• Consiliul Județean nu are bani pentru contribuția proprie pe care trebuie să o asigure în acest an • Neculai Lupu a cerut păsuire de la Guvern • dacă nu o va obține, aleșii județului ar putea decide renunțarea la proiect
Consiliul Județean (CJ) Bacău nu are bani să-și achite partea de cofinanțare, aferentă acestui an, pentru demararea lucrărilor de construire a Parcului Industrial HIT Hemeiuși. Bugetul total estimat al proiectului este de 7,27 milioane de euro, din care 4,6 milioane – finanțare din partea Uniunii Europene, 1,5 milioane de euro – contribuția Guvernului României, iar 1,15 – cofinanțare locală din partea CJ Bacău. Consiliul ar trebui să o achite cel mai tîrziu pînă luna viitoare o parte din contribuția sa, bani de care nu dispune, din cauză că județul Bacău este oricum subfinanțat și a mai primit de la stat unele responsabilități în plus, mai ales cele legate de administrarea Spitalului Județean și preluarea atribuțiilor Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Persoanele cu Handicap. Peste toate, CJ mai este cofinanțator la alte programe ale Uniunii Europene și mai are de finalizat lucrările la Catedrala „Înălțarea Domnului” și Muzeul de Științe ale Naturii. De asemenea, iarna a fost grea și foarte multe miliarde de lei vor merge la plata deszăpezirii.
„Sînt convins că parcul industrial va fi construit, dar nu vrem să fim prinși în cofinanțare din prima zi”, declară Neculai Lupu, președintele CJ. El a trimis ieri două adrese, la Ministerul Dezvoltării și Prognozei (MDP) și Ministerul Administrației Publice (MAP), în care „am arătat că nu avem posibilitatea susținerii investiției pentru acest an”. Neculai Lupu a propus inițierea unei hotărîri de Guvern, prin care să se amîne pentru anul viitor plata părții de cofinanțare a CJ. Președintele CJ spune că lucrările ar putea să înceapă foarte bine doar cu banii pe care trebuie să îi achite MDP și Uniunea Europeană. Neculai Lupu spune că a mai trimis adrese la conducerile primăriilor municipiilor Bacău, Moinești și Onești, la sucursalele băncilor, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură și SIF Moldova. „Noi facem acest parc pentru oamenii de afaceri. Dacă doresc să intre în cofinanțare cu CJ la HIT, vor deveni coproprietari”, spune Neculai Lupu. El ar dori ca, dacă nu pînă în 2004, „măcar să ne păsuiască pînă în a doua parte a acestui an”.
Cea mai proastă variantă ar fi ca MAP și MDP să refuze cererile CJ Bacău. În acest caz, președintele Lupu spune că situația care s-ar crea va fi pusă în discuția consilierilor județeni, care vor decide dacă se va continua sau nu investiția. Problema banilor pentru HIT s-a mai discutat o dată în CJ, la sfîrșitul anului trecut, cînd unii consilieri au prevăzut criza financiară de acum. Încă de pe atunci, mai mulți aleși înclinau spre renunțarea la proiect. Asta se întîmpla atunci cînd nu exista certitudinea crizei financiare.
Cum ar fi fost să fie
După ce, pe 8 februarie, au fost lansate oficial lucrările de construire a Parcului Industrial Hemeiuși (HIT), ieri ar fi trebuit să înceapă pregătirile de șantier. Demararea lucrărilor efective era programată pentru aprilie. Parcul Industrial HIT este un proiect promovat de CJ Bacău, în parteneriat cu Consiliul Local al comunei Hemeiuși, în cadrul Programului PHARE 2000. Parcul Industrial HIT are alocat teren în comuna Hemeiuși, la nouă kilometri de municipiul Bacău și de DN2. Două ar fi obiectivele esențiale ale proiectului: crearea unei infrastructuri de afaceri de tip „Parc Industrial” pentru sprijinirea IMM-urilor din domeniul tehnologiei informațiilor și comunicațiilor și amorsarea unei industrii alternative, performante și nepoluante. Suprafața totală a parcului este de 10,85 hectare, din care mai mult de patru hectare sînt alocate construcțiilor. Terenul a fost pus la dispoziție de autoritățile locale ale comunei Hemeiuși. Licitația pentru executarea lucrărilor a fost cîștigată de firma grecească Diekat. Lucrările de execuție ar trebui să dureze aproximativ doi ani, iar costurile suplimentare cauzate de modificările de prețuri la materiale și servicii, suportate de beneficiar, adică de CJ.
Povestea Parcului Industrial HIT a început în 1998. La început, ideea se referea la construirea unui parc profilat pe domeniul industriei textile. După ce a fost aprobată cererea de finanțare adresată UE, prin Programul PHARE 2000, inițiatorilor proiectului li s-au acordat doi ani pentru a întocmi proiectul tehnic, care să ateste fezabilitatea obiectivului. La începutul anului 2000, la CJ s-a primit o scrisoare de la Delegația UE și Ministerul Dezvoltării și Prognozei (MDP), prin care, în termeni ultimativi, autoritățile erau informate că, pînă la 31 mai, trebuia predată documentația. Tot în primăvara anului 2000, s-a renunțat la ideea cu industria textilă și s-a stabilit că investiția trebuie direcționată către domeniul înaltei tehnologii. La redactarea studiului de fezabilitate s-a lucrat în timpul record de 27 de zile, cu o echipă de 40 de specialiști de la șase firme și din instituțiile descentralizate și CJ. Documentația a fost predată cu numai 15 minute înaintea închiderii sesiunii.
Una dintre primele probleme care a trebuit rezolvată a fost cea a locației parcului. Primul teren luat în discuție a fost cel de lîngă Sofert, singurul disponibil în municipiul Bacău, dar s-a renunțat repede la această posibilitate, din cauza mediului potențial toxic din zona respectivă. În paralel, au mai fost identificate terenuri pretabile la proiect în comunele Măgura, Nicolae Bălcescu și Hemeiuși. Primul primar care a „percutat” a fost cel al comunei Hemeiuși, Constantin Mihăilă, care a pus la dispoziție gratuit terenul necesar Parcului Industrial HIT. Acum, proiectul care ar putea asigura cîteva sute de locuri de muncă pentru specialiști este în impas și totul atîrnă de o decizie de la București. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns