La simpozionul „Țara Românească a Moldovei în timpul lui Petru Rareș”, organizat ieri în incinta Muzeului de Istorie „Iulian Antonescu” din Bacău, a participat o singură grupă de elevi, coordonată de profesorul Viorel Cruceanu, de la Colegiului „Vasile Alecsandri” din Bacău. A fost o manifestare dezghețată, în cadrul căreia s-au ținut alocuțiuni interesante și rupte de tipicul acestui gen de simpozioane. Profesorul Cornel Vivi Cioaric a vorbit despre „Moldova în relațiile internaționale la începutul secolului al XVI-lea”, profesorul Anton Coșa a strînit interestul cu „Viața cotidiană la curtea lui Petru Rareș”, iar profesorul Alexandru Artimon a încheiat cu „Arta în vremea lui Petru Rareș”.
Muzeul de Istorie a reușit ca, de-a lungul unei ore, să-i introducă pe tinerii prezenți în atmosfera unei epoci aparte din istoria Moldovei. „Am încercat să prezentăm istoria altfel decît o fac profesorii la orele de curs cu elevii. Știm cît de dificil este să prezinți de-a lungul a 50 de minute o temă de istorie elevilor din școli. Ori, în cadrul unei manifestări ce durează peste o oră, lucrurile stau cu totul altfel”, a afirmat Lăcrămioara Stratulat, directoarea Muzeului de Istorie.
Din păcate, la acest gen de manifestări, cel mai adesea, nu sînt văzuți decît elevii aduși de profesorul Cruceanu. Mai des sînt prezenți la simpozioane, reprezentați ai autorităților județene, decît profesori de istorie sau elevi. (C. Gh.)
Lasă un răspuns