Vasilica Ilarion, casnică, Bacău: „Prin intermediul ziarului dumneavoastră vreau să întreb Administrația Pieței centrale agroalimentare dacă se interesează de modul în care producătorii individuali respectă regulile cele mai simple ale comerțului. Despre ce este vorba? Pentru a treia oară în decurs de numai o săptămînă am fost înșelată la cumpărarea unei sticle cu lapte, care la fierbere s-a dovedit a fi acidulat. Pe lîngă paguba propriu-zisă, care a însemnat de fiecare dată cîte 25.000 de lei, ne expunem și riscului de a contracta o toxiinfecție alimentară sau o dispepsie. Regulile cele mai simple ale comerțului presupun reciprocitate și corectitudine în relația vînzător-cumpărător. Cum se mai respectă ea în astfel de cazuri? Ori acționează regula «care pe care»? Eu aș recomanda conducerii Administrației pieții să întreprindă, în mod repetat, controale și printre cei care comercializează lapte proaspăt. Măcar prin sondaje. S-ar evita astfel de situații, iar teama de a nu «cădea la sorți» ar mai pune lucrurile la punct”.
Natural, neautentic
Ionel Șchiopu, pensionar constructor, Bacău: „Obișnuiesc să cumpăr brînzeturi de la producătorii particulari ce-și desfac marfa în piețele orașului. Un fapt pozitiv: oferta este bogată, diversificartă. Nu înțeleg, însă, mai multe lucruri: de unde atîta caș de oaie în plină iarnă! După știința mea, dar și a multor altora, oile încep să fie mulse cam de prin aprilie, nu din decembrie-ianuarie, așa că dați-mi voie să fiu rezervat în ce privește autenticitatea produsului cu pricina. O simplă analiză ar demonstra că naturalul sută la sută este, de fapt, un fals integral, substituit de laptele de vacă. De asemenea, am foarte mari îndoieli și în ce privește calitatea brînzei de burduf și a celei frămîntate, de oi, care prezintă numeroase semne cum că ar fi, de fapt, amestecuri de brînză proaspătă de vaci bine sărată și condimentată, ca să ia fața cumpărătorilor. S-ar putea ca în compoziția lor să fie și alte minuni, precum piure de cartofi sau fasole fiartă și bătută, dar nu bag mîna în foc pînă ce laboratorul nu stabilește cu exactitate. Iată de ce cred că inspectorii OPC ar trebui ca măcar din cînd în cînd să recolteze astfel de mostre și să le supună analizelor. Că am dreptate o poate susține și următorul amănunt: atunci cînd am întrebat un oier dacă astfel de brînză mănîncă și el, acasă, nu prea a știut ce să-mi răspundă. Poate ne ajutați dumneavoastră, prin acest semnal în ziar, să descifrați misterul”. (Rubrică redactată de Florin Dunăreanu).
Lasă un răspuns