• proprietarii care dețin terenuri în extravilanul localităților și au plătit deja repectivul impozit pe acest an pot solicita să li se înapoieze banii sau să li se compenseze contravaloarea sumei achitate cu alte datorii la bugetul local • Ordonanța de Urgență care scutește de la plată acest impozit dă o grea lovitură administrațiilor locale
Proprietarii de terenuri agricole care își făceau griji că nu au de unde să scoată bani pentru plata impozitelor pe aceste pămînturi vor putea să își vadă liniștiți de lucrările din campania agricolă de primăvară. Mult discutata prevedere din Ordonanța 36, care le impunea proprietarilor de terenuri aflate în extravilanul localităților să plătească impozite, a fost abrogată printr-o Ordonanță de Urgență adoptă în ultima ședință de Guvern. Dacă pentru cetățeni măsura reprezintă o nesperată economie, autoritățile locale au primit cu destulă îngrijorare adoptarea acestui act normativ. Multe dintre bugetele locale pentru acest an au fost întocmite după adoptarea Ordonanței 36 și, ca atare, au inclus în sumele pe care se bazau că vor intra în visteria localităților și banii care ar fi urmat să vină în urma încasării impozitelor pe pămînturile aflate în extravilanul localităților, fie că erau, sau nu, terenuri agricole. „O asemenea măsură trebuia, oricum, luată. Oamenii și așa abia reușesc să facă rost de bani pentru plata tuturor lucrărilor agricole. Nu cred că există acum agricultor care să se laude că obține venituri mai mari decît sumele pe care le cheltuiește pentru arat, semănat și cules. Sincer să fiu, ca cetățean, mă bucur că nu mai sînt nevoit să plătesc impozit pentru acest pămînt. Ca primar, însă, nu pot decît să mă îngrijorez. Aproximativ 15% din totalul bugetului local era reprezentat de sumele care ar fi trebuit să vină din încasarea acestor impozite. Banii la bugetul local nu erau, însă, suficienți niciodată, așa că ori cu cei 15% ori fără ei, tot greu o să ne descurcăm”, este de părere Vasile Cândea, primarul comunei Mărgineni. El susține că, deocamdată, nu se pune problema returnării vreunui ban localnicilor, pentru că au fost prea puțini ce care s-au grăbit să își achite, conștiincioși, impozitul pe terenul agricol.
Și Viorel Fîntu, primarul comunei Orbeni, s-a arătat destul de îngrijorat de modul în care va putea să recupereze, în vreun fel, cei aproximativ un miliard de lei pe care se baza, la începutul acestui an, că îi va încasa la bugetul local din plata impozitului pe terenurile aflate în extravilan. „Comuna este destul de mare și majoritatera localnicilor sînt oameni gospodari. Peste 80% dintre ei au cel puțin o palmă de teren agricol. Pentru localnici, măsura nu poate fi decît benefică. Noi, însă, nu știu cum o să ne descurcăm. Ne făcusem niște calcule la început de an, iar acum ne trezim că aproape 30% din bugetul pe care ne bazam ne scapă printre degete. În aceste condiții va trebui să mai umblăm la buget. Asta înseamnă ca va trebui să mai amînăm o parte dintre investițiile pe care ni le programasem pentru anul acesta”, spune primarul Fîntu.
În comuna Plopana, suma care ar fi trebuit să intre în bugetul local drept taxe și impozite pentru terenurile aflate în extravilan se ridică la aproximativ două sute de milioane de lei. „Banii nu sînt chiar atît de mulți, așa că, ori cu ei, ori fără ei, tot cam aceeași lucruri putem să le facem. Pentru oameni, însă, măsura este cît se poate de bună. Și așa dădeau toată bruma de bani pe care o aveau pentru arat și semănat”, spune Gheorghe Andrieș, primarul din Plopana. Membru al Partidului Democrat, Gheorghe Andrieș nu a scăpat ocazia de a-și vărsa năduful pe rivalii săi din partidul de guvernămînt. „Din cîte știu, inițiativa aceasta a fost a PD. Uite că PSD a fost mai iute și nu a scăpat ocazia de a-și mai aduce încă un punct pentru capitalul electoral”, a afirmat primarul Andrieș.
Proprietarii care dețin terenuri în extravilanul localităților și s-au grăbit să plătească impozitul pentru aceste terenuri pot solicita să li se înapoieze banii sau să li se compenseze contravaloarea sumei achitate cu alte datorii față de bugetul local. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns