Febra este unul dintre mijloacele de apărare ale organismului față de agenții patogeni și nu o suferință, cum s-a crezut inițial, manifestată prin creșterea temperaturii corpului peste 37 grade Celsius, în unele cazuri ajungînd pînă la 41 de grade C sau chiar mai mult. Cînd este foarte crescută și prelungită, devine un dușman de temut, deoarece distruge celulele nervoase. Momentul optim pentru combaterea febrei va fi ales numai de către medic. Pe lîngă tratamentul său pot fi folosite și cîteva remedii naturale.
DIETOTERAPIE. Alimente permise: ceai, cafea, sucuri de fructe, legume verzi etc. Alimente interzise: grăsimi, ouă, conserve, băuturi alcoolice.
Mai trebuie amintit că regimul alimentar mai depinde și de boala care a provocat febra (de exemplu enterocolita, febra tifoidă etc).
FITOTERAPIE. Uz extern: cataplasme cu iarbă grasă (macerată în oțet plus cîteva grame de sare, timp de cîteva ore) pe tălpi. Uz intern: infuzie de pelin ( 10 gr. flori uscate la 1 litru de apă), o cană pe zi; țintaură (o linguriță de plantă la o cană de apă), 3-4 căni pe zi; flori de soc (1-2 lingurițe la o cană de apă), o cană pe zi; mușețel: (50-10 capete la o cană de apă), 3 căni pe zi; petale mici de floarea soarelui (2 lingurițe la o cană de apă), 2 căni pe zi. Pentru frison (uz intern): vin de coajă de salcie (40 gr. coajă uscată și pisată, macerată într-un litru de vin, timp de 2 săptămîni), 2 pahare mici pe zi; flori de mușețel (4 capete) plus flori de soc (o linguriță) plus muguri de pin (5 bucăți), toate macerate în 1/4 litri de vin fierbinte, apoi lăsate la infuzat 5 minute; se bea filtrat și îndulcit cu miere, cîte un păhărel, dimineața și seara.
HIDROTERAPIE: comprese cu apă rece și puțin oțet, pe frunte și pe mîini, schimbate la fiecare 20 de minute; împachetări în cearșafuri muiate în apă rece și stoarse, generale sau parțiale (jumătatea inferioară a corpului, membre), schimbate la fiecare jumătate de oră, de 2-3 ori, dacă febra se menține ridicată; băi generale, calde, cu 2-3 grade Celsius sub temperatura corpului; băi la picioare cu apă caldă, în care se va pune unul din următoarele preparate: esență de pin, decoct de fîn, decoct de salvie.
REFLEXOTERAPIE: masajul energic al mîinilor și al picioarelor în următoarele zone – hipofiză, suprarenale, amigdale, splină, puncte limfatice. Alte remedii: ciupirea pielii, pe fața laterală a gîtului, cu două degete, sub maxilarul inferior, pe locul unde pulsează artera carotidă, apoi masaj blînd, liniar, pe traseul acestei artere, în jos, spre claviculă (procedeu chinezesc foarte vechi)
Lasă un răspuns