• conducerea ISJ este hotărîtă să o demită pe Maria Tarașman din cauza neregulilor crase depistate în școala pe care o conduce
Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) a pus punct, ieri, anchetei declanșate la Școala din Bijghir – Buhoci. Amintim că, în urmă cu aproximativ două săptămîni, ISJ-ul a declanșat un control la școala amintită, după ce inspectorul teritorial Adrian Horodnic a primit anumite informații referitoare la acordarea ilegală a unor alocații elevilor școlii de ucenici de către profesoara Maria Tarașman, directorii Școlii din Bijghir. Falsurile au ieșit la iveală chiar după prima zi a anchetei, cînd directoarea Tarașman a recunoscut că a dat alocație elevilor Gabriel Tarașman și Eugen Crăciunescu, în condițiile în care aceștia aveau mai mult de 20 de ani. Trebuie remarcat că cei doi sînt, de fapt, fiii directoarei și ai altei profesoare din școală. De același tratament s-a bucurat și Daniela Manciu, femeia de serviciu din școală, care a primit, în același timp, și alocație în calitate de elevă a școlii de ucenici, dar și indemnizație de creștere a copilului pe care l-a născut în timpul primului semestru al anului întîi.
Inspectorul Horodnic și Maria Gheorghiu, șefa compartimentului „Control Financiar Intern” din cadrul ISJ, și-au extins însă verificările și asupra anilor școlari trecuți, ceea ce au descoperit făcîndu-i să-și pună mîinile în cap, la propriu și la figurat. „Părerea mea e că la Școala din Bijghir este vorba de o neglijență crasă. Nu știu dacă e voită sau nu, dar asta are, poate, o importanță mai mică. În plus, cred că la Bijghir s-au înscris elevi la școala de ucenici chiar dacă se știa foarte bine că aceștia nu vor veni nici un minut la cursuri, doar pentru ca școala să nu se desființeze din lipsă de elevi”, a concluzionat inspectorul Adrian Horodnic în timp ce alcătuia raportul anchetei, care va fi prezentat Consiliului de Administrație al ISJ în cursul zilei de astăzi.
În ceea ce privește aspectele financiare, legate de modul de împărțire al carnetelor de alocații, Maria Gheorghiu a precizat că „în anul școlar 2002 – 2003 lipsesc doar două carnete. Pentru anii școlari trecuți e, practic, imposibil de dat un verdict, în condițiile în care situațiile statistice respective nu se pot reface”.
Verdictul final în cazul directoarei Tarașman va fi luat de Consiliul de Administrație al ISJ, însă e foarte probabil ca acesta să nu difere prea mult de punctul de vedere al inspectorului general Ghiorghi Iorga, care se pronunță pentru demiterea din funcție a directoarei Tarașman. „Cred că directoarea Tarașman va fi demisă. E adevărat că ea și-a depus, anterior, demisia, dar, pînă acum, nu i-am acceptat-o. În plus, demiterea e cu totul altceva. E o sancțiune”, ne-a declarat șeful ISJ. Pe de altă parte, inspectorul Horodnic spune că, dacă va fi întrebat, va propune să se aprobe demisia directoarei Tarașman și, în plus, să i se dea o sancțiune financiară prevăzută de Statutul cadrelor didactice. „Demiterea e o sancțiune care exclude o a doua pedeapsă. Și, personal, nu știu cît efect va avea aceasta, atîta timp cît doamna Tarașman oricum intenționa să renunțe la funcție”, a spus inspectorul Horodnic. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns