• ieri, capii sistemului sanitar s-au întîlnit cu directorul Spitalului Județean, șefii de secție și medicii din Policlinică pentru a găsi soluții ca numărul de paturi să nu scadă foarte mult • medicii și-au spus nemulțumirile, dar problemele au rămas nerezolvate
Sala de ședințe de la ultimul etaj al Spitalului Județean a găzduit, ieri dimineață, o întîlnire dintre mai marii sistemului sanitar din județul nostru, prefectul Radu Cătălin Mardare și șefii secțiilor din spital și medicii din Policlinică. Ideea întîlnirii a fost discutarea deciziei luate de Ministerul Sănătății și Familiei de a reduce drastic numărul de paturi din Spitalul Județean. Conform acesteia, numai în această unitate ar trebui să dispară dintr-un foc 220 de paturi, lucru care i-a nemulțumit foarte mult pe medici, în special pe cei din secțiile vizate. Iar la întîlnirea de ieri, doctorii au avut și posibilitatea să-și spună punctele de vedere.
Cei mai nemulțumiți s-au arătat șefii secțiilor de ginecologie, chirurgie, interne și ORL. La Interne ar trebui să fie desființate 36 de paturi, după ce se vor reuni cele două secții de profil. La Maternitate ar trebui să dispară cîte zece paturi din fiecare secție, adică, în total, 30 de locuri. Alte 34 de paturi vor fi scoase definitiv din secția de Chirurgie. În atare situație, medicii au toate motivele de nemulțumire. Unii dintre ei ne-au explicat că nu văd cu ochi buni aceste modificări tocmai pentru că ele vor lovi în bolnavi, iar ei, medicii, vor avea bolnavi grav și nu vor mai avea unde să-i interneze. De exemplu, la secția ORL, anul trecut au fost desființate din cele 60 de paturi, 20. Din cele 40 rămase trebuie să dispară acum încă 15. „Este practic imposibil să ții o secție de acest fel cu numai 25 de paturi. Nu vom izbuti să internăm nici măcar cazurile de urgență”, ne-a declarat un medic ORL-ist.
Discuțiile de la ședința de ieri, deși nu au fost foarte dure, au lăsat să se întrevadă nemulțumirile medicilor. Mesajul unora, subtil, de altfel, a arătat foarte limpede că modul în care se face actuala reformă nu le este pe plac cadrelor medicale. Că măsurile dictate de la București și acceptate de șefii de la Bacău n-au nici o noimă. „Miniștrii se schimbă, șefii se schimbă și rămîne să ne privim după aceea în ochi”, le-a atras atenția autorităților prezente doctorul Ionescu, șeful secției Cardiologie.
Reducerea numărului de paturi, dictată de la București
De partea cealaltă, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) susțin că măsura reducerii numărului de paturi din unitățile spitalicești nu le aparține, ci a fost dictată de Ministerul Sănătății. „Deocamdată cifrele nu sînt bătute în cuie și sînt secții pentru care încercăm să convingem ministerul să nu reducă paturi. Este vorba despre secțiile Cardiologie, Neurologie, Chirurgie Infantilă și Maternitate, care ar trebui să piardă în total 60 de paturi. Mai mult decît atît, normele sanitare în vigoare prevăd ca într-un salon să existe doar șase paturi, ori, la Bacău, sînt cîte opt paturi. Fără respectarea acestor norme și a altor prevederi legale, secțiile nu vor primi autorizația sanitară de funcționare, fără de care nu pot semna contractul de finanțare cu Casa de Asigurări”, ne-a declarat Cornelia Cojocaru, directorul DSP Bacău.
Dacă anul trecut obținerea autorizației de funcționare nu a ridicat mari probleme, pentru că s-a acceptat un plan de conformare a secțiilor care nu erau în regulă, anul acesta nu vor mai fi făcute concesii.
Discuțiile de ieri, deși au ținut mai bine de o oră, nu au lămurit practic nici o problemă. Medicii din spital și Policlinică și-au spus păsurile, autoritățile i-au înțeles, dar pînă la urmă decizia stă tot în mîna Ministerului Sănătății. Instituție pe lîngă care, așa cum a spus la ședință și doctorul Cornelia Cojocaru, s-au făcut deja demersuri pentru a nu fi luate decizii foarte dure, dar care nu a răspuns pînă acum în nici un fel. Singurul lucru cert pînă în acest moment este că reorganizarea spitalelor nu va trimite în șomaj cadrele medicale. (Cezara DUȚĂ, Eduard ADAM)
Lasă un răspuns