• oficiul băcăuan se mută în spațiul fostei redacții a cotidianului Deșteptarea • prin această mutare, liderii PSD vor să-l constrîngă la tăcere pe Doru Simovici, președintele Camerei de Comerț
Oficiul Registrului Comerțului (ORC) se va muta, în cel mult două săptămîni, din spațiul de la parterul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA). Noul sediu în care se va face înregistrarea și certificarea comercianților este pe strada Vasile Alecsandri 63. Pînă la sfîrșitul săptămînii trecute, aici a funcționat redacția cotidianului Deșteptarea, mutată acum la unul dintre etajele fostului IPJ, actualmente General Proiect. Această mutare se face într-un oarecare secret, conducerea ORC neanunțînd public despre preconizata mutare. Dealtfel, nici prefectul Cătălin Radu Mardare nu știa ieri că transferul a fost deja bătut în cuie. „Așa se pare, și eu am auzit că s-ar fi hotărît mutarea Registrului. Acum două săptămîni a fost la Bacău noua directoare a Oficiului Național, Alina Ana Balaciu, care a vizitat actualul sediu al Registrului”, ne-a declarat Mardare. Potrivit prefectului, Balaciu ar fi fost nemulțumită de spațiul în care funcționează ORC, care ar fi „prea mic”. „Am înțeles că ei (Oficiul Național al Registrului Comerțului – ONRC- n.n.) au anumite norme, pornind de la numărul de persoane care trebuie să lucreze la Registru”, a argumentat Cătălin Mardare necesitatea unui nou spațiu pentru ORC Bacău. Despre ce s-a întîmplat mai departe, prefectul nu știe, dar își exprimă speranța că, după mutare, „lucrurile vor intra în normal”. Mutarea în fosta redacție de ziar a ORC ne-a fost confirmată oficial de Tudorel Ion, directorul general al SC Deșteptarea SA, firmă avîndu-l ca acționar majoritar pe Dumitru Sechelariu, primarul Bacăului. „Conform contractului, noi trebuie să le predăm spațiul în cel mult o săptămînă și cred că peste două săptămîni se vor muta aici”, ne-a informat Tudorel Ion. Directorul general de la Deșteptarea ne-a mai spus că Ana Alina Balaciu, personal, a semnat contractul de închiriere. Dealtfel, acest lucru este perfect normal, deoarece Gheorghe Patrichi, directorul Oficiului băcăuan, nu are drept de semnătură în această problemă. Oricum, situația acestuia este incertă, el avînd numire în această funcție pînă pe 10 aprilie, cînd se va decide menținerea lui pe post sau numirea altei persoane.
Protocoalele înțelepților PSD
De la naționalizarea sa, pe 11 octombrie 2002, Registrul a fost în centrul a nenumărate scandaluri, atît la Bacău, cît și la nivel național. În plus, activitatea de înregistrare a comercianților a fost paralizată de cel puțin trei ori, din cauza lipsei de decizie și a grabei în care a fost confiscat Registrul. Oficiile registrului comerțului și birourile unice au trecut la Ministerul Justiției, prin publicarea în Monitorul Oficial nr. 746 din 11.10.2002 a Ordonanței de Urgență 129/10.10.2002, completată cu OU 156/2002. Doru Simovici, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Bacău, a spus atunci că aceste acte normative „apărute peste noapte” nu sînt „în sprijinul agenților economici” și, mai ales, „camerele de comerț sînt lăsate fără o sursă importantă de venituri, ceea ce le va afecta activitatea”. De asemenea, Doru Simovici considera că măsura impusă de Guvern „afectează chiar economia de piață, al cărei motor sînt camerele de comerț”. Ultima dintre ordonanțe prevedea ca schimbarea subordonării Registrului trebuie să se facă prin protocoale încheiate pînă pe 24 decembrie 2002, obligație nerespectată nici pînă la această dată. Pînă la sfîrșitul lunii ianuarie, Simovici a avut nu mai puțin de 24 de încercări de negociere cu ONRC și reprezentanții Ministerului Justiției, toate soldate cu eșecuri. În cele din urmă, CCIA a somat ONRC să vină la negocieri, în caz contrar, Registrul băcăuan urmînd a fi închis pentru neplata chiriei și a cheltuielilor pentru spațiul în care activa și aflat în proprietatea Camerei, suma aflată în litigiu fiind atunci de peste 600 de milioane de lei.
Răzbunarea, arma PSD
Reacția a venit imediat, dar nu așa cum se aștepta conducerea Camerei de Comerț băcăuane. Într-o teleconferință de la sfîrșitul lunii ianuarie 2003, Octav Cozmîncă, ministrul Administrației Publice, l-a amenințat pe Simovici „să nu mai facă valuri, că e periculos”. Amenințarea a fost, iată, pusă în practică, pentru că statul își ia jucăria (ORC Bacău) și pleacă. Așa cum „Ziarul de Bacău” a mai arătat, pînă acum Oficiul băcăuan nu a plătit nici un leu chirie pe spațiul în care a funcționat. De aceea, se pune firesc întrebarea de ce, dacă nu a plătit chiria către Cameră, ONRC preferă să dea bani altora. În plus, transferul va fi extrem de costisitor, din cauză că Registrul nu are propria sa aparatură și birotică necesare să susțină un asemenea domeniu de activitate, deci va trebui să facă achiziții consistente. De asemenea, se pune problema noii locații în care își va desfășura activitatea Registrul. Acesta se mută din buricul tîrgului tocmai într-o zonă necomercială, dar, e drept, la cinci minute de centrul orașului. De asemenea, cheltuielile în vechea locație ar fi urmat să nu fie foarte mari, deoarece Registrul trebuia să intre în posesia a peste 20 la sută din patrimoniul CCIA, iar în proprietate ar fi revenit actualul spațiul, pe care nu ar mai fi trebuit să plătească o chirie, ci doar să asigure cheltuielile comune cu CCIA. Nici argumentul că „spațiul nu mai corespunde” nu stă în picioare, deoarece conducerea ONRC a anunțat, în fața acuzațiilor de birocratizare, că numărul angajaților nu a crescut și nici pe viitor nu se prevede așa ceva.
Totul nu pare a fi decît o încercare de a-l reduce la tăcere pe Doru Simovici, devenit rebel în PSD Bacău prin luările sale de poziții față de naționalizarea Registrului. El și așa nu stătea foarte comod în partid, după ce a votat într-o problemă a Camerei naționale așa cum a dorit, nu cum i-a dictat Partidul, Simovici fiind vicepreședinte al „județenei” PSD Bacău. Prima reacție față de această insubordonare a venit de la conducere centrală a partidului de guvernămînt, care a vrut să-l excludă din partid. Pînă la urmă, după intervențiile lui Viorel Hrebenciuc, Corneliu Iacobov și Dumitru Sechelariu, președintele Simovici s-a ales doar cu un avertisment.
După amenințările ministrului Cozmîncă, Simovici a părut să dea înapoi, dar nu foarte mult, fiind de acord cu rezolvarea „pașnică” a transferului Registrului de la Cameră la Justiție. Președintele CCIA și-a călcat pe inimă și a fost chiar de acord să cedeze către ORC peste 20 la sută din patrimoniul privat al Camerei. Atitudinea rezervată a lui Simovici nu i-a mulțumit totuși pe mai-marii PSD, care au ținut morțiș să-și arate mușchii și să-l constrîngă la tăcere pe rebel. Dealtfel, cel puțin în Bacău, acesta a fost, în ultimii trei ani, singurul gest de oarecare independență în interiorul organizației locale a PSD, ceea ce i-a înfuriat peste poate pe liderii de la București. Mutarea sediului ORC este prima măsură drastică dictată pînă acum, dar nu este exclus să mai urmeze altele, care să-l vizeze pe Doru Simovici. asta, pentru că în Partid nu se acceptă disidențele. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns