• în acest fel, bunuri dobîndite de un sistem privat ajung pe mîna statului, consfințind definiția de „naționalizare” pe care a căpătat-o trecerea registrelor de la camere la Ministerul Justiției
Amenințarea că Oficiul Registrului Comerțului (ORC) ar putea fi închis l-a urnit spre Bacău pe Vasile Vîlcan, însuși directorul general al Oficiului Național al Registrului Comerțului. Timp de aproape șase ore, ieri s-au desfășurat în biroul prefectului Cătălin Mardare negocieri aprinse prinvind predarea de la CCIA către ORC a patrimoniului necesar activității de înregistrare a comercianților. La negocieri au participat, pe lîngă Vîlcan, Doru Simovici, președintele CCIA, Constantin Pocovnicu, președintele Tribunalului Județean, Gheorghe Patrichi, directorul ORC Bacău, avocatul Dumitru Hărătău, consilier juridic al CCIA, ca și Toader Balcanu, Dan Profir și Răducan Ion, membri ai Colegiului de Conducere al Camerei. Gazdele negocierilor au fost prefectul Cătălin Mardare și subprefectul Gabriel Vlase. În urma negocierilor s-a convenit încheierea, pînă pe 15 februarie, a unor protocoale de transfer al activității de înregistrare a comercianților de la CCIA către ORC. Punctul nevralgic al discuțiilor l-a constituit partea de patrimoniu pe care urmează să o piardă Camera, în urma aplicării ordonanțelor de urgență 129 și 156 din 2002, acte normative care dictează trecerea ORC de la camere la Ministerul Justiției. Aceste ordonanțe obligă camerele să predea registrelor bunurile de patrimoniu ce reprezintă contravaloarea contribuției oficiilor la bugetul total al acestor organizații. La o primă estimare, efectuată de Fiscul băcăuan, dar numai pentru perioada 1997-2000, CCIA ar urma să cedeze statului, reprezentat de ORC, peste 22 la sută din patrimoniul actual. Oricum, Fiscul va reface această evaluare pentru care va lua în considerare și activitatea din perioada 1991-1996. „Vom respecta ponderea care va fi stabilită de cei de la Finanțe”, a declarat președintele Simovici. El a precizat că, deocamdată, nu are nevoie de o consultare a Colegiului de Conducere al CCIA, deoarece a fost mandatat, în anumite limite, să decidă. În plus, la discuții au participat și unii membri ai Colegiului. Simovici a precizat, totuși, că va respecta prevederile ordonanțelor 129 și 156, dar „dacă cineva, ORC sau CCIA, se va simți prejudiciat, are alte posibilități de a rezolva această problemă”. În acest fel, președintele Simovici a punctat că nu este exclusă o rezolvare în justiție a litigiului privind patrimoniul CCIA, pe care urmează să-l preia ORC.
La conferința de presă care a urmat negocierilor, nimeni dintre participanți nu a mai adus în discuție faptul că bunurile de patrimoniu care vor trece la Registru, instituție a statului, sînt acum în proprietatea privată a Camerei. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns