• facturile la apă caldă i-au adus în pragul disperării pe băcăuanii racordați la CET • sute de familii au decis să își monteze apometre pentru a nu mai plăti pierderile din rețele • conducerea CET a anunțat ieri că va propune Consiliului Local ca, pînă la finalizarea contorizării, băcăuanii paușaliști să plătească 200.000 de lei de persoană
Programul de furnizare a apei calde de CET SA Bacău a determinat sute de proprietari de apartamente să investească cîteva milioane de lei pentru a-și monta apometre în locuințe. Disperați de facturile imense care trebuie plătite în condiții de livrare non stop a apei calde menajere, băcăuanii care mai plăteau această utilitate în regim paușal au ajuns la concluzia că este mult mai rentabil să-și monteze aparate care înregistrează consumul individual. Pentru că apa caldă menajeră nu este contorizată la nivel de scară de bloc, așa cum se întîmplă în cazul apei reci, băcăuanii fără apomentre sînt nevoiți să plătească toate pierderile din rețea. Așa s-a ajuns ca, pentru o singură lună, unii consumatori să fie nevoiți să achite pentru apa caldă și cîte 800 de mii de lei de persoană. În aceste condiții, o familie care are trei membrii trebuia să achite numai pentru apa caldă 2,4 milioane de lei într-o singură lună. Avînd în vedere că acestei utilități i se adaugă căldura, apa rece, gazul și cheltuielile comune, întreținerea într-o lună de iarnă ar putea depăși cinci milioane de lei. Singura variantă la îndemînă de a reduce cît mai mult cheltuielile cu utilitățile o reprezintă montarea apomentrelor în apartament și economii în ce privește consumul de apă rece sau caldă.
Din luna octombrie 2002, cînd CET a început să furnizeze apă caldă non stop, asociațiile de proprietari au fost asaltate de sute de persoane care au solicitat avize pentru montarea de apometre. „Este singura variantă ca locatarii să plătească exact atît cît consumă, fără să mai achite și toate pierderile din rețea. Așa este cinstit pentru toată lumea”, este de părere Lidia Pînzaru, administratorul Asociației de Proprietari 45. Chiar dacă prețul unui aparat de măsură și a montajului este de circa un milion de lei, iar într-un apartament sînt necesare între două și șase contoare, mulți proprietari au preferat să monteze apometre în rate, întrucît efortul finaciar pe care îl presupune această investiție este mai suportabil. Varianta este avantajoasă, dat fiind că diferența în plus care se plătea la întereținere este acum virată în contul ratei. „Pînă în luna octombrie a anului trecut, din cele 480 de apartamente din asociație, 150 aveau montate apometre. În ultimele trei luni, peste 50 de proprietari au venit să-și monteze apometre, disperați de facturile la apă caldă pe care erau nevoiți să le achite în sistem paușal”, ne-a declarat Lenuța Dara, administratorul Asociației de Proprietari 99 din zona Iosif Cocea.
Chiar dacă avantajoasă pentru cei care au decis să facă investițiile, montarea de apometre este în defavoarea celor care plătesc, în continuare, în sistem paușal apa caldă și rece. Motivul îl consituie pierderile din rețea, la fel de mari, care împărțite la un număr mai mic de proprietari „paușaliști” determină costuri individuale mai mari. Conducerea CET SA Bacău a anunțat, ieri, la întîlnirea cu administratorii asociațiilor de proprietari, că societatea intenționează să propună Consiliului Local un consum mediu pentru fiecare plătitor în sistem comun. „Suma ar putea fi de 200.000 de lei de persoană, pentru cei care plătesc apa caldă în sistem paușal. În cazul în care se vor constata diferențe majore de la o lună la alta în ce privește consumul total, această sumă se va mări”, a spus directorul de marketing al CET, Mila Ciule. Directorul Ciule a mai spus că CET va propune spre aprobare măsura în cel mai scurt timp și, în cazul în care va fi aprobată, ar putea intra în vigoare chiar pentru consumul lunii ianuarie. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns