• contestațiile nu au avut nici un efect asupra părții superioare a clasamentelor • tatăl moineșteanului Alexandru Manea a cerut socoteală inspectorilor de specialitate pentru necalificarea la „naționale” a fiului său • acesta s-a clasat pe locul secund în întrecerea elevilor de clasa a XII-a, dar la nouă puncte distanță de primul clasat
Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) a definitivat, ieri, componența lotului care va reprezenta județul Bacău la faza națională a olimpiadei de matematică. Subiectele au fost extrem de grele, iar punctajele obținute au fost mici, ceea ce a dus la un număr destul de mare de contestații, orgolii, pasiuni și discuții pro și contra purtate pe marginea deciziei inspectorilor de specialitate ai ISJ, Neculai Gruia și Nicolae Terente. Pînă la urmă, contestațiile nu au schimbat cu nimic partea superioară a ierarhiilor obținute inițial, pe baza cărora Gruia și Terente au nominalizat pe cei 19 elevi care vor merge la „naționalele” de la Sibiu. Lotul în cauză va avea în componența sa trei elevi de clasa a VII-a (Alexandru Ion – Școala „Al. I. Cuza”, Ioan Gavriliu – Liceul Pedagogic și Daniel Tăbăcaru – Școala „Mihai Drăgan”), patru de clasa a VIII-a (Adrian Zahariuc, Andrei Bobulișteanu, Cristina Muraru și Adrian Găbureanu, toți de la Colegiul Național „Ferdinand I”), trei de clasa a IX-a (Anca Ciocan și Alexandru Agape – „Ferdinand I” și Ioana Frona – Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”), doi de clasa a X-a (Alexandra Cristea și Ionuț Băiceanu, ambii de la „Ferdinand I”) și doar cîte unul de la clasa a XI-a (Bogdan Ioniță – „Ferdinand I”) și clasa a XII-a (Gabriel Dospinescu – Liceul „Dimitrie Cantemir” Onești).
Ca la orice concurs care se respectă, nu au lipsit nici reproșurile, tatăl lui Alexandru Manea, elev în calas a XII-a la Liceul „Spiru Haret” din Moinești, cerînd socoteală celor doi inspectori pentru necalificarea fiului său la olimpiada națională. Alexandru a ocupat locul secund în întrecerea rezervată elevilor din ultimul an de liceu, dar la o distanță de nouă puncte față de primul clasat, oneșteanul Gabriel Dospinescu. „E dreptul domnului Manea să conteste decizia comisiei de corectare, dar componența lotului nu se va modifica. Dincolo de faptul că diferența dintre Alexandru Manea și Gabriel Dospinescu este de nouă puncte, am considerat că e mai bine să mizăm pe elevi aflați în clasa a VII-a, a VIII-a și a IX-a, care vor trage cu dinții să obțină rezultate. În plus, nu știu cît de mare mai este atracția față de matematică a lui Alexandru Manea, în condițiile în care ori de cîte ori l-am solicitat să reprezinte județul Bacău la diferite concursuri interjudețene, acesta ne-a refuzat. De altfel, acesta nu a obținut decît 15 puncte dintr-un total de 28, în condițiile în care subiectele nu au fost atît de grele ca la clasa a VII-a sau a X-a”, ne-a declarat inspectorul Neculai Gruia.
Cît privește dificultatea extremă a subiectelor, în special cele de la clasele a VII-a și a X-a, cei doi inspectori nu au ezitat să-și exprime nemulțumirea. „Înțeleg că o olimpiadă este un concurs pentru elite și etapa județeană are menirea de a-i selecta pe cei mai buni, dar, mai ales la clasele de gimnaziu, subiectele ar fi trebuit gîndite altfel. Cred că ar fi fost nimerit să existe doar două -trei subiecte extrem de dificile, pentru a se putea face departajarea. E vorba, practic, de psihicul copiilor, care, a doua oară, nu va mai veni la olimpiadă dacă vede că a realizat un punctaj foarte mic”, a opinat inspectorul Nicolae Terente. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns