• majoritatea băcăuanilor plătesc la întreținere mult mai mult decît tarifele anunțate de societățile furnizoare de căldură • oamenii sînt convinși că ordonanța care reduce tarifele la întreținere nu este decît o nouă măsură populistă, fără suport în realitate
Mult trîmbițata ordonanță care reduce datoriile băcăuanilor la întreținere se dovedește, în final, o mare țeapă. După ce în luna decembrie au fost nevoiți să achite facturi astronomice la întreținere, care au tăiat respirația și celor mai sănătoși dintre locatarii de la bloc, băcăuanii s-au dus în aceste zile la casieriile asociațiilor sperînd ca eliminarea discrepanțelor apărute la plata utilităților termice să-i scutească de un efort financiar substanțial. Pe cît de mediatizată, ordonanța 6/2003 se dovedește pe atît lipsită de suport în realitate. Chiar dacă facturile s-au diminuat, comparativ cu luna decembrie, acestea sînt departe de ceea furnizorii de căldură au anunțat, iar oamenii s-au așteptat să plătească.
În conformitate cu prevederile Ordonanței 6, atît CET, cît și Termloc, au stabilit prețurile medii pentru un metru pătrat la încălzire. În cazul CET, tariful mediu contorizat este, pentru un metru pătrat, de 29.590 lei/mp pentru luna decembrie și 29.204 de lei/mp pentru luna ianuarie. Tarifele pentru cele două luni sînt aplicate în cazul tuturor băcăuanilor deserviți, cu excepția blocurilor în care există montate gigacalorimetre. De partea cealaltă, Termloc a stabilit că un metru pătrat la încălzire costă, în luna decembrie, 27.281mei/mp, iar în luna ianuarie, un metru pătrat calculat conform Ordonanței 6 ajunge la 23.635 de lei. Aceste costuri sînt aplicate numai la asociațiile unde nu există nici un fel de gigacalorimetre și nu a putut fi stabilit un preț mediu contorizat. Un calcul aritmetic simplu arată că, după aplicarea prevederilor ordonanței 6, băcăuanii racordați la CET nu ar trebui să plătească mai mult de 58.800 de lei pentru un metru pătrat, în cele două luni de cînd se aplică ordonanța 6, iar în cazul celor deserviți de Termloc, costul în două luni la un metru pătrat ar trebui să fie 51.000 de lei/metru pătrat, acolo unde societatea aplică tariful mediu contorizat. Sumele rezultă din adunarea tarifelor anunțate de cele două societăți pentru lunile decembrie și ianuarie.
Numai că, așa cum se întîmplă de multe ori în viață, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din tîrg. Tarifele afișate la asociațiile de locatari și de proprietari nu au nici o legătură cu prețurile medii stabilite de firme pentru cele două luni și mult așteptata deducere a sumelor achitate în plus de locatari. Costurile însumate ale celor două luni, conform datelor de la asociațiile contactate de noi, sînt cu mult mai mari decît costurile medii calculate de Termloc și CET. Spre exemplu, la Asociația de Proprietari 16 de pe str. 9 Mai, deservită de Termloc, în luna decembrie tariful la un metru pătrat a fost de 40.900 de lei, în timp ce în luna ianuarie tariful este de 16.670 de lei. Însumate, cele două costuri depășesc cu peste 6.000 de lei tariful mediu anunțat. Situația este similară și în cazul Asociației 33, din zona Mărășești, unde oamenii au plătit, în decembrie, 30.600 de lei, iar în ianuarie, 26.300 de lei, depășirea față de tariful mediu contorizat însumat fiind tot de circa 6.000 de lei la fiecare metru pătrat. Lucrurile sînt și mai dramatice în cazul locatarilor deserviți de CET SA Bacău. La asociația de proprietari 124, un metru pătrat la căldură a ajuns 43.500 de lei, iar pentru luna ianuarie tariful este de 25.300 de lei. Locatarii care au neșansa să fie arondați uneia dintre cele mai scumpe asociații din oraș trebuie să plătească în plus pentru fiecare metru din apartamente, comparativ cu prețul mediu contorizat, cîte 10.000 de lei. Nici la asociția 123 lucrurile nu sînt mai bune: un metru pătrat la căldură a costat 42.000 de lei, iar pentru luna ianuarie tariful este de 27.000 de lei. Diferența față de costul mediu pentru cele două luni este de peste 10.000 de lei metrul pătrat. Lista exemplelor negative ar putea continua, însă, indiferent de cifrele pe care le-am enumera, concluzia ar fi aceeași: Ordonanța 6 este o mare dezamăgire pentru cei care au sperat că prețurile anunțate de cele două societăți furnizoare de utilități din Bacău se vor regăsi pe listele anunțate de asociații. „Oamenii s-au bucurat cînd au văzut că au de plătit mai puțin decît luna trecută. Puțini au adunat, însă, cît înseamnă aceste tarife pe care le plătesc, față de cele anunțate de firme. Cu siguranță că toți locatarii și-au dat seama că ordonanța nu este valabilă decît pe hîrtie și că nu are suport în realitate. Aproape nici nu mai contează cine ne fură”, ne-a declarat, indignat, Mihai Cojocaru, un băcăuan pe care l-am găsit la una dintre asociațiile de locatari din Bacău. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns