• în județul Bacău există în momentul de față 343 de parohii ortodoxe și 70 de parohii romano-catolice • toate acestea sînt ocupate, iar tinerii trebuie să aștepte eliberarea unui post, fie prin transfer, fie prin pensionarea unui preot • în decanatul romano-catolic există un post liber de preot-vicar, care va fi ocupat, probabil, anul viitor, cînd va fi hirotonită o nouă serie de absolvenți
Absolvenții instituțiilor superioare de învățămînt teologic din România, care doresc să ocupe un post de preot în Episcopia Romanului, au șanse minime sdă profeseze. Motivul pentru care teologii dornici să-și exercite profesiunea pentru care s-au pregătit timp de patru sau nouă ani sînt încă șomeri este simplu: nu mai sînt parohii libere. În prezent, la nivelul județului Bacău, pentru cei 565.735 de ortodocși există 343 de parohii. În medie, ar însemna 1.680 de suflete într-o parohie, adică 420 de familii cu patru membrii. Cele mai multe parohii sînt incluse în protopopiatul Bacău Sud, unde activează 94 de preoți parohi, iar cele mai puține în protopopiatul Bacău Nord, unde există 80 de parohii. La celelalte două protopopiate din județul Bacău, Onești și Moinești, există 85, respectiv 84 de parohii. Chiar dacă locurile de muncă sînt aproape imposibile pentru teologi, din această perspectivă, unii mai au șansa unui post.
Așa s-a întîmplat acum două săptămîni, cînd un preot a fost hirotonit la parohia Gioseni. Însă acolo, după cum ne-a declarat preotul protopop Constantin Tomozei, a fost vorba despre un preot care a plecat prin transfer, parohia rămînînd vacantă. În condițiile unor promoții impresionante de absolvenți de teologie în anii ce au urmat evenimentelor din 1990, a fost firesc ca numărul parohiilor să scadă serios, iar condițiile de obținere a uneia să fie din ce în ce mai dificile. „Conform regulamentului bisericesc, o parohie care se vacantează se ține liberă între o lună și trei luni. Apoi, cei interesați își depun dosarele la Episcopia Romanului și, pe baza unui concurs susținut în fața unei comisii de specialitate, cel care va ieși primul va obține acel post”, a spus preotul Constantin Tomozei. Foarte important a devenit în ultimii doi ani examenul de capacitate, pe care candidatul la preoție îl susține în fața episcopului și a unei comisii de preoți.
„Este mult mai greu ca înainte pentru tinerii teologi, fapt pentru care noi punem un mare accent pe acest examen de capacitate, pe care îl dau anual absolvenții de la specializarea pastorală. Examenul este foarte important, deoarece, în opinia noastră, nu orice tînăr care termină facultatea poate deveni preot. Întîlnirea cu ierarhul locului este cea mai importantă și, în urma discuției cu tînărul dornic de preoție, se poate vedea vocația acestuia”, a spus Prea Sfințitul Ioachim Băcăoanul. La Episcopia Romanului sînt depuse în momentul de față în jur de 40 de dosare ale celor care speră să obțină o parohie. Unii dintre tineri așteaptă de ani buni o parohie. În condițiile în care cererile acestora nu pot fi satisfăcute, majoritatea preoților sînt îndrumați către învățămîntul religios, unde pot activa pînă cînd dosarul depus la Episcopie le este luat în seamă sau pînă cînd vor da examenul de capacitate.
Cît privește parohiile, mărimea acestora diferă. Cum cele din oraș se obțin numai în urma îndeplinii unor condiții speciale, vechime în parohie la țară sau titluri academice obținute, tinerilor le rămîne să se mulțumească cu un loc în mediul rural, deși și acesta pare un vis greu de atins. Unii preoți susțin că o parohie este bogată sau săracă și în funcție de preotul locului și modul cum știe să-și administreze patrimoniul pe care îl posedă. Cît privește șansa de a se rearonda parohiilor, adică să se reîmpărtă, acest lucru este cu atît mai imposibil cu cît Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul este de părere că aceasta a fost făcută aproape la maximum, existînd perspective doar în orașele mari. La nivelul municipiului Bacău, ultima împărțire a fost făcută în momentul în care s-a creat parohia pentru zona cimitirului Lazaret, în zona de nord a orașului.
Pentru romano-catolici, în județul Bacău există 70 de parohii pentru cei 120.579 de credincioși, fapt ce ar însemna cam 430 de familii de patru membrii pentru fiecare parohie. Toate acestea sînt ocupate. Mai nou, conform declarațiilor făcute de monseniorul Ștefan Erdeș, decanul romano-catolic de Bacău, „în Bacău există un post liber de vicar, în cadrul decanatului romano-catolic. Pentru ocuparea acestuia, singura condiție este ca doritori să fie uns preot”. Cum în Biserica Romano-catolică absolvenții facultăților sînt hirotoniți preoți într-o singură zi din an, la 29 iunie, decanatul de Bacău va aștepta probabil marea sărbătoare din 2004 pentru a ocupa postul de vicar de la Bacău.
Teoriile potrivit cărora unii candidați la preoție oferă bani unora dintre funcționarii de la Episcopie pentru a căpăta o parohie nu este recunoscută de nimeni. Din punct de vedere creștin, orice tentativă de cumpărare cu bani a unui post echivalează cu păcatul simoniei, de la numele lui Simon Magul, un vrăjitor păgîn care a încercat să cumpere Duhul Sfînt de la sfîntul Petru. Morala și canoanele bisericii interzic cu desăvîrșire asemenea practici. Realitatea o pot povesti doar cei care au ajuns să slujească în biserici. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns