• conducerea încearcă să-i redistribuie în cadrul sucursalei băcăuane
Conducerea sucursalei Bacău a Hidroconstrucția a început să caute noi locuri de muncă pentru aproximativ o sută de salariați care au lucrat pînă acum la șantierul amenajării hidroenergetice de la Movileni, județul Vrancea. Pentru această lucrare este asigurată o finanțare de 70 de miliarde de lei în acest an, fonduri despre care Avram Groper, liderul sindicatului „Familia Siret”, spune că nu pot asigura salarizarea celor 300 de muncitori de aici. Ca urmare, cele 100 de persoane pentru care nu sînt bani trebuie să fie mutate în alte sectoare ale societății sau să fie trecute în șomaj. „Deocamdată, în nici un caz nu se pune problema disponibilizării acestor oameni”, afirmă Groper. El spune că, într-o primă fază, se va încerca redistribuirea celor o sută în cadrul sucursalei băcăuane, adică la șantierul de la Poiana -Teiului, județul Neamț. Aici este asigurată o finanțare de 250 de miliarde de lei în 2003, bani suficienți pentru cei 500 de angajați care lucrează la amenajarea rîului Bistrița. Problema este că, deocamdată, nu se știe cîte persoane dintre cele 100 vor putea fi absorbite de acest șantier și, de aceea, se vor căuta locuri de muncă disponibile în cadrul societății, adică la alte sucursale județene. „Mizăm pe o suplimentare a finanțării lucrărilor de la Movileni, dar asta s-ar putea petrece abia după mijlocul anului”, spune Avram Groper.
Dacă tentativele de găsire a unor locuri de muncă vor eșua, mai rămîne soluția ca Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) să caute să plaseze surplusul de personal de la Hidroconstrucția Bacău. „Ca o măsură de precauție suplimentară, am anunțat, pe 7 martie ,o serie de disponibilizări, în ideea că pentru unii nu se va reuși redistribuirea, deci var fi nevoiți să treacă în șomaj, dar nu mai devreme de 22 aprilie”, afirmă liderul de sindicat. Adresa din 7 martie de la Hidroconstrucția către AJOFM Bacău a nemulțumit instituția băcăuană și a creat o serie de neînțelegeri. „Urmează ca noi să contactăm unitatea să vedem dacă data pe care ne-au transmis-o ei este termenul cu care au disponbilizat sau dacă de pe șapte martie decurge perioada legală prevăzută de Codul Muncii în caz de concediere colectivă”, ne-a declarat Claudiu Boangiu, purtător de cuvînt la AJOFM Bacău. În conformitate cu noile reglementări din domeniul muncii, intrate în vigoare de la 1 martie, unitatea care disponibilizează salariați are obligația ca în 45 de zile să notifice proiectul de concediere sindicatelor, AJOFM și Inspectoratului Teritorial de Muncă Bacău. Societatea băcăuană a înaintat către cele două instituții adresele de rigoare și a solicitat explicații asupra documentației ce trebuie întocmită în astfel de situații.
Deocamdată, cei o sută de salariați vizați de restructurarea Hidroconstrucția primesc lunar 75 % din media salariului de bază negociat pe lunile noiembrie, decembrie și ianuarie, de la Casa Socială a Constructorilor. (Florin POPESCU, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns