Cine ar fi crezut că celebrului gangster american John Dillinger i-a venit de hac o … româncă! O poveste aproape incredibilă, dar adevărată. John Dillinger, cel care avea să devină inamicul public nr.1 și cîtva timp să facă să tremure întreaga Americă, s-a născut în anul 1900 în orașul Indianapolis. Părinții, destul de avuți, au încercat să-i dea micuțului John o educație aleasă. Dar John s-a dovedit „în ale relelor” foarte precoce. La 10 ani era deja „șef de bandă de copii”. Parcă „cineva” îl împingea să facă altceva decît i se spunea. Un adevărat calvar i s-a părut disciplina în armată. Firește că a încheiat rapid socotelile cu milităria, dezertînd. La 24 de ani se însoară. Toată lumea a răsuflat ușurată, punîndu-și speranțele în această căsnicie. Ghinion. Nevastă-sa era o mare amatoare de lux și distracții. Așa de mare, încît îl forțează să treacă „la completări”. Astfel se înregistrează prima condamnare a lui John Dillinger. Cei nouă ani petrecuți în închisoare vor fi o adevărată „școală superioară” pentru el. Aici cunoaște gangsteri mari și mici, metode, locuri, ascunzișuri, întreg arsenalul pentru a face un hold-up. Iese din închisoare cu un solid bagaj de cunoștințe despre lumea interlopă. Se pune imediat pe treabă. Inventivitatea, îndrăzneala și organizarea îl recomandă ca șef la … două bande deodată! Rezultatele sînt peste nivelul așteptărilor. În cîteva luni îngrozește lumea bancară din America. Atacă și jefuiește în cele mai felurite moduri, pînă la ultimul cent, băncile din statele Indiana, Wisconsin, Jowa, South Dakota. Este prins de două ori, dar reușește să evadeze. Directorii de bănci bat cu pumnul în masă șerifilor. Plătesc oricît pentru a scăpa de Dillinger, viu sau mort. De preferință, mort!
Imediat se strînge suma de 10.000 de dolari, sumă destul de consistentă pe acea vreme. O armată de oameni ai legii îl caută zi și noapte. Dillinger însă scapă … pînă în ziua de 22 iunie 1934. Bine dispus, ieșea dintr-un cinematograf din Chicago însoțit de două femei. Una era amanta sa, Polly Hamilton, iar cealaltă prietena ei, Ana Sage. Nici lui Dillinger, nici lui Polly Hamilton nu i s-a părut curios faptul că în acea zi Ana Sage venise îmbrăcată într-o țipătoare rochie roșie. Un semnal? Dillinger simte că este urmărit. Încearcă s-o ia la fugă. De data aceasta, gloanțele trăgătorilor de elită ai Poliției nu-l iartă. Se prăbușește mort într-un lac de sînge. Dispărea astfel unul dintre cei mai mari gangsteri americani.
Dar cine era Ana Sage sau „Femeia în roșu”? Întîmplarea face ca cea care i-a ajutat pe polițiștii americani să-l doboare pe Dillinger să fie o româncă! Ana Sage era originară din Comloșul Mare, localitate la 50 de km de Timișoara. Se stabilise definitiv în Chicago, unde se căsătorise cu un oarecare Sage. Legăturile ei cu Poliția americană nu sînt decît puțin cunoscute și destul de confuze. Cert este că ea a fost cea care, prin rochie, a dat semnalul. Pentru protejarea ei de represaliile amicilor lui Dillinger, a trebuit să stea un timp „arestată”. Sub nume fals se refugiază în California. Nici aici nu este în siguranță. Se simte urmărită. Părăsește în taină Statele Unite ale Americii, sosind în România în iunie 1936. La 17 iunie 1936, un ziarist, Ion Munteanu, o întîlnește chiar în satul ei natal. Dar „mîna lungă” a gangsterilor se pare că se întindea, de necrezut, pînă aici! Fuge, și în 1937 ziarul francez „Paris-Soir” o descoperă la Cairo, unde încerca să-și schimbe înfățișarea printr-o operație, așa cum făcuse cu cîțiva ani înainte și Dillinger. Din acel an i se pierde urma. A fost descoperită? A fost ucisă? Sau poate își duce bătrînețea în vreo localitate românească cu gîndul la faptele tinereții!… (Eugen ȘENDREA)
Lasă un răspuns