• măsura ar putea fi aplicată întrucît medicii sînt obligați să micșoreze cheltuielile și să stopeze internările masive, de multe ori nejustificate • fiecare secție de spital va primi propriul buget, iar banii vor fi gestionați de medicul șef de secție • măsura a fost impusă de ministerul de resort pentru a-i determina pe medici să reducă cheltuielile și să stopeze internările masive, de multe ori nejustificate
În perioada imediat următoare, modalitatea de acordare a banilor pentru unitățile spitalicești va fi radical modificată. Noutatea constă în faptul că banii destinați tratării pacienților internați în spitale nu vor mai fi gestionați la nivel de spital, ci de fiecare secție în parte. „Pînă acum, bugetul spitalului era un sac fără fund, iar de acolo se plăteau toate cheltuielile. În aceste condiții, medicii șefi de secție nu erau preocupați de cheltuielile pe care le fac, singura lor problemă, care nu este de condamnat, fiind strict profesională, pentru ca pacienții să fie îngrijiți cît mai bine. Chiar dacă asta presupunea folosirea celor mai scumpe medicamente, care nu totdeauna sînt și cele mai eficiente”, ne-a declarat Cornelia Cojocaru, directorul Direcției de Sănătate Publică Bacău.
Potrivit șefilor DSP, descentralizarea bugetului spitalelor pe fiecare secție în parte era necesară pentru reducerea cheluielilor spitalicești și implicarea medicilor șefi de secție în activitatea managerială. „Este o măsură foarte bună, pentru că îi responsabilizează pe șefii de secție. Avînd un buget pe care îl cunosc la începutul lunii, vor ști cum să-și gestioneze banii care li se alocă pentru a nu depăși repartițiile bugetare”, a mai spus Cornelia Cojocaru. Reducerea cheltuielilor prin descentralizarea bugetului spitalului pe fiecare secție în parte se va realiza prin stoparea internărilor considerate inutile. Șefii DSP spun că acest lucru se poate realiza prin întocmirea unor liste de așteptare pentru pacienții care suferă de boli cronice și temporizarea internărilor, în cazurile care nu necesită tratament imediat. Spre exemplu, șefii secțiilor de chirurgie nu vor mai interna cazurile de apendicită cronică decît în măsura în care mai au bani, intervențiile chirurgicale urmînd să se facă în baza unor programări. Prioritare vor fi, în continuare, cazurile de apendiciă acută. În plus, pentru a se înscrie în repartiția bugetară lunară, șefii de secție vor trebui să-și aproximeze cazurile de urgențe medicale, asupra cărora nu se poate face nici un fel de programare.
Bugetele pentru fiecare secție spitalicească vor fi repartizate de Consiliile de Administrație ale spitalelor. Calculul se va face în funcție de adresabilitate, profil și consumuri specifice. Pentru a comunica noile modificări, conducerile DSP și a Spitalului Județean Bacău au organizat ieri o întîlnire de lucru cu toți șefii secțiilor din Spitalul Județean Bacău. Noua reglemanetare va intra în vigoare în cel mai scurt timp. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns