• incendiile au făcut în județul Bacău, de la începutul anului, zece victime, în timp ce tot anul trecut au fost „doar” șase morți
Pentru pompierii băcăuani, începutul anului a însemnat cea mai neagră serie de incendii cu care s-au confruntat în ultimul timp. Și asta nu neapărat pentru numărul mare de incendii, ci datorită victimelor care și-au găsit sfîrșitul în flăcări. Dintr-o sinteză prezentată de oficialii Grupului de Pompieri militari Bacău rezultă că de la începutul anului, în județul Bacău au decedat 10 persoane, adică aproape dublu față de numărul victimelor din întreg anul trecut, cînd incendiile au făcut șase morți. Seria neagră a încendiilor a pornit la jumătatea lunii ianuarie, cînd Gheroghe Comîrlău, de 58 de ani, din comuna Pîrjol, a ars în prorpia locuință care a luat foc de la jarul căzut din sobă. Pompierii militari de la secția Moinești au fost anunțati de incendiu la ora 20,10, dar, din păcate pentru proprietarul casei, au sosit prea tîrziu. „Cînd am ajuns la fața locului am găsit întreaga gospodărie în flăcări. Au ars în incendiu bunuri de uz casnic, mobilier, textile și tîmplăria de la trei camere. Proprietarul casei a fost găsit carbonizat într-un pat care se afla chiar lîngă soba din care căzuse jăratecul”, ne-a declarat maiorul Volodia Tisescu, ofițerul de relații cu presa al Grupului de Pompieri Militari Bacău. Aceeași soartă a avut-o și Maria Sivi, de 79 de ani, din comuna Răcăciuni, care a decedat pe 24 ianuarie 2003. Cauza incendiului a fost aceeași ca și în cazul lui Comîrlău: jarul căzut din sobă. Focul a ars mocnit, iar Maria Sivi a fost asfixiată de monoxidul de carbon degajat în încăpere.
Pînă pe 10 februarie a fost o oarecare acalmie, incendiile fiind minore și provocînd doar pagube materiale. Pe 10 februarie 2003 a început, însă, șirul dezastrelor în care au decedat copii. Șapte la număr și toate datorate neglijenței criminale a părinților copiilor. Primul dintre ele a avut loc în Bacău, pe Calea Moldovei, la locuința familiei Manole. Într-o cameră de doar cîțiva metri trăiau patru suflete: Octavian Manole, concubina lui Roxana Gălățanu, precum și cele două fetițe ale lor, Alina, de trei ani, și Monalisa, de aproape doi ani. Roxana, mare amatoare de telenovele, s-a dus în vecini ca să vadă serialul „Dragoste și trădare”. După ce s-a terminat, s-a dus acasă să-și ia o țigară. Cînd a ajuns a văzut fumul din casă, a intrat pe geam și a început să strige după ajutor. Cea mai mică fetiță deja murise. Cazul Roxanei Gălățanu a ajuns pe masa procurorilor cu propunerea de cercetare în stare de libertate, fiind acuzată de omor din culpă.
Cel de-al doilea incediu, în care au murit trei copii, s-a petrecut pe 15 februarie, în comuna Răcăciuni. Gabriel, de doi ani și trei luni, Marian, de un an și trei luni, și Mihai Valentin, de doar trei luni, au ars după ce au fost legați de pat de părinții care plecaseră de acasă. La un moment dat, sătenii au văzut că iese fum mai gros de pe coș, dar obișnuiți cu meteahna mamei de a pune hainele pe foc pentru a nu se obosi cu spălatul rufelor, nu au dat prea multă importanță nici mirosului specific de incendiu. Abia cînd Costel Mican a trecut chiar prin dreptul ferestrelor bordeiului a observat flăcările din încăpere. „Am trecut prin flăcări și l-am văzut pe cel mare jos, lîngă pat, pe cel mijlociu la cel mult o jumătate de metru lîngă el, iar sugarul era pe pat, lîngă godin. Probabil cei mari au reușit să coboare din pat după ce-au ars sforile cu care erau legați”, ne-a declarat Mican. Cineva a anunțat pompierii, iar un vecin cu mașină s-a repezit cu micuții la spital. Prea tîrziu însă pentru unul dintre cele trei suflete nevinovate. Transportat de urgență la spitalul Sfînta Maria din Iași, cu arsuri de gradul II și III pe față și căile respiratorii, bebelușul de trei luni a decedat. „În funcție de gravitatea leziunilor îi vom cerceta pentru vătămare corporală gravă din culpă și rele tratamente aplicate minorilor și vom înainta dosarul la Parchet pentru începerea urmăririi penale a celor doi părinți”, ne-a declarat la acea vreme agentul șef principal Dumitru Hroștea, șeful de post la Poliția Răcăciuni.
Cel mai grav caz, în care incoștiența, alcoolul și imoralitatea mamei au dus la moartea a patru copilași, s-a petrecut la Faraoani. Cel mai mare dintre ei, Fabiana, avea doar șapte ani. Cel mai mic, Marian, avea un an. Ceilalți doi, Silvia și Cristian, aveau patru, respectiv doi ani. Toți cei patru copii ai Veronicăi Sabău, de 33 de ani, au fost găsiți carbonizați în casă de către vecini, în timp mama lor era plecată să o caute pe bunica copiilor, pe la crîșmele din sat, unde bătrîna obișnuia să își ducă veacul. Femeia locuia de aproape un an la mama ei, Maria Ghiurcă, după ce se despărțise de Gheorghe Sabău, tatăl copiilor. Ea a plecat de acasă pe la ora 19.00 și a fost găsită de polițiști, pe la ora 23.00, la mai bine de un kilometru de casă. „Era împreună cu mama ei, Maria Ghiurcă. Aceasta din urmă era beată de abia mai putea merge, iar fiica ei, Veronica Sabău, se chinuia să o tîrîie acasă”, ne-a declarat agentul șef Valeriu Iulișca, șeful de post al Poliției Faraoani. Vecinii spun că au observat incendiul destul de tîrziu, pentru că încăperea în care au fost lăsați copii era în spatele casei. „Incendiul a pornit de la o lumînare aprinsă care a căzut pe patrul în care erau micuții. Noi am fost anunțați la ora 21.13 și am ajuns la fața locului foarte repede. Au plecat două autospeciale cu apă și spumă. Din păcate, era prea tîrziu, iar copiii erau carbonizați pe aproape toată suprafața corpului”, ne-a declarat maiorul Volodia Tisescu, ofițerul de relații cu presa al Grupului de pompieri militari Bacău. Vecinii adunați în curtea celor două femei ne-au povestit că și mama și fiica beau cot la cot pînă nu mai știu de ele și că nu au avut griijă de copii. Mai mult, se pare că micuții au fost nevoiți să trăiască într-o stare de promiscuitate permanentă, atîta timp cît femeile din sat au acuzat-o pe Veronica Sabău de imoralitate și de faptul că strică familiile.
Toate incendiile în care au decedat copii au avut loc la familii cu o stare socială precară, cu un grad de cultură redus și pentru care alcoolul este cea mai la îndemînă soluție de a scăpa de probleme. Numărul mare de morți în incendii nu afectează numai familiile victimelor, ci și pe pompieri, care răspund în fața șefilor de la București chiar dacă de vină este neglijența crasă a unora care poartă nume de părinți. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns