• la 31 decembrie 2002, datoriile la stat ale SC Letea SA erau de peste două milioane de euro
Societatea Letea Bacău va fi scoasă la privatizare în cel mult două săptămîni, cînd va fi făcut și anunțul public, ne-a declarat Ovidiu Mușetescu, ministrul privatizării, care a vizitat ieri județul Bacău. El a condus o delegație a APAPS, din care a mai făcut parte și Victor Dumitriu, secretar de stat pe probleme de postprivatizare. Au fost vizitate societățile Letea Bacău, Chimcomplex Borzești și Carom Onești, ultimele firme din județ la care statul mai este acționar majoritar. „Pentru noi este un obicei să vizităm marile obiective industriale înainte de privatizare”, și-a justificat „inspecțiile” ministrul Mușetescu. Pentru Chimcomplex și Carom, anunțurile de privatizare au apărut deja în presa de ieri. Referindu-se la Letea SA, ministrul a avertizat că această firmă va trebui să-și plătească măcar factura la energie electrică, deoarece face parte dintr-un lot de 12 societăți de stat monitorizate acum de FMI. Șeful APAPS a precizat că, pe lîngă datoriile imense la bugetul de stat, Letea mai trebuie să achite din urmă două milioane de euro pentru gazele naturale și energia electrică pe care le-a consumat.
Referindu-se la potențialii clienți pentru Letea, Ovidiu Mușetescu și-a exprimat convingerea că cea mai serioasă ofertă va veni din partea unui „conjudețean” de-al nostru. El s-a referit la primarul de Bacău care, încă de anul trecut, și-a manifestat intenția să cumpere singura fabrică de hîrtie de ziar din România. Voalat, ministrul l-a și desemnat ca virtual cîștigător al licitației pe primar, estimînd că nu vor fi și alte oferte demne de luat în seamă. „Nu cred că, în afară de unii pleșcari, vor veni firme serioase. Va fi o procedură de vînzare deschisă tuturor, dar nu șmecherilor”, a opinat Mușetescu. El a precizat că în aceste zile se lucrează la dosarul de privatizare al societății, iar în cel mult două săptămîni se va face anunțul public.
Datoriile și penalitățile vor fi anulate
Cel care va cumpăra societatea Letea SA nu va avea o misiune prea ușoară în încercarea de a repune combinatul pe picioare. Noul proprietar va trebui să se îngrijească de achitarea debitelor față de stat și furnizori acumulate din 2001 încoace. Datoriile și penalitățile pe care le-a strîns firma pînă în 2001 urmează a fi șterse, conform legislației de accelerare a privatizării. „N-ar fi corect ca societatea sau noul proprietar să poarte acest balast, pentru că n-ar mai avea cum să investească în viitor”, a declarat Mușetescu. Ca urmare, debitele neplătite în ultimii doi ani rămîn în continuare înregistrate ca datorii și trebuie plătite eșalonat pe o perioadă de 3-5 ani. După vizita la Letea, Mușetescu a apreciat că echipa managerială instalată în urmă cu doi ani „a reușit să readucă fabrica pe linia de plutire”.
Florel Ion, directorul general al combinatului, spune că menținerea în funcțiune a fabricii se face cu foarte mare greutate, în special din cauză că, pe lîngă facturile curente, Letea trebuie să achite lunar și cîte două procente din datoria istorică, ajunsă la finele anului trecut la două milioane de euro. Nici plățile furnizorilor de utilități (gaze naturale și energie electrică) nu sînt floare la ureche, deoarece se ridică la aproximativ un milion de euro lunar. „Plata utilităților este permanent o prioritate, pentru că, dacă ne sînt sistate gazul sau curentul, nu putem produce. Dacă nu producem, nu putem vinde”, descrie Florel Ion cercul vicios al plăților. În plus, trebuie să-și plătească și ceilalți furnizori, pentru că, spune directorul general, „pentru un cec neonorat, orice societate are dreptul să deschidă procedura de faliment a fabricii Letea”. Nici piața românească a hîrtiei de ziar nu este tocmai favorabilă producătorului băcăuan, din cauză că se importă masiv din Austria, Germania, Polonia, Cehia și în special din Rusia, țară ai căror producători practică prețuri de dumping pe relația România.
Florel Ion spune că sînt probleme cu vînzarea hîrtiei de ziar și din cauză că marea majoritate a imprimeriilor importante au printre acționari cetățeni germani, care preferă să aducă hîrtia din import, chiar dacă este mai scumpă decît cea produsă de Letea. Directorul general al societății Letea apreciază că fabrica ar fi rentabilă dacă ar vinde 5.000 de tone de ziar pe lună dar, din lipsa pieței de desfacere, se vînd lunar, în medie, numai 3.200 de tone. În prezent, la societatea Letea lucrează 850 de salariați, iar fabrica produce la 50 la sută din capacitate. (Nicoleta BICHESCU, Florin POPESCU)
Lasă un răspuns