Ministrul Agathon a bătut palma cu primarul Slănicului
• ministrul turismului a amenințat cu sistarea finanțării programului de reabilitare a căilor de acces în stațiune, dacă autoritățile locale și reprezentanții de la Perla Moldovei nu cad la o înțelegere • oamenii de afaceri și primăria au un răgaz de trei săptămîni pentru a pune la punct un program comun de priorități • după ani de zile de lupte cei doi oponenți s-au întîlnit față în față și s-au declarat mulțumiți de discuții • astăzi va avea loc prima rundă de discuții între Primăria Slănic Moldova și oamenii de afaceri din zonă
Sfîrșitul săptămînii trecute a fost unul destul de agitat pentru oficialitățile de pe Valea Trotușului: ministrul turismului, Dan Matei Agathon s-a întîlnit cu oficialitățile din orașul Slănic Moldova și cu cele din Tîrgu Ocna. Dacă la Tîrgu Ocna vizita s-a lăsat cu înmînarea titlului de cetățean de onoare ministrului, la Slănic Moldova lucrurile au stat cu totul altfel. Acolo, departe de ochii presei, Agathon s-a întîlnit cu un primar din opoziție, respectiv Ionel Mircea (PD), care de ani de zile stă ca un ghimpe în ochii oficialilor partidului de guvernămînt. Discuția cu Mircea Mihai Ionel s-a impus, spun unele surse, mai ales după scadalul izvoarelor de apă minerală din stațiune, care a ajuns și la urechile ministrului. Speriat că războiul de pe plan local i-ar pune în pericol programele pe care le dezvoltă în turism și Ministerul Turismului, dar și oameni din PSD, Agaton a decis că a venit vremea să ia taurul de coarne și să discute direct cu primarul Slănicului.
„În urma discuțiilor pe care le-am avut cu Mircea Mihai Ionel, am constat că fricțiunile dintre agenții economici din zonă și primărie sînt reale. De aceea, am decis să sistez orice finanțare a programului de dezvoltare a stațiunii, dacă în cel mult trei săptămîni nu voi avea pe masă un program comun al primăriei și agenților economici din stațiune prin care să stabilească prioritățile de finațare”, ne-a declarat Agathon. El și-a mai arătat nemulțumirea și față de turnura haotică pe care au luat-o urbanismul și care tinde să adopte stilul de bazar, total inadecvat turismului internațional care impune reguli stricte în privința esteticului unei stațiuni turistice de interes național, așa cum este cea din Slănic. „În nici un caz nu vor veni turiștii străini să admire dughenele și chioșcurile care apar, unde nici nu gîdești. De exemplu, în preajma Cazinoului, unul dintre cele mai vechi din țară și pe care avem de gînd să-l introducem într-un program special, numit «Cazinourile de aur ale României». există tot felul de chioșcuri. Cum pot eu promova la tîrgurile din străinătate imaginea Cazinoului, dacă alături cineva și-a construit un preafrumos chioșc sau cînd, la numai cinci metri, se înalță clădiri cu turnulețe din care vecinii se pot admira reciproc atunci cînd fac duș?”, s-a întrebat ministrul. Cazinoul din Slănic ar urma să fie introdus într-un circuit internațional de top, după ce va fi modernizat, alături alte patru cazinouri din țară. „Întreaga operațiune va costa în jur de 25 de milioane de Euro, finațare care va fi asigurată sută la sută din capital privat. De aceea nu ne putem permite ca poluarea vizuală care tinde să ia amploare la Slănic, să îndepărteze turiștii străini care ar putea lăsa zeci de mii de dolari pe seară la Cazinou, așa cum se întîmplă acum în București”, a mai spus Agathon.
Ministrerul turismului va finanța lucrările de investiții din Slănic doar pe baza unor programe concrete
Disponibilitatea lui Dan Matei Agaton de a se așaza la aceași masă a tratativelor cu liderii administrației publice locale și agenții economici ce desfășoară activități de turism în proaspăt declarata stațiune de inters național l-a luat prin surprindere pe primarul Slănicului. „Dacă pînă acum se purtau doar discuții separate cu una sau alta dintre părți, Dan Matei Agaton este primul dintre miniștrii turismului care a avut disponibilitatea de a asculta, în același timp, și părerile primăriei și cele ale directorilor principalelor societăți de turism din localitate. S-a dovedit încă o dată că numai astfel pot fi aduse lucrurile pe făgașul normal. Mi-aș dori să am parte și pe viitor de o deschidere de acest gen din partea factorilor de decizie din Guvern”, ne-a declarat primarul Slănicului. Alături de Mircea Mihai Ionel, ministrul turismului i-a mai avut drept parteneri de discuții pe directorii societăților Perla Moldovei, Venus, Flora și Complex Vile din Slănic Moldova. Mircea Mihai Ionel ne-a mai decarat că agenții economici ce au fost invitați la întîlnirea de vineri seara, i-au prezentat, punctual, ministrului turismului problemele pe care le întîmpină fiecare societate în parte. Dan Matei Agaton le-a recomandat celor patru societăți să își dezvolte un program de promovare a imaginii și de participare la tîrguri de profil atît din țară cît și din străinătate. Cît privește Perla Moldovei, ministrul turismului a solicitat conducerii acestei societăți să își întocmească un plan precis de investiții. „În anul 2000, cînd a cumpărat Perla Moldovei, acționarul majoritar s-a angajat ca, în termen de 20 de ani, să investească 600.000 de dolari în lucrări de reamenajare și modernizare. Ministrul Agaton le-a solicitat celor de la Perla Moldovei să își întocmească un plan clar de investiții. O parte dintre aceste lucrări vor trebui să meargă în paralel cu programele noastre de reabilitare a căilor de acces către izvoarele de apă minerală ce sînt administrate de Perla Moldovei. Pînă acum, am beneficiat de o cofinanțare de un miliard de lei, venită din partea ministerului turismului pentru execuția cîtorva căi de acces către izvoare. Contribuția Consiliului Local a fost de 800 de milioane de lei, însă pentru definitivarea lucrărilor ar mai fi nevoie de cel puțin încă trei miliarde de lei. Am primiti asigurări că, pe baza unor programe precise, vom primi ajutor financiar atît din partea ministerului, cît și din partea Consiliului Județean, pentru demararea unor lucrări de modernizare și reamenajare a unor obiective de inters turistic din stațiune”, ne-a mai declarat primarul Slănicului. El crede că primii beneficiari ai deciziilor luate vineri seara vor fi turiștii. (Mirela ROMANEȚ, Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns