O decizie scandaloasă a Consiliului Local Bacău pune pe jar populația municipiului nostru. Întruniți în ședință ieri, consilierii au aprobat, după dezbateri tensionate, o hotărîre cel puțin ciudată: începînd cu data de 15 aprilie 2003, toți băcăuanii care vor adopta două pisici fără stăpîn vor beneficia de o reducere la întreținere. Ei vor achita asociațiilor de locatari sau proprietari doar 50% din factura la întreținere, începînd de la 1 mai. Practic, asta înseamnă că, dacă luați în casă două pisici vagaboande, în loc de trei milioane de lei pe lună, veți plăti un milion și jumătate. Măsura ar fi lăudabilă, dacă în spatele ei nu s-ar afla interese dubioase, care o transformă într-un regretabil abuz. În luna februarie a acestui an, o delegație a cunoscutei organizații de protecție a animalelor „Fir Pffoten” (adică, în traducere românească, „Patru Piciorușe”) s-a întîlnit cu ministrul Administrației Publice, Octav Cozmîncă. Organizația daneză a invocat o prevedere a Consiliului Europei, potrivit căreia animalele de companie trebuie protejate. Acordul Comunității Europene pune un accent special pe pisici, considerate ca animale care, spre deosebire de cîini, nu provoacă neplăceri în societate. Mai mult, se consideră că banalele pisici au un rol aparte în menținerea stării de igienă a orașelor, pentru că sînt cea mai ieftină soluție pentru combaerea șoarecilor și a șobolanilor, o problemă serioasă cu care se confruntă marile orașe.
În urma discuțiilor purtate la București, ministrul Cozmîncă a semnat un protocol prin care 12 mari orașe din România, printre care și Bacăul, au intrat într-un proiect pilot de ocrotire a pisicilor. În aceste orașe, autoritățile sînt obligate să acorde facilități crescătorilor de pisici fără stăpîn. Octav Cozmîncă a găsit și soluția ingenioasă, crede el, de a rezolva problema: reduceri de 50 % la plata întreținerii pentru toți cei care au cel puțin două pisici în apartament. Fundația daneză a promis că va asigura finanțarea, estimată la peste patru milioane de euro, sumă necesară pentru a acoperi facturile reale de întreținere.
Procedură complicată pentru „înmatricularea” mîțelor
După ce a bătut palma cu danezii, ministrul Cozmîncă a trimis în teritoriu înștiințări prin care toate cele 12 consilii locale vizate trebuie să adopte hotărîri pentru scutirea cu 50 % la întreținere a celor care au cîte două pisici în apartament. Pentru a beneficia de reducerea cu 50 la sută, băcăuanii vor trebui să treacă printr-un adevărat infern. Mai întîi, ei trebuie să obțină un carnet „de adopție”, de la Direcția Sanitar Veterinară, prin care să demonstreze că cele două pisici există, într-adevăr. Medicii veterinari autorizați trebuie să elibereze apoi o adeverință care să ateste că felinele au fost deparazitate, vaccinate și, eventual, castrate. Stăpînul animalelor trebuie să revină la Direacția Sanitar – Veterinară, unde să solicite carnetul de sănătate și identitate, care se va elibera numai în urma unei anchete sociale veterinare, contra sumei de 500.000 de lei. De altfel, pentru adopție, băcăuanii vor mai scoate din buzunar cîte 100.000 de lei pentru fiecare mîță, iar medicilor veterinari care verifică starea de sănătate vor trebui să le achite 150.000 de lei. Un calcul arată că, pentru a demonstra că ai două pisici, te costă un milion de lei.
Taxa de înmatriculare a fost stabilită de Ministerul Administrației Publice, urmînd să intre în bugetul statului. Carnetrul de sănătate și identitate a pisicilor trebuie depus la asociația de locatari sau proprietari, care eliberează o adeverință. Cetățenii trebuie să meargă apoi la Direcția Socială a Primăriei ai cărei angajați vor verifica dacă pisicile beneficiază de condiții bune de viață la domiciliul solicitantului. Abia apoi acesta va beneficia de reducerea de50 % la plata întreținerii, care se va aplica de la 1 mai, chiar și retroactiv, dacă procedura stufoasă va întîrzia obținerea documentelor necesare.
Recensămîntul pisicilor
Înscrisă peste noapte pe ordinea de zi a ședinței Consiliului local Bacău de ieri, hotărîrea de a beneficia de reducere pe bază de pisici a stîrnit proteste violente. Primul care s-a revoltat de această idee a fost consilierul Dan Avram. „Nici nu pot crede că poate exista o asemenea idee. Asta înseamnă discriminare pentru restul băcăuanilor, care nu au animale. Ca să nu mai vorbim că și între deținătorii de animale se vor isca discuții. Cei cu papagali vor vrea și ei reducere, și ce ne facem? Asta poate duce la un război civil”, a avertizat Dan Avram. Și consilierul Constantin Antoniu crede că ideea cu pisicile este o aberație. „Eu, în calitate de avocat, nu pot pleda pentru aprobarea unei asemenea hotărîri. Este împotriva constituției, care pșrevede că toți oamenii sînt egali în fața legii. Chiar am ajuns ca o mîță să răstoarne Constituția?”, s-a întrebat, retoric, Antoniu. Deși a declarat de curînd că nu este de acord cu modul de impunere a hotărîrilor de pe plan central adoptate de Cozmîncă, primarul Dumitru Sechelariu s-a arătat, surprinzător, de această dată, pe aceeași lungime de undă cu ministrul administrației publice. „Dacă există această posibilitate, ca oamenii să plătească doar jumătate din întreținere, de ce să nu profităm de ea? Mai ales că danezii vor acoperi diferența de bani și, în felul acesta, nimeni nu pierde. Scăpăm și noi de o grijă, nu mai dăm ajutoare de încălzire pentru cei care nu au. Îi punem să adune de pe stradă două pisici și întreținerea devine suportabilă pentru ei”, a spus primarul Sechelariu.
Ideea primarului a fost preluată din „zbor” de cîțiva consilieri ai puterii. George Bogatu, membru PSD, a fost de părere că „primii care vor avea de cîștigat din această hotărîre sînt pensionarii și șomerii. De ce să nu le dăm șansa unui trai mai bun, dacă danezii ne dau bani pentru asta?”, a spus Bogatu. Poziția lui nu este deloc surprinzătoare. Consilierul Bogatu deține spații comerciale în Piața Centrală și, începînd de ieri, unul dintre acestea a fost eliberat. Potrivit unei vînzătoare care a dorit să-și păstreze anonimatul, chiar în acest spațiu, George Bogatu vrea să vîndă exact pisici. O dovadă în plus că oamenii PSD știu să profite de orice informație, pe care să o transforme într-o afacere personală. În ajutorul colegului de partid a sărit și Carol Gaisbauer, și el proprietarul unor magazine din Piața Centrală, pe care le va reprofila cît de curînd, spre vînzarea de feline și mîncare pentru acestea.
Dezbaterea pe marginea reducerilor la întreținere contra pisici au durat aproximativ o oră. Subiectul, să recunoaștem deloc comun, a fost curmat de primarul Sechelariu, care, într-un final, a fluturat un fax, drept suprem argument. Deși a apelat tîrziu la asul din mînecă, primarul le-a mărturisit consilierilor că documentul a fost primit vineri, de la celebra Brigitte Bardot, una dintre protectoarele înverșunate ale cîinilor și pisicilor fără adăpost. Ea a promis că, dacă orașul nostru se va alia inițiativei de a proteja banalele mîțe, ea va veni la Bacău în cursul lunii aprilie și se va întîlni cu primarul pentru a analiza modul în care a fost implementată noua strategie de salvare a pisicilor.
Interesant este faptul că mai mulți șefi din PSD, din administrația locală și angajați ai Primăriei municipiului Bacău au început încă de la sfîrșitul săptămînii trecute să ia acasă pisici fără stăpîn. Potrivit unor surse neoficiale, este posibil ca, în cazul în care sumele din facturile la întreținere vor fi mai mari decît finanțarea daneză, de reducerea de 50 la sută să beneficieze numai cei care au adoptat pisici în primele zile de la publicarea hotărîrii, iar cei care s-au mișcat mai repede vor fi avantajați. Hotărîrea de consiliu a fost aprobată, în final, cu 25 de voturi din 31. Au fost trei abțineri și trei consilieri au votat împotrivă.
Viceprimarul Lucaș, responsabil de feline. Viceprimarul Benea jubilează
Primarul Dumitru Sechelariu a infirmat ieri, la finalul ședinței, zvonurile potrivit cărora mai mulți angajați ai Primăriei și-ar fi luat cu o zi înainte de ședință cîte două pisici, pentru a beneficia primii de reduceri. „Vom face acest experiment, pentru a arăta că Bacăul va fi pe primul loc și pe planul protejării pisicilor. Mi se pare incorect ca taxa pentru certificatul de înmatriculare să intre în buzunarul statului, în loc să meargă în bugetul local, dar e ceva specific domnului ministru Cozmîncă. Este o măsură adoptată și pentru cetățenii fără posibilități, nu pentru membrii PSD sau pentru personalul Primăriei, iar doamna Bardot va vedea că în Bacău se face protecție socială pînă și pentru pisici. Dacă rezultatele vor fi cele așteptate, vom extinde măsura și pentru alte animale. Nu este adevărat că salariații Primăriei și-ar fi luat deja pisici. Oricum, Corpul de Control va efectua o verificare la domiciliul fiecărui angajat, pentru a stabili dacă numărul pisicilor este suspect. Totodată, în următoarea săptămînă va avea loc un recensămînt al pisicilor din Bacău. Acțiunea va fi coordonată de viceprimarul Laurian Lucaș, care trebuie să stabilească, în decurs de o săptămînă, cîți posesori de pisici sînt în municipiu”.
Decizia de a-l numi pe viceprimarul Lucaș pe post de responsabil peste pisicile din oraș l-a contrariat pe acesta. De altfel, el a părăsit sala de ședințe, fără să facă vreun comentariu, imediat după ce a fost desemnat de primar pentru recensămîntul miorlăitoarelor. Contactat telefonic, el ne-a declarat: „Nu pot decît să mă supun deciziilor consiliului local. Nu este, însă, visul vieții mele să mă ocup de o asemenea problemă. Cu siguranță că vor apărea tot felul de discuții și situații anormale. Pe carnetul de sănătate și identitate nu se specifică și numele proprietarului. Așa că nu este exclus ca băcăuanilor să le vină ideea de a da, fie și numai o pisică, cu împrumut de la unul la altul. Cum să demonstrezi asta?”, spune viceprimarul Lucaș.
Viceprimarul Dragoș Benea, ușor amuzat, ne-a declarat că Laurian Lucaș cu siguranță va face față acestei misiuni. „Eu am un cățel, un dog argentinian, la care țin foarte mult. Sînt un mare iubitor de animale și cred că hotărîrea de astăzi este una europeană. N-aș fi avut nici o reținere să mă ocup eu de recensămîntul pisicilor, dar colegul meu Laurian Lucaș are competențe în domeniul social”, ne-a spus Benea. El a refuzat să comenteze iritarea lui Lucaș din momentul în care a părăsit sala.
Reprezentanții opoziției, cei care au votat împotrivă, spun că protecția pisicilor este doar o acoperire pentru consilierii PSD și angajații municipalității, care, printr-o manevră diabolică încearcă să își reducă facturile la întreținere și să-și facă, totodată, campanie electorală: „Nu știu cine are un milion pentru un certificat de înmatriculare al pisicii și mă îndoiesc că oamenii de rînd vor reuși să treacă de hățișul birocratic. Este dubios și faptul că mai mulți șefi din administrația locală au luat acasă pisici cu o zi – două înainte de adoptarea hotărîrii și, cu siguranță, mulți vor încerca să facă din asta o afacere”, a declarat Ionel Floroiu, consilier PD.
Nimeni nu pare să se gîndească, însă, la cîteva probleme: cum va crește, în viitoarele săptămîni, prețul pisicilor în Bacău și unde se vor vinde aceastea. Consilierii care au votat par să nu fi luat în seamă și un alt amănunt: mizeria pe care o fac mîțele și pe care o vom resimți cu toții. Credem că ar fi necesar ca cei care vor plăti jumătate din întreținerea lunară să contribuie cu mai mulți bani la taxa de salubritate. Cum rămîne, însă, cu băcăuanii care nu au și nici nu vor mîțe, și care vor plăti integral întreținerea? (Nicoleta BICHESCU, Codrin POP)
Lasă un răspuns