• localitățile Faraoani și Răchitiș sînt izolate de nămeți de un metru înălțime • o autofreză a acționat la Bîrsănești pentru a degaja drumul către cimitir, unde va avea loc astăzi înmormîntarea primarului comunei
Căderile de zăpadă care s-au abătut asupra județului nostru în cursul zilei de ieri au dat din nou de lucru drumarilor de la SC Drumuri Județene SA Bacău, care au intervenit pe mai multe trasee pentru a restabili traficul rutier. La ora șapte dimineața, o autofreză a fost trimisă la Faraoani pentru a desfunda drumul. Aici, din cauza vîntului și a ninsorii, carosabilul a fost acoperit de un strat de zăpadă de 60 – 70 de centimetri. „Drumul județean 119H este situat pe direcția vîntului și, chiar dacă nu ninge, zăpada este spulberată pe partea carosabilă. Timp de cîteva ore, de la opt la zece dimineața, pe acestă rută nu s-a circulat. În jurul orei zece, autofreza trimisă în zonă a degajat drumul și circulația a revenit la normal”, ne-a declarat Constantin Nevschi, director executiv la SC Drumuri Județene. Și pe traseul Bacău-Sărata, vîntul a format suluri de zăpadă între 40 și 50 de centimetri, care au ocupat aproape un fir din drum, existînd tendința de blocare a traseului. În cursul după amiezii, conducerea societății băcăuane a trimis o autofreză la Bîrsănești pentru a dezăpezi drumul județean 116, între Bîrsănești și Tîrgu Ocna. „Pe acest traseu s-a circulat, dar foarte dificil, pe un singur fir îngustat. La solicitarea Consiliului Județean Bacău am trimis în zonă o autofreză, mai ales că mîine va avea loc și înmormîntarea fostului primar”, mai spune Constantin Nevschi. Reamintim că în cursul serii de sîmbătă, Constantin Popa, primarul comunei Bîsănești, și-a pierdut viața într-un tragic accident de circulație. Echipele de lucrători au lucrat la dezăpezirea drumului spre cimitir, dar în zonă continua să ningă și să bată vîntul. Societatea de drumuri băcăuană are pregătit un utilaj de deszăpezire pentru situația în care, în cursul nopții, drumul va fi din nou acoperit de zăpadă.
Satul Răchitiș din comuna Strugari este izolat, întrucît zăpada a blocat toate căile de acces. Zăpada a atins un metru, dar echipele societății care are în administrare drumurile județene nu au intervenit încă. „Pe acest drum se intervine doar la solicitarea Consiliului Județean. Noi am înaintat adresă în acest sens, dar nu am primit încă avizul favorabil. Ultima oară cînd s-a intervenit pe acest drum a fost pe 11 februarie, dar vîntul a repus zăpada pe carosabil. Marți, în zonă a fost Vespasian Galan, directorul care se ocupă de problemele legate de drumuri de la Consiliul Județean, pentru a evalua situația din teren. Încă nu am primit acordul să intervenim. Pe acest drum se acționează foarte greu, datorită denivelărilor. Singura șansă este să se deszăpezească cu un buldozer. Nefiind un drum de importanță majoră, deszăpezirea lui este lăsată la urmă”, a mai precizat directorul Nevschi.
Pe drumurile naționale, carosabilul este în marea lui majoritate umed, iar în zonele de deal și munte este acoperit cu zăpadă frămîntată. Porțiuni cu zăpadă se găsesc și pe DN 11, în zonele Măgura și Poiana Sărată. Echipele de lucrători ale Secției de Drumuri Naționale Bacău au intervenit de la primele ore ale dimineții de ieri cu 20 de utilaje de dezăpezire și răspînditoare de material antiderapant. Din trei în trei ore, pe toate sectoarele de drum s-au făcut revizii. Conducerea secției băcăuane a renunțat la starea de consemn, dar permanența în bazele din subordine este asigurată. Conducătorii auto care pleacă la drum lung sînt sfătuiți să își doteze roțile cu lanțuri și să nu uite să aibă în portbagaj lopățică și nisip. (C.T.)
Lasă un răspuns