• peste 150 de săraci au protestat ieri în fața primăriei din Buhuși pentru că nu și-au primit ajutoarele sociale • ultima plată s-a efectuat în contul orelor muncite pe luna august • primăria nu are de unde să plătească ajutoarele sociale nici măcar pentru luna în curs • dacă în trei zile nu-și vor primi drepturile din urmă, oamenii vor bloca drumul național Bacău – Piatra Neamț
„Foamea! Foamea! Foamea!” Așa au strigat ieri dimineață peste 150 de sărmani din Buhuși, adunați în fața primăriei din localitate. Foarte devreme, femei cu copii în brațe, bătrîni și bolnavi s-au strîns în centrul orașului pentru a protesta pentru că de anul trecut și pînă acum nu li s-au mai plătit ajutoarele sociale. Oamenilor li s-a spus că au dreptul la ajutor pe Legea venitului minim garantat, au muncit în folosul comunității, dar, cînd a venit momentul să fie plătiți, autoritățile nu s-au mai putut ține de cuvînt. Motivul? Același, tot mai des invocat de liderii PSD: nu sînt bani.
Imediat ce săracii s-au adunat cu mic cu mare în fața primăriei, și-au făcut prezența în zonă 50 de polițiști și jandarmi, care au supravegheat mitingul de protest. „La noi în familie sînt patru pesoane care iau ajutor social. În fiecare lună primeam 1,7 milioane de lei. Din septembrie nu am mai primit nimic și eu nu am cu ce să trăiesc cu atîtea suflete pe cap”, ne-a spus Ion Nechita.
Ilie și Constatin Stan au și ei cîte trei sau patru membri din familie care primesc ajutor social și, în fiecare lună, contra celor 72 de ore de muncă în folosul comunității, ridicau aproximativ un milion și jumătate de lei. „Am fost la Prefectură și ne-au trimis înapoi, să stăm liniștiți că ne vom primi banii din urmă. Asta era în decembrie. A trecut și ianuarie și e gata în curînd și februarie. Nu mai putem răbda să ne ducă cu zăhărelul. Noi ne-am făcut orele de muncă și nu ne-am primit banii. Atîta știm”, a strigat un alt bărbat.
Cînd ziariștii au ajuns la primărie, oamenii s-au năpustit să-și spună ofurile. Un adevărat vacarm, în care nu se auzeau decît acuze și strigăte de disperare. „Și noi sîntem oameni. Stăm cinci familii în aceeași casă. Nici unul dintre noi nu are serviciu. Am încercat, dar n-ai unde să te angajezi în orașul ăsta mort. Acum ce să facem? Să murim de foame?”, a strigat la un moment dat Mioara Tănase.
„Am lucrat 25 de ani la Fabrica de postav și pe șantier. Acum nu mai lucrez nicăieri și nu am nici pensie, pentru că nu am încă vîrsta”, ni s-a plîns și Valeria Vizitiu. Nici nu a terminat femeia să-și spună necazul, că o altă buhușeancă a început să strige. „Ne mor copii de foame și nu ne rămîne decît să furăm”.
Mitingul de ieri a fost autorizat de primărie, iar solicitarea de a protesta în stradă a fost înaintată administrației locale de Partida Rromilor. Vicepreședintele din Buhuși al acestei formațiuni, Vasile Călin, a și fost, de altfel, unul dintre cei mai vehemenți protestatari. „Am ajuns la capătul răbdării. Dacă nu ne primim banii în cel mult trei zile, vom bloca șoselele. Vom bloca drumul național înspre Piatra Neamț și nu-l vom mai lăsa pe primar să intre în primărie. Să ne dea banii din urmă și pe cei din acest an, așa cum zice legea”, a amenințat Vasile Călin.
La un moment dat, în fața mulțimii furioase a venit și Ionel Turcea, primarul din Buhuși. El a încercat să-i lămurească pe oameni că banii pentru ajutoarele sociale vin de la bugetul de stat și că, din august 2002, nu a mai primit nici un leu. „Cred că trebuie revizuită drastic legea. Nu se mai poate. Anul acesta nu am primit nici un ban, iar despre sumele restante de anul trecut nici vorbă. În nici un caz nu mai poate fi vorba de plata pe lunile din anul trecut. De fapt, principala problemă ar fi crearea unor locuri de muncă, pentru că altfel vom avea probleme mari. Am ajuns să ne ocupăm numai de beneficiarii ajutoarelor sociale. Zilnic vin la primărie 20-30 de oameni, și toți întreabă de ajutorul social. Trebuie găsită o soluție la nivel central, pentru că pe plan local nu se poate rezolva problema”, a explicat Ionel Turcea. El a precizat că cei care spun că au lucrat și nu au primit bani mint, deoarece nu i-a mai chemat nimeni la lucru cînd s-au terminat fondurile pentru plata ajutoarelor sociale.
Situația din orașul Buhuși este cu totul specială. Nu că doar aici ar fi sărmani cărora primăria nu le-a plătit banii. Nici vorbă. Peste tot în județ sînt mii de oameni, aflați la limita supraviețurii, cărora li s-au promis bani, au muncit, dar n-au mai fost retribuiți. Doar că orașul Buhuși este unul mort din punct de vedere economic. Industria este ca și inexistentă, iar oamenii nu își pot găsi niciunde un loc de muncă. În Buhuși trăiesc în prezent 20.000 de oameni. Dintre aceștia, doar 2.300 lucrează, iar 1.700 ar trebui să primească ajutor social. Dacă ar avea bani, primăria din acest oraș ar trebui să plătească 600 de milioane de lei în fiecare lună, doar pentru ajutoare sociale săracilor. Acest lucru este practic imposibil, dacă ne gîndim că pe tot parcursul anului precedent veniturile strînse de primărie au fost s-au ridicat la numai 9,2 miliarde de lei.
Reamintim că Legea 416 a intrat în vigoare în ianuarie 2002 cu scopul de a asigura un venit minim de aproape 700.000 de lei pentru fiecare persoană nevoiașă. Pentru acești bani, fiecare individ trebuie să muncească în folosul comunității sau să stea, dacă dovedește că este bolnav. Legea care trebuia să-i ajute pe săraci a produs, de fapt, adevărate anomalii. După doar cîteva luni de la aplicarea ei, politicenii s-au văzut nevoiți să accepte că săracii sînt mult mai numeroși decît au crezut ei și că legea încurajează statul degeaba. Liderii PSD care s-au lăudat că vor face protecție socială n-au avut bani să dea la toți săracii. Acum, demagogia PSD se răzbună. Că este așa o dovedește și revolta celor aproape 200 de buhușeni care au protestat în fața primăriei și le-au cerut guvernanților drepturile garantate de lege. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns