• în ultimii doi ani, 310 copii au murit înainte de a împlini un an • trei sferturi dintre decese au fost cauzate de afecțiunile respiratorii, malformații și nașterea înainte de termen
Datele statistice culese de Direcția de Sănătate Publică (DSP) din rețeaua medicală a județului indicau la sfîrșitul anul trecut o ușoară scădere a mortalității infantile față de cea din 2001. Din păcate, datele nu sînt la fel de îmbucurătoarea pentru toate localitățile județului. În două localități și împrejurimile acestora, numărul deceselor în rîndul sugarilor crește de la un an la altul. Cele mai multe cazuri de mortalitate infantilă au fost înregistrate, în 2002, la Podu Turcului, localitate în care numărul deceselor aproape s-a dublat față de cele din 2001. Dacă acum doi ani procentul mortalității infantile era aici de 16,3 la mia de copii, anul trecut s-au înregistrat 32,6 decese la o mie de copii cu vîrste între 0-1 an. O rată foarte ridicată în rîndul sugarilor s-a înregistrat anul trecut în Tîrgu Ocna, zonă a județului în care 31,8 la mia de sugari nu au mai apucat să împlinească un an. „În ultimii doi ani, cele mai multe decese în rîndul copiilor cu vîrste între 0-1 an au fost provocate de afecțiunile respiratorii. Pe locul doi s-au clasat în ultimii doi ani malformațiile congenitale și prematuritatea. Și numărul copiilor morți din cauza viermilor intestinali a crescut. Dacă în 2001 s-au înregistrat patru decese la sugari, anul trecut 11 copii cu acest diagnostic și-au găsit sfîrșitul”, ne-a declarat doctorița Cornelia Cojocaru, directorul DSP.
Cazurile de mortalitate infantilă au condus și la un „clasament negru” al secțiilor în care acești copii și-au găsit sfîrșitul. „55 dintre cazurile de deces ale sugarilor născuți anul trecut au avut loc în maternități și tot atîția copii au murit la domiciliu. Următoarele în top au fost secțiile de pediatrie ale spitalelor, urmate de secțiile de Boli Infecțioase copii”, a continuat doctorița Cojocaru.
Pe lîngă cazurile de mortalitate infantilă, statistica DSP a înregistrat și o ușoară scădere a numărului de nașteri la domiciliu, situație care se poate solda uneori și cu moartea nou-născutului. Dacă în 2001 236 de băcăuance au născut acasă, anul trecut numai 204 au adus pe lume copii fără asistență de specialitate. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns