• livrarea îngrășămintelor chimice către producătorii agricoli în programul subvenționat de Guvern este pusă în pericol • Sofert nu poate continua producția din cauza fluctuațiilor de presiune la gaz metan
La doar cîteva săptămîni după ce a pornit instalațiile, Sofert Bacău se află în pericolul de a opri activitatea de producție. Cornel Cîrnu, directorul general al Sofert Bacău a anunțat ieri că motivul încetării activității este legat de nefurnizarea necesarului de gaze naturale pentru funcționarea la parametri de lucru normali ai instalațiilor. „Sofert avea programat și contractat un debit de gaz metan de 50.000 de metri cubi de gaz metan pe oră, necesar funcționării la parametri normali a instalațiilor. În baza contractelor semnate cu distribuitorii de gaz metan, ne-am angajat să începem, din 20 februarie, livrarea îngrășămintelor chimice către producătorii agricoli prin programul subvenționat de Guvern. În aceste condiții, cred că nu vom putea începe livrarea îngrășămintelor nici după data de 1 martie. De cîteva zile înregistrăm fluctuații mari în debitul gazului metan, fapt care ne face în imposibilitate de a mai continua producția. La această oră, de pildă, primim 42.000 de metri cubi pe oră de gaz metan”, a precizat Cornel Cîrnu. El a mai spus că pierderile pe care le are acum Sofert se ridică la aproximativ 250.000 de dolari pe zi. „Ori de cîte ori sînt probleme în sistemul național de distribuție a gazului metan, Sofert este primul agent economic afectat”, mai spune Cornel Cîrnu.
De cealaltă parte, Dumitru Olteanu, directorul Sucursalei Bacău a Distrigaz Nord spune că Sofert nu este singurul agent economic din Bacău afectate de fluctuațiile de presiune din rețeaua de distribuție a gazului metan. „Sofert se numără printre marii consumatori de gaz metan din județul Bacău. Din cauza fluctuațiilor de debit de pe rețeaua de distribuție au de suferit, spre exemplu, și CET Bacău sau Letea. Aceste societăți au înțeles, însă, motivul pentru care se produc aceste disfuncționalități. Astăzi dimineață (ieri, n.r.), Sofert a avut, într-adevăr, 42.000 de metri cubi de gaz metan pe oră, însă după cîteva ore, presiunea s-a restabilit și a ajuns la 47.000 de metri cubi”, ne-a declarat Dumitru Olteanu. El a mai precizat că probleme de acest gen apar, de regulă, în perioadele reci ale anului, cînd, presiunea gazului metan este puternic influențată de temeperaturile scăzute. „Comparativ cu județele Botoșani sau Suceava, județul Bacău nu înregistrează, totuși, fluctuații prea mari ale debitului la gaz metan. În contractele semnate cu Distrigaz se precizează foarte clar că atunci cînd sînt probleme pe rețeaua națională, prioritari sînt consumatorii casnici de gaz metan”, a încheiat Dumitru Olteanu. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns