• sînt foarte mulți adulți care trăiesc după principii greșite • așa își educă și copiii, iar cînd aceștia încearcă să trăiască normal, părinții au grijă să-i aducă „pe drumul cel bun” • de aici pornește, cred, și conflictul dintre generații • pînă la urmă, cei care ne condamnă pe noi astăzi, ar trebui să se gîndească cum îi priveau părinții lor în tinerețe
Rebel – răzvrătit, nesupus, reclacitrant; care exprimă nesupunere, care participă la o rebeliune;
Aceasta este o parte din definiția cuvîntului rebel din DEX, cuvînt care este adesea folosit în zilele noastre pentru a caracteriza generația tînără. Privită din punctul de vedere a oamenilor mari („babaci” sau „babalîci” în versiunea unora) această generație tînără poate fi considerată rebelă. Deja ne-am obisnuit cu sintagma: „Dragă, tineretul din ziua de azi este…, urmat de o înșiruire de injurii și calomnii la adresa tineretutului modern”. Măi oameni buni, sîntem chiar așa de necontrolat? Aș vrea să le spun ceva părinților și bunicilor din ziua de azi. Și noi am putea spune: „Uite mă frate, mă!, bătrînețile astea ce fac din om…!”.
Eu cred că tot acest conflict dintre generații ține de felul în care sînt privite lucrurile. Și nouă, tinerilor, ni se pare demodată și chiar deplasată atitudinea „oameniilor mari”, cum și lor li se pare deplasat comportamentul tinerilor din ziua de azi. Doamnelor și domnilor, să știți că timpurile s-au schimbat și, după cum toți ne lăudăm că ne plac și acceptăm schimbările, nu ar trebui să vă mai plîngeți. Gîndiți-vă că și celor care trăiau în 1.900 li s-ar fi părut deplasat comportamentul vostru. Să nu uităm cum a primit și a apreciat lumea generația hippy sau curentul rock sau punk. Lucruri pe care voi, cînd erați tineri, le considerați extraordinare, bătrîneilor de atunci li se păreau imposibile. Mai rău este că și noi, cred, după vreo 20 de ani, cînd o să fim la casele noastre, oameni respectabili ai societății, o să ne plîngem la rîndul nostru de comportamentul ieșit din comun al odraslelor noastre.
Ceva trebuie făcut! Mai ales că nu toți părinții privesc cu suspiciune ceea ce fac copii lor. Adică dacă unii pot pricepe că asta e vremea noastră, așa ne comportăm, de ce n-ar înțelege toți.
Unii părinți au o relație perfectă cu copiii lor. Părinți care au știut să își educe în așa fel copiii încît aceștia să nu considere relația cu părinții lor ceva de domeniul fantasticului. S-a creat astfel o relație părinte-copil bazată pe prietenie și pe încredere. Astfel, copilul ajunge să discearnă mai repede între rău și bine, între ce trebuie făcut și ce nu trebuie făcut, pentru că, atunci cînd intervine o problemă se pot duce fără nici o grijă să vorbească cu părinții lor, fără să le fie teamă de o reacție violentă sau deplasată a acestora. Dar cum întotdeauna o pădure are uscăciunile ei (iar noi, românii, trebuie să recunoaștem că avem cam multe uscături printre noi) trebuie să ne îndreptăm atenția mai mult către cealaltă categorie de părinți. Părinții la care proverbele „Bătaia e ruptă din rai!” sau ,,Pupă-ți copilul numai în somn, ca el să nu și-o ia în cap!” sînt principii în viață. Trebuie să aducem la cunoștință acestei categorii de părinți că, da, voi i-ați făcut, dar nu aveți în nici un caz drept de viață asupra lor (contrar zicerii care spune că „Eu te-am făcut, eu te omor!”).
Asistam acum vreo două-trei săptămâni, într-o „instituție” de prestigiu a orașului nostru, la o ceartă zdravănă dintre un „biet” copil de clasa a VI-a și mama acestuia. Subiectul în cauza, ce-i drept, a greșit dar nu într-atît ca timp de aproximativ cinci ore capul lui să se transforme într-o nicovală, sub loviturile mamei. Acesta este doar unul dintre multele astfel de exemple pe care le-aș putea da. Revin însă la faptul că „oamenii maturi” consideră pe tineri rebeli și în unele cazuri chiar oameni lipsiți de substanță. Aș dori să adaug în final un singur lucru. Aș vrea totuși să se raspundă odată pentru todeauna la întrebarea cheie a umanității: „Ce-a fost mai întîi: oul sau găina?”. Cine poate să răspundă va deține și răspunsul la întrebarea: „Cine a iscat acest conflict între generații ? Cine e de vină? Noi sau ei?”. (Dan CREȚU)
Lasă un răspuns