• avertizează Răducan Ion, președintele Pambac • el este convins că CCIA va apela la Justiție pentru a-și apăra patrimoniul
Pînă la sfîrșitul acestei săptămîni urmează a fi semnate protocoalele prin care Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Bacău își cedează o parte din patrimoniu Oficiului Registrului Comerțului (ORC). Decizia a fost luată vinerea trecută, la capătul a aproape șase ore de negocieri, la care au participat Vasile Vîlcan, directorul general al Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), Doru Simovici, președintele CCIA, Constantin Pocovnicu, președintele Tribunalului Județean, Gheorghe Patrichi, directorul ORC Bacău, avocatul Dumitru Hărătău, consilier juridic al CCIA. La negocieri au mai luat parte și Toader Balcanu, Dan Profir și Răducan Ion, membri ai Colegiului de Conducere (CC) al Camerei. Conform Ordonanței 129/2002, camerele de comerț sînt obligate să predea către oficii partea de patrimoniu la care a contribuit activitatea de înregistrare a comercianților. În urma estimărilor preliminarii ale Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, CCIA va trebui să renunțe la peste 20 la sută din averea pe care a acumulat-o în cei 13 ani de activitate. „Vom respecta ponderea care va fi stabilită de cei de la Finanțe”, a declarat la finalul negocierilor președintele Simovici.
La discuțiile de vineri a participat și Răducan Ion, membru al CC, președinte al Federației Asociațiilor Patronale din Bacău și președinte al Pambac. „Vom semna protocoalele, dar vom apela la Justiție pentru recuperarea patrimoniului pe care îl pierdem. Colegiul de conducere și Adunarea Generală ale CCIA nu vor ierta niciodată această naționalizare”, ne-a declarat Răducan Ion. El spune că este vorba de o „confiscare” a unei părți din proprietatea Camerei, operațiune „în spiritul Ordonanței 129”, care spune că patrimoniul „se predă” necondiționat. Despre modul cum au decurs negocierile, Ion dezvăluie că de fapt a fost vorba de un soi de dictat, întrucît „ne-a amenințat (Vasile Vîlcan – n.n.) că sîntem cu solicitările în afara legii și ne putem trezi acționați în judecată”. Camera ceruse să aibă dreptul de a utiliza baza de date a Registrului și plata unei chirii pentru spațiul pe care îl are în proprietate și pe care îl utilizează ORC Bacău.
Răducan Ion spune că CCIA are procese pe rol în care se judecă pentru fostul sediu al Camerei, imobilul Școlii Comerciale (din curtea Direcției Apelor) și alte terenuri deținute de această organizație în perioada interbelică. „Avem mari șanse să reintrăm în posesia acestor bunuri. L-am întrebat vineri pe Constantin Pocovnicu, președintele Tribunalului, de ce pentru acestea avem drept de proprietate, în timp ce mai bine de o cincime din patrimoniu ni se confiscă”, spune Răducan Ion. El este nedumerit și de faptul că, deși are dreptul la aproape 23 la sută din patrimoniul Camerei, ORC Bacău va prelua în totalitate, și nu proporțional, arhiva, biblioteca și baza de date. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns