• sumele alocate pentru încadrarea celor fără loc de muncă s-au epuizat • AJOFM va finanța, cel puțin pînă la rectificarea bugetară, doar șomerii care au semnat deja contracte temporare de muncă
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău a stopat încadrarea șomerilor în cadrul programului temporar de ocupare a forței de muncă. Instituția băcăuană nu mai poate angaja alte persoane prin intermediul primăriilor, deoarece nu mai dispune de fonduri. Fondul alocat pe anul acesta s-a epuizat, iar banii au rămas doar pentru șomerii deja cuprinși în program. „Pentru anul acesta am avut un buget de 19,2 miliarde de lei. Banii pe care îi mai avem ne ajung să plătim șomerii pentru care programul se află în derulare. Pentru alte angajări așteptăm rectificarea bugetară”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv la AJOFM Bacău.
Programul derulat de AJOFM pentru angajarea temporară a șomerilor. Instituția realizează un contract cu primăriile localităților în care își au domiciliul șomerii și achită, pe perioada de iarnă, salariul minim pe economie pentru fiecare persoană angajată, și 70% din leafa celui angajat în restul anului. Anul acesta au fost încadrați 858 de șomeri prin acest program, dintre care 544 pentru refacerea infrastructurii și 314 pe componenta socială a programului. Perioada de angajare variază între cinci și 12 luni. „În conformitate cu programul, în acest an trebuie să angajăm 1.000 de șomeri pe baza unui contract individual pe perioadă determinată, în cadrul serviciilor publice de refacere și întreținere a infrastructurii, de ecologizare, îngrijirea la domiciliu a copiilor bolnavi, bătrînilor, bolnavilor sau persoanelor cu handicap. Pe perioadă mai scurtă, de cinci luni, au fost angajați șomerii care muncesc la amenajarea comunei, unde activitatea este sezonieră. Pentru cei angajați pe componenta socială s-au semnat convenții pe un an”, a precizat directorul de la AJOFM Bacău. Cei mai mulți șomeri au fost angajați de primăriile din Moinești (350 de șomeri), Vultureni (179 de persoane), Răcăciuni (150) și Faraoani (50). (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns