Agricultorii au început deja pregătirile pentru lucrările de primăvară, iar prima linie sînt pomicultorii și viticultorii. În acest an, cei care au exploatații pomicole și viticole au aplicat tratamentele specifice și așteaptă ca pămîntul să se usuce. Vestea mai puțin bună este că exploatațiile organizate sînt puține, comparativ cu suprafața agricolă a județului sau chiar cu ceea ce apare în scripte.
Condițiile meteo țin încă pe loc lucrările
La nivel de județ sînt circa 2.785 de hectare cu livezi și circa 7.600 de ha cu vii. Dar mare parte din acestea sînt cele de pe lîngă gospodăriile individuale. Doar 435 de ha de livezi sînt în societăți comerciale și agricole, iar vii – numai 180 de ha.
În cadrul formelor organizate, proprietarii acestora s-au pregătit pentru primăvară. Cele mai mari livezi le au Ceravis Brad, cu o suprafață de 145 de ha, Agroben Benești – 118 de ha, Fructex Bacău (78 de ha), Fructoprod Tîrgu Trotuș (53 de ha), Cerisbac Import – Export Berești Bistrița (50 de ha) și alte cîteva de mai mică întindere. În privința viilor, Afor Vultureni și Niconi concentrează cea mai mare parte a exploatațiilor organizate. „Cît a fost rece, noi am realizat tăierile de rodire – a declarat proprietarul SC Niconi, Nicolae Huiban. Acum, pămîntul s-a dezghețat și nu se mai poate intra în vie. Așteptăm să se zvînte, ca să putem folosi și utilajele”. Dacă în gospodăriile individuale via se sapă primăvara, în exploatațiile de mare întindere se efectuează arături cu tractorul. Din acest motiv apare o problemă legată de utilizarea utilajelor, care nu pot întoarce oricum și oriunde. De aceea, este necesar ca pămîntul să fie cît de cît uscat.
Cei care patronează livezile de mare întindere și-au efectuat tratamentele de iarnă, dar nici ei nu pot intra pentru alte lucrări. „Pămîntul este moale – ne-a spus șeful Fructex Bacău, Viorel Rați – și, chiar dacă terenul nu este arat, tot este noroios. Deocamdată așteptăm ca vremea să se mai îmbunătățească”.
Cei care au cultură de cîmp au aplicat fertilizările intermediare
Cei care au suprafețe mari de cultură de cîmp – în special păioase – au avut ca primă preocupare pînă acum fertilizarea fazială. Aceasta s-a realizat însă numai parțial. Din cele peste 20.300 de ha cultivate cu grîu, secară, orz sau orzoaică îngrășămintele s-au aplicat pe numai 6.500 de ha, ceea ce înseamnă cam o treime din suprafețe. „Procentul nu este chiar mulțumitor – a declarat directorul general al Direcției Agricole, Ioan Melinte -, dar asta este. Normal, acum ar fi o perioadă optimă de fertilizare cu orice fel de îngrășămînt, pentru că terenul umed permite o absorbție rapidă. Dar noi nu avem posibilitatea împrăștierii aeriene, iar cu tractorul nu se poate intra”. În cazul țăranilor, aceștia pot împrăștia îngrășămintele și cu mîna, dar pe suprafețe mari așa ceva este nerealizabil. O altă problemă este și faptul că nu toți cei care lucrează pămîntul au acești fertilizanți. Programul guvernamental a dus în bătătura țăranilor cîte 50 de îngrășăminte pentru fiecare 0,5 ha de teren extravilan, dar societățile comerciale și agricole, precum și asociațiile se descurcă cum pot.
O altă categorie care așteaptă vreme mai bună sînt mecanizatorii. Arăturile pentru însămînțările de primăvară au fost efectuate numai în proporție de 60%, ceea ce înseamnă că restul trebuie făcut în perioada care urmează. Cei care au tractoare în dotare le-au reparat și sînt în așteptarea timpului cald.
Capriciile meteo din ultima perioadă nu au afectat culturile. „Atît timp cît este ori cald, ori frig, nu se întîmplă nimic rău – a spus directorul DGAIA. Dacă este frig, plantele nu germinează, dar dacă avem cîteva zile calde, urmate de vreun îngheț, atunci apar problemele”. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns