• în județul nostru sînt 2.523 de asistenți personali și cei mai mulți nu și-au mai primit indemnizațiile de un an • primăriile din județ mai au să le plătească însoțitorilor salarii restante de aproape 26 de miliarde de lei • primăriile se plîng însă că nu au bani nici măcar pentru plata salariilor din acest an
Pentru unii oameni necazurile nu se termină niciodată. Pe lîngă faptul că viața le-a dat în grijă o persoană cu handicap, care trebuie supravegheată și îngrijită permanent, societatea le-a dat un loc de muncă unde salariile nu sînt plătite sau vin cu foarte mare întîrziere. Este cazul asistenților personali ai handicapaților. Legea le permite persoanelor cu probleme grave de sănătate să-și ia un asistent personal din familie. Un lucru bun, pentru că însoțitorul se ocupă de bolnav, chiar dacă salariul îi întîrzie o lună sau două. Din nefericire, pe această siguranță au mizat, probabil, și autoritățile locale din județ, care nu plătesc salariile, dar au convingerea că însoțitorii nu-i lasă baltă pe handicapați.
Cele 87 de consilii locale din județul nostru au angajat pînă acum 2.523 de însoțitori persoanali. Pentru că primăriile din județ sînt sărace, cei mai mulți dintre ei nu și-au mai încasat salariile de la jumătatea anului trecut. Ba, mai rău, unii nu au mai văzut un leu de la începutul lui 2002. Doar zece administrații locale au izbutit performanța de a fi la zi cu plățile către însoțitori. Este cazul primăriilor din Bacău, Slănic Moldova, Brusturoasa, Mănăstirea Cașin, Parava, Racova, Solonț, Strugari, Vultureni și Zemeș. În aceste comune au, în total, 655 de asistenți personali, din care 538 sînt numai în municipiul Bacău.
Maria Laeș este însoțitoarea mamei ei de mai bine de zece ani de zile. Cele două femei stau în Sascut. „Pînă în 2000 nu au fost probleme cu banii. Din 2001 au început să vină o lună da, una nu, apoi două nu, trei nu și, pînă la urmă, nu am mai primit nimic pe tot anul. Nu mai știu ce să mă fac. Hai, că mai crești ceva în ogradă, că stăm la țară, dar ne trebuie bani pentru o pîine, pentru medicamente, pentru ulei și alte cele pe care nu le ai în bătătură. La început am pus deoparte din indemnizația pe care o primeam, dar daca nu primești luni întregi, nu mai ai de unde să aduni. Mă întreb ce ar face unul străin care are în grijă o persoană cu handicap, că e foarte greu. Eu îngrijesc de mama și aș face-o oricum. Dar ce s-ar întîmpla cu un handicapat, dacă ar avea grijă de el un străin și fără bani pe deasupra. Ar muri în casă cu zile. Dacă n-ar fi ajutorul mamei, care vine la timp, nu știu cu ce ne-am lua uleiul, zahărul și restul”, s-a plîns femeia din Sascut.
În orice comună sau oraș mergi, drama asistenților persoanelor cu handicap de gradul I este aceeași. Pentru ei, nimeni nu face nimic. Aceste persoane bat zilnic la ușile primăriilor, dar răspunsul este mereu același: nu sînt bani de salarii. Pentru o parte dintre asistenții personali s-a încercat soluția cooptării în cadrul programelor de ocupare temporară pentru șomeri, la serviciile comunitare. Dar și aceasta este o soluție temporară. „Noi avem restanțe din 2002. Am achitat de curînd salariile pentru lunile ianuarie, februarie și martie 2002, dar mai avem o restanță de 1, 25 miliarde de lei. În orașul nostru avem 51 de însoțitori. 30 de persoane au fost cuprinse în programul de ocupare a forței de muncă. Cît au fost cuprinși aici și-au primit banii la zi, dar contractul s-a încheiat și nu știm ce vom face mai departe. Din 51 de asistenți personali au mai rămas cu indemnizații doar 11 oameni. Cei care au îndeplinit vîrsta de pensionare și-au depus dosarele la Casa de Pensii, iar alții au preferat să intre în șomaj pentru a avea cît de cît o sursă de venit”, ne-a declarat Vasile Moscu, șef serviciul administrație publică locală din Primăria Tîrgu Ocna.
Locurile de muncă pentru comunitate drept alternativă pentru nevoiași au fost limitate, dovadă că Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău a sistat deja angajările, după ce a angajat 657 de șomeri pe componenta socială a programului. Pînă la sfîrșitul acestui an mai sînt în plată 113 șomeri, dintre care 38 provin din rîndul asistenților personali. Datoria totală restantă la plata salariilor însoțitorilor persoanelor cu handicap, în 2002, este de 25,74 miliarde de lei. Cele mai mari datorii le au primăriile din Comănești (1,86 miliarde de lei), Gîrleni (1,3 miliarde), Tîrgu Ocna (1,25), Moinești (1,03) și Onești (934). (C.TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns