Societatea de Investiții Financiare Moldova a pus pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor pentru aprobarea bilanțului pe 2002 un punct special: „Prezentarea, discutarea și aprobarea modalităților de stingere a unor obligații de plată determinate de hotărîri ale instanțelor judecătorești și de recuperare a acestora”. Cu alte cuvinte, conducerea fostului FPP II Moldova a decis să ia taurul de coarne și să pună în discuție în AGA problemele care au apărut în urma avalizărilor biletelor la ordin pe vremea cînd era șef al Fondului Proprietății Private II Moldova Corneliu Iacobov. Pînă acum, aceste chestiuni sensibile au fost mai mult sau mai puțin evitate, sub motivația derulării procedurilor de atac a deciziilor unor instanțe. Chiar dacă au existat informări pe marginea unora din acțiunile promovate în justiție, ele au fost lapidare și au dat curs speculațiilor, în loc să limpezească apele. Se pare însă că s-a ajuns la concluzia că apele trebuie limpezite.
Biletele la ordin avalizate de Corneliu Iacobov ajung din urmă SIF Moldova
Scandalul avalizărilor unor bilete la ordin în favoarea anumitor societăți comerciale – care nu au mai returnat creditele bancare luate în acest mod – a izbucnit acum cîțiva ani. Fostul președinte al Fondului Proprietății Private II Moldova, Corneliu Iacobo,v a garantat în numele instituției zeci de astfel de instrumente bancare, a căror valoare însumată se situează după unele statistici undeva la circa 25 de milioane de dolari, după altele la 30 de milioane de dolari. Creditele respective au fost luate de la Bancorex și de la Bankcoop, ambele falimentare acum. Cei care au luat banii au „uitat” să-i mai înapoieze.
După falimentarea celor două instituții bancare, creditele neperformante au ajuns la Autoritatea de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB). Aceasta a perseverat în demersurile sale așa cum i-a permis legea. După ani de zile de procese, unele instanțe au dat cîștig de cauză SIF Moldova. În altele, însă, AVAB a obținut cîștig de cauză și trebuie să recupereze banii băncilor. Cum multe dintre firmele beneficiare au dispărut, SIF Moldova, care a garantat creditele, este bun de plată. Cu alte cuvinte, SIF Moldova – societatea în care s-a transformat fostul FPP II -, a rămas să tragă ponoasele avalurilor făcute pe vremea lui Corneliu Iacobov. Gigantul de investiții financiare a atacat pe toate căile inclusiv modul în care au fost întocmite biletele la ordin. Dar s-a ajuns în situația în care deciziile anumitor instanțe sînt definitive și irevocabile. AVAB fie nu a găsit firma, fie că garanțiile nu existau în fapt, așa că s-a îndreptat asupra garantului.
SIF are sentințe executorii pentru cîteva milioane de dolari
Discuțiile care vor avea loc în AGA pe acest subiect au miros de praf de pușcă. Este prima dată cînd conducerea SIF Moldova include la modul oficial pe ordinea de zi problema sentințelor privind avalurile buclucașe. Pe de altă parte, ea nu putea fi evitată la nesfîrșit. Sumele reclamate de AVAB sînt deja de ordinul milioanelor de dolari. Există cel puțin două sentințe definitive și executorii. Una a fost dată de Curtea de Apel din Cluj-Napoca, pentru un bilet la ordin de 1 milion de dolari, emis de Textila Năsăud și avalizat de FPP II Moldova. O altă sentință definitivă și irevocabilă este a Curții de Apel București și privește alte patru bilete bilete la ordin emise de SC Max Invest București și avalizate de FPP II. Valoarea totală a acestora este 2,9 milioane de dolari. Cu alte cuvinte, AVAB poate executa silit în orice moment SIF Moldova de aproape 4 milioane de dolari.
Conducerea fostului FPP II a preferat să nu facă declarații publice asupra acestor subiecte. Dar din surse de încredere am aflat că gigantul de investiții negociază cu AVAB plata acestor creanțe.
De asemenea, societatea care a preluat moștenirea lăsată de Corneliu Iacobov și-a făcut provizioane pentru aceste situații. În același timp, SIF Moldova reclamă acum milioanele de dolari și mărci germane blocate în conturile Bancorex și care nu i-au mai fost returnate. Toate aceste probleme vor fi discutate în AGA de bilanț de la sfîrșitul lui martie. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns