• procedura agreată la proiectele mari este licitația deschisă
Agenția SAPARD a distribuit recent un manual specific pentru achizițiile publice destinate beneficiarilor de proiecte aprobate prin măsura 2.1 – „Dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii rurale”. Aceștia au fost avertizați că punerea în practică a acestora se va face exclusiv după norme europene. În acest domeniu legislația românească este neoperantă. Acordul multianual de finanțare semnat de Guvernul României și Comisia Europeană prevede obligativitatea utilizării Manualului de Instrucțiuni pentru Contractele de Achiziții de Servicii, Bunuri și Lucrări, elaborat în conformitate cu normativele UE. Toți beneficiarii băcăuani au cerut sume mari de la agenția SAPARD, deci procedura principală de achiziție de bunuri și servicii va fi licitația deschisă națională și internațională.
Lucrările din proiectele SAPARD se licitează deschis
Manualul este structurat în cinci volume. Volumul 1 – Partea comună cuprinde informațiile generale, valabile pentru oricare dintre categoriile de achiziții de servicii, bunuri sau lucrări.
În volumele 2, 3 si 4 sînt descrise în detaliu regulile procedurale și documentele obligatorii de utilizat de un beneficiar – cum este cazul consiliilor locale – în derularea unei proceduri de achiziții publice de servicii, bunuri sau lucrări. Volumul 5 cuprinde fișele de achiziții, listele de verificare și documentele necesare pentru supervizarea activității de achiziții publice de către Serviciul de specialitate din cadrul Agenției SAPARD.
Pentru cele 146 de proiecte selectate la sesiunea august 2002 – printre care se numără și cele 11 proiecte aprobate pentru județul Bacău – sînt valabile două tipuri de proceduri de achiziții publice. În cazul beneficiarilor care nu au încă proiectul tehnic se aplică o procedură simplificată în vederea elaborării acestuia și a detaliilor de execuție. Pentru consiliile locale care au deja proiectul tehnic și urmează să liciteze execuția investiției respective se aplică procedura națională deschisă.
Toate primăriile din județ care au primit finanțări SAPARD prin măsura 2.1 au proiecte mari. Cea mai mică finanțare aprobată este de 533.000 de euro, obținută de Primăria comunei Poduri. Cea mai mare sumă – 993.000 de euro – a fost obținută de comuna Balcani. Majoritatea proiectelor de infrastructură rurală urmăresc modernizarea drumurilor comunale. Dar una dintre cele mai mari finanțări solicitate și obținute este la Consiliul local Filipești, unde se urmărește alimentarea cu apă curentă a întregii comune.
Fiecare reprezentant tehnic de proiect din cadrul Consiliilor locale participante a primit, în format electronic, întreaga documentație din Manualul de instrucțiuni. De asemenea, au avut loc și instructaje pentru explicarea acestora.
Utilizarea normelor europene urmărește evitarea oricărui conflict de interese
Utilizarea procedurilor europene este obligatorie pentru cei care au obținut bani prin programul SAPARD. Scopurile utilizării acestor norme sînt mai multe. Unul din motivele principale este asigurarea unei competiții corecte și evitarea oricărui conflict de interese. De asemenea, prevederile europene impun transparență și imparțialitate în procesul de implementare a procedurilor de achiziții publice. Faptul că în multe cazuri este vorba de licitații deschise este chezășia obținerii calității dorite a serviciilor și bunurilor. Nu în ultimul rînd este vizată eficiența utilizării fondurilor și garanția unei largi participări la licitații. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns