• școlile „Al. I. Cuza” și „Alexandru cel Bun” conduc în topul gimnaziilor băcăuane prin băncile cărora au trecut viitoarele celebrități • în calcul nu a fost luat fostul gimnaziu din cadrul actulalului Colegiu Național „Ferdinand I”
Școlile gimnaziale din municipiul Bacău au multe motive de întrecere, mai mult sau mai puțin obișnuite. În categoria ultimelor poate fi inclus, fără probleme, cel al numărului de elevi sau absolvenți care, peste timp, au căpătat statut de celebrități. O întrecere în care, prin natura lucrurilor, cele mai anvantajate sînt școlile cele mai vechi din oraș, dar, chiar și în aceste condiții, competiția în cauză nu e lipsită de interes. În definitiv, numărul absolvenților al căror nume s-a transformat în renume e un barometru al valorii respectivelor unități de învățămînt la un moment dat. Dacă scoatem din calcul gimnaziul ce a funcționat multă vreme în cadrul actualului Colegiu Național „Ferdinand I”, topul școlilor generale „obișnuite” prin băncile cărora au trecut viitoare celebrități este condus, de departe, de școlile „Al. I. Cuza” și „Alexandru cel Bun”. Poziția a treia în ineditul top pare a-i reveni Școlii „Spiru Haret”, dar, oarecum paradoxal pentru vîrsta sa și trecerea pe care o are în rîndul băcăuanilor, acesta nu se poate mîndri decît cu niscaiva nume sonore ale vieții publice actuale.
Vechimea înseamnă valoare nu numai la vinuri
Școlile „Al. I. Cuza” și „Alexandru cel Bun” sînt cele mai vechi din tîrg, ambele fiind inaugurate în 1859, dar și școlile care se pot lăuda că i-au avut ca elevi pe unele nume sonore de ieri și de azi. Seria celor care au terminat fosta școală nr. 2 de băieți sau, ulterior, școala nr. 19 și care au ajuns celebri, e lungă. De-a lungul timpului au învățat aici dramaturgul Ion Luca, academicianul Solomon Marcus, maestrul Radu Beligan, compozitorul Emanuel Elenescu, medicul Constantin Arsene, poetul Marcel Marcian, scriitorii Marius Mircu și Gheorghe Kaizerliu ori lingvistul Anton Vraciu. Printre absolvenții ceva mai noi se numără actorul Florin Blănărescu, scriitorii Ovidiu Genaru și George Bălăiță, criticul Eugen Uricaru ori artista plastică Daniela Viișoreanu.
Fostă școală nr. 1 de fete, actuala Școala „Alexandru cel Bun”, are, în mod inevitabil, în „vitrina cu trofe” multe nume feminine. Aici au terminat primele clase Izabela Sadoveanu, cumnata marelui prozator, violonista Silvia Marcovici sau poeta Silvia Cîrneci, dar și handbalistul Maricel Voinea, jurnalistul Paul Grigoriu, medicul Radu Grigoriu, muzicologul Liviu Dănceanu ori pedagogul Sorin Cristea. Categoria „oameni politici” era reprezentată de frații Dumitru și Sergiu Sechelariu, dar și de Traian Băsescu. Interesant este faptul că profesoara Angela Patriche, actualul director al școlii, a terminat gimnaziul tot aici și, după facultate, a predat numai în școală. „Școala asta este, fără exagerare, viața mea. Acum, după 31 de ani de muncă, m-am obișnuit. Mai emoționată am fost în primul an de profesorat, cînd m-am văzut, deodată, colegă de cancelarie cu foștii mei profesori”, ne-a mărturisit directoarea Patriche.
Cît privește fosta școală nr. 18, aceasta nu se poate mîndri, potrivit spuselor profesoarei Elena Radu, directorul școlii, decît cu niscaiva nume sonore pe plan local și astea din zilele noastre. Actuala Școală „Spiru Haret” a fost absolvită de medicii Cornelia Cojocaru, Andrei Mocanu sau Irina Rusu, dar și de viceprimarul Dragoș Benea. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns