• singurii PSD-iști care susțin că au renunțat deja la fotoliile din CA și AGA de la anumite firme sînt deputații Nicolae Sersea și Viorel Hrebenciuc • nu același lucru s-a întîmplat în cazul senatorului PSD Octavian Opriș și deputatul PSD Endre Bereckzi • senatorul liberal Dan Constantinescu spune că trebuie umblat la CA și AGA de la regii, unde influența politicienilor poate fi mare
La două săptămîni după ce Guvernul și-a anunțat intenția de a include în pachetul de legi anticorupție prevederea că parlamentarii nu pot fi membri ai Consiliului de Administrație (CA) și ai Adunării Generale a Acționarilor (AGA) ale unor societăți comerciale, indiferent de forma de proprietate a acestora, au apărut și primele reacții din teritoriu. După ce au pus în balanță calitatea de demnitar și cea de om de afaceri, unii parlamentari au optat deja pentru politică. Alții, însă, nu sînt nici acum foarte deciși.
Cel mai mediatizat caz a fost cel al lui Viorel Hrebenciuc, vicepreședintele Camerei Deputaților, care acum cîteva zile și-a dat demisia din CA al firmei de asigurări AGI. Exemplul său a fost urmat și de deputatul PSD Nicolae Sersea, care și-a înaintat ieri demisia din CA al societății Foraj Sonde Zemeș. „La acestă societate am lucrat pînă în 1996, cînd am intrat în Parlament. Calitatea de membru în CA mi-am păstrat-o mai mult din atașament față de foștii colegi alături de care am fost mai bine de 20 de ani. Mi-am înaintat cererea de retragere din CA de bună voie și fără nici o constrîngere”, ne-a declarat, ieri, deputatul Sersea. El a precizat că Foraj Sonde Zemeș a fost singura societate unde a fost membru în CA. „De la 1 martie, singura mea calitate va fi cea de parlamentar” a subliniat deputatul Sersea.
În aceeași situație este acum și senatorul PNL Dan Constantinescu care este și parlamentar, dar deține și funcția de președinte al CA al Libra Bank. „Dacă va fi nevoie, îmi voi da demisia din această funcție și îmi voi păstra calitatea de parlamentar. Nu cred totuși că acțiunile sau părțile sociale deținute de un parlamentar într-o societate privată poate fi bănuită drept un act de corupție. Marea problemă este la regiile autonome sau la marile societăți de stat, unde traficul de influență pe care îl poate face un parlamentar este cu mult mai important”, a explicat senatorul Constatinescu.
Cît îi privește pe membrii Partidului Democrat, aceștia nu ascund faptul că își asumă paternitatea demersului făcut în aceste zile de Guvern. „Nu trebuie uitat că inițiativa de a-i obliga pe parlamentari să aleagă între funcțiile politice și afaceri a aparținut vechii legislaturi”, ne-a declarat deputatul PD Vasile Nistor. El ne-a asigurat că încă de anul trecut a renunțat la toate funcțiile pe care le-a avut la diverse firme, fără însă să spună cu exactitate cînd și din ce societăți a ieșit.
Există însă și parlamentari care trag mai mult înspre calitatea de om de afaceri decît cea de om politic. Este cazul deputatului PSD Endre Bereckzi. El ne-a declarat încă de săptămîna trecută că este acționar și membru în CA al firmei de construcții TIAB din București, și că nu i se pare firesc să lase societatea deoparte, după ce a investit acolo bani serioși. Însă și Endre Bereckzi ne-a declarat că, dacă partidul i-o va cere, va părăsi CA al firmei TIAB și va rămîne doar deputat. Și senatorul PSD Octavian Opriș este membru în Consiliul de Administrație al SIF Moldova. Opriș nici măcar n-a vrut să discute despre acest subiect cu ziariștii, imediat după ce a auzit întrebarea închizîndu-ne telefonul în nas.
Pînă la sfîrșitul acestei luni, Guvernul își va asuma răspunderea pentru „pachetul anticorupție” după ce va avea discuții cu grupurile parlamentare și cu partenerii din Consiliul Economic și Social. (E.SOLOMON, E. ADAM)
Lasă un răspuns