• Carom Onești a închis secția de Izopren, din cauza presiunii scăzute a gazului • Chimcomplex și Rafo funcționează la limita de avarie • băcăuanii racordați la Termloc nu primesc apă caldă decît cînd variațiile de gaz permit încălzirea cazanelor • Distrigaz le cere agenților economici mari să reducă la maximum consumul pentru ca populația din Bacău și din alte județe să nu sufere
Scăderea presiunii gazului metan pînă la jumătate din debitul normal, din cauza gerurilor înregistrate în ultima perioadă, pune probleme tot mai mari Sucursalei Distrigaz Nord Bacău. Chiar dacă populația Bacăului nu are de suferit, reprezentanții Distrigaz susținînd că la consumatorii casnici lucrurile sînt normale, faptul că Bacăul este cel mai mare consumator de gaz din zona Moldovei afectează locuitorii din celelalte județe. În aceste condiții, șefii de la Distrigaz Bacău au fost puși în situația de a lua măsuri speciale de reducere a consumului, astfel încît populația să nu aibă de suferit.
Cei mai afectați de criza gazului, declanșată în urmă cu cîteva zile, sînt marii agenți economici, care sînt și cei mai mari consumatori de gaz din județ. Pentru a nu fi afectată populația și a nu se înregistra situații de genul celor semnalate în București sau Cluj, cînd oamenii nu au avut presiune nici măcar pentru a încălzi mîncarea, furnizorul de gaz din județ le-a cerut coloșilor industriali să ia măsuri pentru reducerea consumului. „Degeaba acționăm pentru reducerea presiunii la beneficiarii care consumă 3.000 mc/an, pentru că nu rezolvăm nimic. Este mult mai ușor ca beneficiarii care consumă 3.000 mc/pe oră să facă economii, pentru ca marea masă a populației să nu sufere. Agenții economici ne-au înțeles și au făcut economii, luînd singuri măsuri pentru reducerea consumului de gaz”, ne-a declarat Mircea Apetrei, inginer șef al Sucursalei Distrigaz Nord Bacău.
Printre agenții economici nominalizați de șefii Distrigaz că ar fi redus consumurile din proprie inițiativă se numără Letea, CET, Termloc, Carom, dar și alte mari societăți. Se pare, însă, că aceste societăți au redus consumul nu pentru că așa au vrut, ci pentru că oricum nu aveau altă soluție, întrucît presiunea prea mică a gazului perturba activitatea de producție, iar despre rentabilitate nici nu se putea vorbi. Cele mai mari probleme se întregistrează pe platforma petrochimică Borzești. Din cauza presiunii scăzute a gazului, Carom Onești a închis încă de joi secția de Izopren, iar Chimcomplex și Rafo funcționează, de cîteva zile, la limita de avarie. Cele două centrale din Onești care produc agentul termic pentru încălzirea localității au luat, de asemenea, măsuri speciale. CET 1 Onești a trecut numai pe funcționare cu conbustibil lichid, iar CET 2 Onești, pentru că funcționează numai cu gaz metan, și-a continuat activitatea chiar în condițiile în care presiunea este variabilă. Potrivit reprezentanților de la Distrigaz Onești, toate aceste măsuri de reducere a consumului coloșilor industriali au fost luate pentru ca populația și celelalte instituții publice să nu aibă de suferit.
Reducerea presiunii gazului metan afectează, totuși, populația municipiul Bacău care este recordată la sistemul de termoficare al Termloc. Pentru că toate cele 38 de centrale termice de cvartal funcționează cu gaz metan, reducerea presiunii a determinat scăderea temperaturii agentului termic care a plecat spre casele băcăuanilor. „Atunci cînd presiunea este prea mică, singura măsură pe care o putem lua este să sistăm furnizarea apei calde. Sistarea se aplică la fiecare centrală termică în parte, în funcție de presiunea gazului. Măsura a fost pusă deja în practică la o parte dintre centrale”, ne-a declarat Viorel Comănescu, directorul de exploatare al Termloc SA Bacău.
Deși ieri dimineață, la nivel național, se anunțase că criza gazului va fi remediată, vineri după-amiază, la Distrigaz Nord Bacău nu se știa nimic despre îmbunătățirea situației. Șefii societății furnizoare de gaz din județ erau, în continuare, în alertă, pentru reducerea consumului la marii agenți economici. (Costinela BREAHNĂ, Măriuca BOBOȘA)
Lasă un răspuns