Moartea elevului din Buhuși a adus mai mulți bani cabinetelor școlare
• asistentele din școli sînt instruite de Direcția de Sănătate Publică • specialiștii Direcției de Sănătate Publică au editat un ghid pentru acordarea primului-ajutor în cazuri de urgență
Rețeaua de medicină școlară din județul Bacău și-a dovedit la începutul acestui an hibele. În timpul unei ore de curs, un elev în vîrstă de 13 ani din Buhuși a murit sub ochii colegilor de clasă și a profesoarei de chimie, care nu au putut chema în ajutor nici un cadru medical. Aceștia lipseau din școală, cu toate că unitatea de învățămînt avea în structura sa un cabinet medical. Asistenta nu era pentru că plecase pe teren la alte școli, iar medicul fusese pensionat cu o lună în urmă. Tragicul episod petrecut într-o sală de clasă a Școlii Generale „Mihai Eminescu” din Buhuși a scos la iveală nu doar lipsa medicilor și asistentelor din rețeaua școlară, ci și absența dotărilor pentru intervenția în cazuri de urgență și chiar a pregătirii cadrelor medicale.
Pentru că, în județul Bacău ar mai fi nevoie de 11 medici în școli, Direcția de Sănătate Publică (DSP) a scos la concurs chiar la începutul anului posturile vacante. La concurs s-au înscris 19 candidați, care au de optat pentru 42 de posturi libere, în diferite specializări. „Nu știm încă dacă o parte dintre cîștigătorii concursului vor alege medicina școlară sau vor opta pentru alte posturi, cum sînt cele din cabinetele de urgență și stațiile de Salvare. În plus, nici cei 24 de medici școlari din județ nu sînt toți angajați permanent. Șapte dintre ei au contract pe perioadă determinată. Și la cadre medii înregistrăm un deficit de două persoane”, a declarat dr. Cornelia Cojocaru, director DSP.
Cum concursul nu a rezolvat criza din rețeaua de medicină școlară, șefii sistemului au identificat alte metode pentru a rezolva, fie și parțial, problemele. Prima dintre variante aparține Ministerului Sănătății, iar cea de-a doua este o inițiativă a specialiștilor din DSP Bacău. „Pe fila de buget recent primită de la minister am constatat că anul acesta fondurile pentru rețeaua de medicină școlară este peste dublul celei de anul trecut. Dacă, în 2002, cabinetele școlare de medicină generală și cele stomatologice au avut pentru medicamente și materiale sanitare 220 de milioane de lei, acum le-au fost repartizate 468 de milioane de lei. După primele estimări, banii vor ajunge și pentru achiziționarea de instrumente sanitare noi”, a spus dr. Cojocaru. Pentru ca banii destinați sectorului medical școlar să nu fie în van, reprezentanții DSP au decis ca asistentele medicale din cabinetele școlare să-și înnoiască și noțiunile pe care le-au învățat acum cîțiva ani. Specialiștii din cadrul DSP au tipărit un ghid medical care conține noțiuni de prim ajutor în caz de urgențe medicale/, cum ar fi șocurile anafilactice, înecul, electrocutarea, degerăturile sau traumatismele. Ghidul se distribuie gratuit asistenților medicali din rețeaua școlară, în timpul cursurilor susținute cu aceștia. Primii care au fost „reciclați” au fost asistenții medicali din cabinetele instituțiilor de învățămînt din Bacău, iar pînă la finele lunii februarie, vor începe cursurile cadrele medii din Moinești, Onești și Comănești. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns