Retragerea parlamentarilor din AGA și CA împarte PSD în două tabere
• deputatul Endre Bereckzi nu vede nici o incompatibilitate între poziția de parlamentar și activitatea lui în CA al firmei TIAB București • deputatul Nicolae Sersea a renunțat luna trecută la postul de membru în CA de la Foraj Zemeș • deputatul Miron spune că „unii și-au făcut pînă acum de cap”, și că măsura trebuia luată mai demult
Parlamentarii băcăuani membri ai Partidului Social Democrat (PSD) au participat, alături de colegii din toată țara, la sfîrșitul săptămînii trecute, la Snagov, la o întîlnire cu președintele partidului, Adrian Năstase, și președintele României, Ion Iliescu. Capul de afiș l-au ținut și de această dată discuțiile despre corupție și despre măsurile care trebuie luate pentru eradicarea acestui fenomen. Așa s-a ajuns la ideea ca parlamentarii să renunțe la pozițiile de membri în Consiliile de Administrație (CA) și Adunările Generale ale Acționarilor (AGA) ale unor firme și regii. Motivația a fost foarte simplă: cele două calități, de parlamentar și de membru în AGA sau CA, sînt incompatibile. Acest pas a fost făcut deja de unii miniștri și secretari de stat, iar premierul Năstase a spus că exemplul trebuia urmat mai demult și de parlamentari. Ideea a fost reiterată mai tîrziu și de primul om în stat. Revoltat de afacerile miniștrilor și parlamentarilor, președintele Iliescu a cerut imperios ca deputații și senatorii să se preocupe doar de activitatea din Parlament și să renunțe la funcțiile lor la anumite firme.
Primul care a anunțat că renunță la calitatea sa de membru în Consiliul de Administrație al firmei de asigurări AGI a fost deputatul Viorel Hrebenciuc, vicepreședinte al Camerei Deputaților și președintele Organizației Județene PSD Bacău. Acest lucru nu a fost tocmai întîmplător. Presa semnalase cu cîteva zile înainte că firma AGI, la care Hrebenciuc este acționar și membru în CA, a cîștigat licitația pentru asigurarea mașinilor din parcul Camerei Deputaților. Gestul său însă nu pare să fi fost un exemplu foarte convingător și pentru ceilalți parlamentari băcăuani. Chiar dacă cererea lui Năstase a fost cît se poate de clară, iar a președintelui Iliescu imperioasă, există și deputați care au alte opinii. Încă o dovadă că disciplina de partid nu mai funcționează, atunci cînd vine vorba de buzunarele membrilor.
„Să mă convingă cineva că trebuie să renunț”
Primul care ne-a declarat că nu i se pare firesc să renunțe la funcția sa de membru în Consiliul de administrație al unei firme a fost deputatul PSD de Bacău Endre Bereckzi. El ne-a explicat că are această calitate încă din 1994, de cînd societatea TIAB s-a privatizat prin metoda MEBO. TIAB este o firmă de construcții, specializată în instalații. Endre Bereckzi a investit bani serioși acolo și spune că nu i se pare firesc să renunțe acum la fotoliul din CA. „Nu văd nici o incompatibilitate între activitatea mea de parlamentar și cea de membru în CA. Urmează ca cineva să mă convingă de conflictul de interese. Mie personal mi se pare anormal să renunț. Un consiliu de administrație se adună o dată pe lună, cînd președintele prezintă raportul, și nu văd cum aș putea influența eu lucrurile. Ca să ajung palamentar, am renunțat deja la funcția de director de la TIAB. Dar, dacă la nivel de partid se va ajunge la concluzia că trebuie să renunț, o să fac acest lucru. Pentru că, orice ar fi, noi sîntem solidari”, ne-a declarat deputatul Bereckzi.
Și senatorul PSD Octavian Opriș este membru în Consiliul de Administrație al SIF Moldova, încă de la înființare. Deși ne-a răspuns la telefon în două rînduri, Opriș a spus că nu poate discuta cu presa, pentru că este în ședință. „Mai luați dom’le și de la alții. Scrieți numai banalități”, a venit replica plictisită a lui Opriș, înainte ca măcar să audă ce vrem să-l întrebăm, apoi ne-a închis telefonul în nas.
O poziție foarte dură față de cei care sînt parlamentari și oameni de afaceri a avut-o deputatul PSD Vasile Miron. „Măsura este foarte bună, dar cred eu că trebuia aplicată mai demult. Pentru că din cauza asta unii și-au făcut de cap. Așa s-a ajuns ca domnii de la regii să aibă salarii de sute de milioane de lei, și nu s-au mai gîndit și la ceilalți amărîți”, a afirmat deputatul Miron. El susține că a fost solicitat cu două luni în urmă să fie membru în CA al CET, după preluarea acestuia de administrația locală. „Eu n-am acceptat, pentru că nu vroiam să mi se spună că fac afaceri. De aceea am și renunțat la firma pe care o aveam cu cumnatul meu. Eu m-am retras de la societatea Comopir și l-am lăsat pe Vasile Cojocaru să se ocupe de ea”, a încheiat deputatul PSD.
Cererea lui Ion Iliescu l-ar fi vizat și pe deputatul PSD Nicolae Sersea, dacă ar mai fi rămas în CA de la Foraj Sonde Zemeș. Numai că Sersea s-a retras din această funcție chiar luna trecută. „Acolo e viața mea. Am fost la această firmă din ’61 și pînă în ianuarie. M-am retras ca să nu existe discuții, deși cred că în astfel de cazuri ar trebui să se facă o diferențiere. Fabrica aceasta, de exemplu, era privatizată, iar prezența mea în CA nu putea aduce în discuție anumite influențe, pentru că nu este cazul”, a încheiat deputatul Sersea.
Singurul parlamentar PSD intervievat care ne-a spus că n-a avut și nici nu are vreo altă calitate care să iște conflicte de interese a fost Minodora Cliveti. Ea susține că nu numai că nici nu a făcut parte din forurile de conducere ale unor societăți private, dar a și renunțat să mai practice avocatura cît timp va fi în Parlament. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns