Mihai BUZNEA
Să mai spună cineva că România nu se află pe drumul cel bun! Ar însemna că desfide realitatea, că e veșnic „contra” și gura nu-i mai tace, ca într-o arie a calomniilor. După cum merg lucrurile și direcția spre care ele se îndreaptă, avem toate șansele ca Europa să vină înspre noi cu cea mai mare viteză, nu noi să ne îndreptăm spre ea, iar Bruxelles-ul să se mute la București. Ne pune Dumnezeu mîna în cap, ce mai! Spațiul Shengen, ce zic, întreg continentul, ne vor sta, curînd, la picioare. Aveți doar puțintică răbdare!
Specialiști în managementul resurselor umane au decretat că în numai cîțiva ani țara noastră va deveni extrem de atractivă prin schimbările de curs și de situații ce se întrevăd la orizont. Totul se va petrece în sens invers față de ce se întîmplă în prezent. Românii nu vor mai pleca la muncă prin cele străinătăți, ci vor veni ei, străinii, la noi. Nu vă vine a crede? Ba, să fiți convinși de asta! Problema școlilor nu va mai fi o problemă, fiindcă nu vor mai avea elevi, idem universitățile de tot felul, studenți. Bugetele asigurărilor sociale de pensii vor fi arhisuficiente, devenind excedentare. La fel, cele de sănătate, din lipsă de pacienți, care se vor însănătoși urgent, devenind „tari ca oțelul”. Grădinile Edenului vor înflori pe meleagurile noastre mioritice, transformate în paradis terestru ș.a.m.d. Așa că mai lăsați-i pe guvernanți în pace, să-și vadă liniștiți și netulburați de treburile lor, că știu ei ce fac, ce e bine și foarte bine… Cercetările cu pricina nu lasă loc de echivocuri, nasc doar întrebări. Răspunsurile există! Paradoxuri? De ce nu! În curînd românii vor trăi cel puțin două șocuri, numite învățămînt și sistemul de pensii. Celelalte efecte nu vor fi decît determinări și consecințe.Totul pornește de la o realitate crudă: îmbătrînim și ne reducem (ca număr). În ultimul deceniu, populația autohtonă s-a micșorat cu peste un milion și jumătate de persoane, atît din cauza scăderii indicelui de natalitate, cît și exodului de populație spre alte meleaguri mai atractive ale continentelor. Față de anul 1990, numărul nașterilor raportat la mia de locuitori este mai mic cu 40%, iar ponderea populației, pe categorii de vîrstă, se deplasează tot mai repede spre vîrsta a treia. Din cauza amplificării acestui fenomen, începînd cu anul 2008 numărul studenților va scădea corespunzător, un regres accentuat fiind previzibil și în ce privește cuprinderea școlară. Aceasta înseamnă că forța de muncă, atît ca volum, cît și din punctul de vedere al calității, vor deveni deficitare, fapt ce va face necesară deschiderea largă a ofertelor spre zonele geografice ale continentului în care trăiesc români, adică Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Serbia. Asta s-ar putea întîmpla cam de prin 2015 încolo, cînd vor începe să se pensioneze cei din „generația ceaușistă”, adică decrețeii deceniului al șaselea. Peste încă 10-15 ani și sistemul de pensii ar putea intra în colaps, din cauza lipsei de contribuabili. Bolile cronice își vor avea, la rîndul lor, partea de contribuție, numai TBC-ul făcînd, anual, peste 30.000 de victime, mai exact, una la patru ore, plus afecțiunile cardiace, psihice, maladiile secolului precum cancerul, Sida, diabetul și altele.
Ne pricopsim, bătrîne!, explodează, de surpriză, amicul căruia îi spun toate astea. Trebuie doar să avem grijă de noi, că cine scapă, a lui e lumea! Devenim stăpîni. Îi punem pe alții să muncească. Copii? I-aducem de prin alte părți, li-i luăm așa cum ni-i iau nouă străinii, acum. Să vezi ce bine o s-o ducem de prin 2030 încolo! Avea dreptate profesorul, săracul (se referă la Brucan) cînd proorocea raiul pe ăst pămînt al nostru. N-a fost să fie în douăzeci, va fi în patruzeci. Am timp s-aștept, mai bine mai tîrziu decît niciodată. Sper să dea și peste mine „luminița de la capătul tunelului”, ai dracu’ comuniști, parcă ei au inventat-o, nu?! Oricum, chestia cu îmbătrînirea pare a fi salvarea noastră. Le rezolvă pe toate!
Lasă un răspuns