• activul net total are încă grad ridicat de risc • firma încearcă să obțină cît mai mult din vînzarea acțiunilor deținute
Societatea de Investiții Financiare Moldova suferă încă de pe urma pachetului de acțiuni pe care-l are la Ispat Sidex Galați. Combinatul gălățean are o pondere de 33% din valoarea nominală a activului net. Acest procent grevează mult asupra performanțelor firmei, pentru că nici nu pot fi vîndute oricum, la orice preț, și nici nu aduc beneficii. Fostul Fond al Proprietății Private II Moldova a moștenit, la momentul împărțirii avuției „întregului popor”, pachete mai mari sau mai mici de acțiuni la societățile comerciale rezultate din trasformarea fostelor întreprinderi de stat. Împărțirea nu a fost simetrică, întrucît fostul FPP III, de exemplu, a luat acțiuni la întreprinderile de turism, în timp ce FPP Moldova a avut parte mai mult de industria chimică și metalurgică. Negocierea sectoarelor este de domeniul trecutului, dar efectele ei se văd și acum.
Fostul FPP II are încă grad ridicat de risc al activului total
În timp, gigantul moldovean a suportat continuu presiunea portofoliului de acțiuni deținute în sectoare care s-au dovedit cu probleme, adică metalurgie, industrie chimică sau altele asemenea. Ele dau, de altfel, gradul ridicat de risc al firmei ca fond de investiții, privită prin prisma activului total. Pe de altă parte, nu se poate renunța oricum la acțiunile moștenite de pe vremea privatizării în masă. Cel mai bun exemplu îl constituie acțiunile Ispat Sidex. Deși procentul pe care gigantul de investiții moldovean îl are acum la fostul Combinat Siderurgic Galați este de numai 6,9%, scăderea procentului este rezultatul majorărilor de capital social operate. Dar, scriptic, acțiunile Sidex încă reprezintă mai mult de o treime din valoarea nominală a acțiunilor din portofoliul SIF 2. Toate celelalte dețineri abia dacă pot contracara efectul negativ al acestei dețineri. De aceea, una dintre axele politicii de plasament a fost modificarea structurii portofoliului și valorificarea deținerilor cu probleme la prețuri cît mai bune. Pentru a oferi dividende cît mai bune acționarilor săi, SIF-ul a încercat să valorifice deținerile de la alte societăți comerciale, să facă alte plasamente rentabile și să joace speculativ pe piața de capital. În acest domeniul, trebuie menționat că gradul de risc al plasamentelor SIF Moldova este acum mic spre mediu.
Vînzarea acțiunilor din portofoliu a adus în visteria SIF sume semnificative
În cazul acțiunilor pe care gigantul de investiții le-a avut în portofoliu din privatizarea în masă, firma a înregistrat rezultate notabile. Ori de cîte ori a fost vorba de pachete mari de acțiuni, care puteau da măsura controlului asupra unei societăți comerciale, fostul FPP II a plusat cît a putut. Din cauza diverselor suspiciuni care au planat – și mai planează încă – asupra gigantului moldovean, oficialii au adoptat o politică în care prudența și eficiența maximă au fost cuvîntul de ordine, ba chiar exagerate în anumite situații.
Ofertele publice au constituit una dintre ocaziile în care acțiunile din portofoliul SIF Moldova au fost valorificate la maxim. Pentru județul Bacău, cele mai bune exemple sînt Uton Onești și Scut. Uton a fost un exemplu de joc bine orchestrat pe Bursă. Cele două societăți care s-au concurat în ofertele publice de preluare – Siatra Prod SRL și Metal Invest Grup Dărmănești – au ridicat prețul pînă la 81.275 de lei/acțiune, la o valoare nominală de 25.000 de lei/acțiune. În final, cîștig de cauză a avut al doilea competitor. SIF Moldova a anunțat că a vîndut 265.611 acțiuni în această ofertă. Numai că gigantul de investiții a avut inițial aproape 310.000 de acțiuni. Ce s-a întîmplat cu restul acțiunilor deținute este relativ ușor de înțeles. Anterior închiderii ofertei, prețurile de pe piață au fost de 86.000 de lei/acțiune. Cine le-a cumpărat a pierdut, măcar într-o anumită măsură, dar cine le-a vîndut a cîștigat. Din surse demne de încredere am aflat că aceste acțiuni au fost valorificate integral, așa că în visteria SIF-ului au intrat cam 25 de miliarde de lei.
Un alt pachet valorificat a fost la Scut Bacău. Pachetul de acțiuni a fost mult mai mic, adică în jur de 28.000 de acțiuni, dar ofertantul, Radu Constantin, a trebuit să ridice prețul la 80.000 de lei/acțiune (valoarea nominală este de 25.000 de lei/acțiune) ca să-l obțină. O firmă la care menținerea valorii nominale a acțiunii a fost considerată un succes a fost Carom Onești. Din această vînzare SIF-ul a obținut peste 91 de miliarde de lei, ceea ce este mai mult decît onorabil, dacă se ține cont că producătorul de cauciuc sintetic nu este creditat cu mai mult de 7.000 de lei/acțiune pe piața RASDAQ, unde sînt tranzacționate acțiunile. Deci prețul de 25.000 de lei/acțiune este un succes.
În total, SIF-ul a participat la 14 oferte de vînzare și una de preluare. Vînzarea pachetelor de acțiuni la 55 de societăți comerciale a adus în visteria firmei circa 129 de miliarde de lei în 2002.
Oficialii SIF Moldova nu comentează aceste rezultate, dar nici nu le neagă. De altfel, ele vor fi puse în discuția AGA de la sfîrșitul lunii martie a.c. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns