• pînă acum s-au prezentat trei solicitante
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău eliberează adeverințe de recomandare pentru femeile din județul nostru care doresc să muncească în agricultură în Spania . „Reprezentantele sexului frumos care doresc să plece trebuie să se prezinte la noi, pentru a ridica aceste adeverințe. Pe baza lor, ele pot fi programate la București, unde are loc selecția. Noi informăm zilnic Oficiul pentru Migrația Forței de Muncă (OMFM ) București asupra numărului doritoarelor și despre data programării”, ne-a declarat Claudiu Boangiu, purtător de cuvînt la AJOFM Bacău. Pînă în prezent, la instituția băcăuană s-au adresat doar trei doamne care doresc să muncească în agricultura spaniolă.
OMFM București organizează în perioada 17 – 21 februarie selecție pentru ocuparea a aproximativ 1.500 de locuri de muncă sezoniere în agricultură, în Spania. Acestea se adresează femeilor cu vîrsta cuprinsa între 20 și 40 de ani. Persoanele de sex feminin interesate să obțină un contract de muncă pe o perioadă de maxim trei luni în agricultura spaniolă se pot prezenta la OMFM sau AJOFM Bacău, pentru a se înscrie în banca de date și pentru a participa la selecție. Actele necesare sînt următoarele: copie după buletinul sau cartea de identitate, cu o valabilitate de minim șase luni, copie după pașaport, cu o valabilitate de minim șase luni, adeverință medicală de la medicul de familie, cazier judiciar, copii legalizate și autentificate după certificatele de calificare sau absolvire, copie autentificată și legalizată după cartea de muncă, un CV și trei poze tip pașaport.
Contractele de munca vor avea o durată de trei luni, cu un salariul de 29 de euro pe zi, bani care vor fi primiți pentru recoltarea de căpșuni, zmeură și citrice. Cazarea va fi gratuită, fiind asigurată de angajatorii spanioli, muncitorii plătind doar întreținerea și 102 euro pentru transportul pînă la frontiera spaniolă. De asemenea, femeile vor trebui să mai scoată din buzunar bani pentru plata asigurărilor sociale, de aproximativ 65 euro pe lună. Contractele de muncă stabilesc o perioadă de probă de 15 zile. În cazul în care timpul este nefavorabil și muncitorii nu ies la cîmp, angajatorul nu are obligația de a plăti salariul pentru perioada nelucrată. Dacă se începe ziua de lucru și se suspendă înainte de două ore, partea spaniolă va achita 50% din salariu. Dacă lucrul va fi suspendat după un timp mai mare de două ore, spaniolii au obligația să achite salariul în totalitate. (C.T.)
Lasă un răspuns