• peste o sută de asistenți și infirmieri de la mai multe spitale au ieșit ieri în stradă să ceară mai mulți bani pentru spitale • ei sînt nemulțumiți de reducerea numărului de paturi din unitățile spitalicești, de plata cu întîrziere la salariilor și de finanțare
Circa o sută de angajați din sănătate din tot județul, membri ai sindicatului Sanitas, au pichetat ieri, timp de o oră, sediul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Bacău. Inițial, cînd Sanitas a anunțat organizarea la nivel național a acțiunilor de protest, poziția sindicaliștilor din Bacău era una de solidaritate cu ceilalți colegi din alte județe, care au dificultăți în ce privește finanțarea. Între timp, însă, angajații din sănătate s-au hotărît să protesteze în adevăratul sens al cuvîntului, pe motiv că Ministerul Sănătății și Familiei a anunțat reducerea numărului de paturi cu 545 în mai toate spitalele din județul nostru.
Principalele revendicări ale reprezentanților Sanitas au vizat finanțarea corespunzătoare a sectorului în care își desfășoară activitatea, acordarea celui de-al 13-lea salariu, a tichetelor de masă și, în unele cazuri, cum ar fi spitalul din Podu Turcului, plata la timp a salariilor. „Nu este posibil ca doar 3,2 la sută din PIB să însemne finanțarea sistemului de sănătate, pentru că acești bani nu reprezintă nimic. A mai venit acum și reducerea numărului de paturi, deși, în județul Bacău, în loc de cinci paturi la mia de locuitori sînt doar 4,8. Dacă reducerea anunțată de minister va rămîne valabilă, vom ajunge să avem doar 4,2 paturi, în condițiile în care la București acoperirea este de 24 de paturi la mia de locuitori. Banii sînt din ce în ce mai puțini, salariile din ce în ce mai mici și așa nu mai putem continua”, a spus Aurel Crețu, președintele Sanitas Bacău. O parte dintre protestatari au ridicat instantaneu vocile și au completat imediat lista nemulțumirilor. Una dintre nemulțumite s-a arătat revoltată chiar și de culoarea halatului pe care-l avea. Însă toți sindicaliștii au fost de părere că banii nu sînt suficienți, iar primii care au de suferit sînt pacienții, adică asigurații cărora lunar le sînt reținuți bani la fondul de sănătate. „Vrem ca banii de la sănătate să fie lăsați la sănătate, iar finanțarea spitalelor să se facă în funcție de necesar, nu cum se face acum. Dacă se mai continuă așa mult timp, o să ajungem să ne facem meseria cu sufletul și lumînarea”, ne-a declarat Traian Zlibuț, asistent în cadrul cabinetului de Balneo- Fizioterapie din policlinică.
Acțiunea de protest a sindicaliștilor din unitățile medicale băcăuane va continua pe 21 martie, cînd alți peste o sută de sindicaliști vor pleca la București. În capitală, sanitarii băcăuani se vor alătura colegilor lor din toată țara, unde vor organiza un miting de protest îndreptat împotriva reprezentanților Ministerului Sănătății și Familiei. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns