atunci cînd vor fi promulgate și legile din domeniul protecției copilului. Cît privește fondurile care vor fi necesare pentru a pune în aplicare aceste creșteri salariale, hotărîrea prevede că acestea trebuie acordate de autoritățile locale, fără a preciza, însă, de unde vor proveni banii”, ne-a declarat Sorin Brașoveanu, directorul DGPC Bacău. Ordonanța mai stipulează decontarea în condițiile legii a cheltuielilor de transport și cazare, în cazul unor deplasări care se fac în interesul copilului, precum și alte drepturi prevăzute de lege de care, pînă acum, părinții profesioniști nu beneficiau. „Principala propunere pe care am făcut-o atunci cînd ni s-a solicitat punctul de vedere a fost creșterea salariului pe care acești angajați ai Direcțiilor pentru Protecția Copilului îl primesc, pentru a-i motiva să se îndrepte spre această meserie. Am mai solicitat, de asemenea, creșterea indemnizațiilor de plasament și a alocației de creștere. Oricum, părerea mea este că această hotărîre reprezintă un pas înainte în ce privește intențiile noastre de a dezvolta rețeaua de asistenți maternali profesioniști”, ne-a declarat Sorin Brașoveanu, Directorul Direcției Generale pentru Protecția Copilului Bacău.
În județul Bacău sînt atestate 340 de familii de aststenți maternali profesioniști, iar în anul 2002 un număr de 403 copii au beneficiat de îngrijirea familiilor profesioniste. Pînă la apariția acestei Ordonanțe, salariul părinților profesioniști era de 2,5 – 3 milioane de lei, sumă la care se adăuga alocația de plasament de 500.000 de lei și alocația pentru copii în valoare de 180.000 de lei. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns