De pe Aeroportul Bacău au plecat ieri înspre Kosovo 40 de militari români de la Batalionul 282 infanterie din Focșani, care aparțin de Brigada 282 mecanizată „Unirea Principatelor”. Ei vor efectua timp de patru luni misiuni de menținere a păcii în acest teatru de oparațiuni. Militarii moldoveni vor lua locul altor 46 de militari de la aceeași unitate, care s-au întors în țară cu același avion. Militarii din Focșani au ajuns pe Aeroportul din Bacău în jurul orei 10,00 și au decolat înspre Kosovo după amiaza la orele 16,00. „Plecăm să îndeplinim misiuni de menținere a păcii. Vom efectua operațiuni de patrulare în zonă, de control al traficului, de însoțire a demnitarilor sau de scotocire”, ne-a declarat maiorul Dorin Pleșcan, comandantul detașamentului.
Selecția militarilor, toți profesioniști, s-a făcut foarte riguros, pe baza unor evaluari psihologice, lingvistice, de pregătire fizică, dar și al specialității din care fac parte. „Este pentru prima dată cînd particip la o misiune internațională și îmi este puțin teamă, ca oricărui om care face ceva nou. Dar sînt convins că pregătirea pe care o avem ne va face să depășim acest sentiment. M-am sfătuit cu soția mea, am plecat și cu acordul ei și mă așteaptă sănătos peste patru luni”, ne-a spus caporalul Ștefan Ciubotaru. La plecare, dar și la sosirea militarilor din Kosovo a asistat și generalul de brigadă Florian Pința, care a venit să-și vadă subordonații și să îi încurajeze. „Misiunea din Kosovo este una de menținere a păcii. Dar ca orice misiune de acest gen are riscurile ei. Eu sînt convins însă că pregătirea de excepție pe care o au militarii va reduce la minim riscurile. Este bine că țara noastră își permite din punct de vedere financiar să trimită soldați în misiuni de menținere a păcii. În acest fel se aduce un plus de pregătire profesională și ne dă nouă posibilitatea să ne comparăm cu cei din NATO”, ne-a declarat generalul. Soldații care pleacă în misiuni de menținere a păcii primesc 30 de dolari pe zi diurnă, iar ofițerii, 40 de dolari pe zi.
Conducerea Aeroportului Bacăui nu se dezice în opacitate
Plecarea militarilor nu se putea face, însă, fără scene penibile, așa cum ne-a tot obișnuit în ultima vreme conducerea Aeroportului Bacău. Inițial, în cursul dimineții comandantul Aeroportului, Cristian Stanciu, ne-a informat că nu vom avea acces pe pistă pentru a fotografia. După cîteva clipe a revenit și ne-a spus că vom putea face totuși cîteva fotografii de undeva de la o barieră aplicată într-o laterală a clădirii aerogării. Cu această informație am plecat, pentru a reveni în jurul orei 15,00, cînd s-a făcut îmbarcarea militarilor. Cînd ne-am întors, pe pistă erau toți corespondenții de presă de la televiziunile centrale, dar și cei de la presa locală, care filamu și făceau fotografii chiar de la îmbarcare. Bucuroși că șeful aeroportului a revenit la sentimente mai bune, am cerut și noi voie să mergem alături de colegii noștri din presă să ne facem treaba, așa cum era firesc. Un subofițer ne-a tăiat însă elanul și ne-a spus că „Dumneavoastră nu aveți voie pe pistă”. Am cerut explicații, cu atît mai mult cu cît colegii de la alte ziare fortografiau fără nici o problemă. „Ei au obținut aprobare de la comandant. Nu aveți decît să-l sunați să vă convingeți”, ne-a spus subofițerul, aproape rînjind de satisfacție. La întrebarea noastră dacă șeful aeroportului a dat ordin să se facă discriminare între ziariști, „uniforma” s-a dus la telefon și și-a întrebat șeful, care, spre stupefacția noastră, i-a spus că noi, nu avem acces pe pistă. A urmat apoi al doilea telefon, dat, de data asta de un polițist de frontieră la același comandant al aeroportului. Rezultatul a fost că și ziariștii care erau deja pe pistă au fost aduși în aerogară.
Cum nu am putut vorbi cu comandantul aeroprotului, îi solicităm explicații oficiale pe această cale în privința modului în care înțelege comandantul Aeroportului, Cristian Stanciu, modul de aplicare a Legii 544, privind liberul accesul la informațiile publice. Facem acest demers în virtutea dreptului pe care ni-l conferă această lege care cere autorităților publice să nu facă discriminări între organele de presă. Și tot cu această ocazie îi amintim comandantului Aeroportului, Cristina Stanciu, că instituția pe care o diriguiește este una publică, iar salariul de aproximativ 20 de milioane de lei pe lună îl primește din banii noștri, ai băcăuanilor. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns