• deși iarna abia s-a terminat, sute de băcăuani umblă să-și monteze centrale termice, din cauza sumelor imense pe care au fost obligați să le plătească în sezonul rece • zilnic, la sediul Termloc se înregistrează cel puțin 30 de cereri de debranșare • cei care vor să renunțe la serviciile firmei să scoată din buzunar între 300 și 500.000 de lei, taxă de debranșare • un sfert dintre băcăuani au renunțat deja la serviciile firmei • pînă acum băcăuanii nu s-au putut debranșa pentru că acest lucru a fot interzis de lege
Sumele exorbitante pe care băcăuanii rămași racordați la sistemul centralizat de încălzire au fost obligați să le plătească în această iarnă la întreținere i-au determinat pe oameni să se reorienteze în ce privește asigurarea sursei de încălzire în apartamente. Faptul că o parte dintre locatarii care nu aveau apometre au fost nevoiți să scoată și patru milioane de lei pentru o singură lună la întreținere a reprezentat încă o dovadă că serviciile publice de asigurare a agentului termic, dar și celelalte utilități, sînt, pe cît de nesigure, pe atît de ineficiente cîteodată și absolut totdeauna foarte scumpe. În aceste condiții, proprietarii de apartamente care nu și-au putut permite să plătească căldura s-au debranșat definitiv de la sistem, iar cei care în această iarnă au scos milioane de lei pentru a achita întreținerea, caută soluții mai eficiente.
Deși temperaturile exterioare necesită încă furnizarea agentului termic pentru încălzire, de la 1 aprilie, 47 de asociații deservite de Termloc au solicitat sistarea acestui serviciu. Foarte mulți băcăuani se gîndesc deja că cea mai bună alternativă de a-și încălzi apartamentele o reprezintă montarea centralelor termice de apartament, și asta chiar în condițiile în care nu dispun de bani pentru a face o astfel de investiție. Dovada cea mai clară că oamenii sînt hotărîți să se reorienteze în ce privește sursa de căldură pentru iarna următoare o reprezintă numărul foarte mare de cereri de debranșare definitivă care se înregistrează în fiecare zi la sediul Termloc SA Bacău, unul dintre cei doi furnizori de agent termic de pe piața băcăuană. Încă din luna ianuarie, la sediul societății au început să vină solicitări de debranșare, însă ritmul s-a accelerat din momentul în care temperaturile exterioare au crescut. În ultimele zile s-a ajuns ca, zilnic, peste 30 de proprietari de apartamente să solicite încetarea relațiilor contrctuale cu furnizorul public de agent termic. „Ritmul de debranșare a crescut foarte mult în ultimele zile. Începînd cu data de 1 aprilie, cererile pot fi puse în aplicare. Echipele noastre sînt pregătite să meargă pe teren pentru a răspunde acestor solicitări”, ne-a declarat Dumitru Crîșmaru, directorul Termloc SA Bacău.
Pentru a putea reununța la serviciile societății publice de furnizare a agentului termic, băcăuanii care vor să-și monteze centrale trebuie să scoată din buzunat 300.000 de lei, bani în care intră, potrivit patronului de la Termloc, contravaloarea deplasării în teren a echipelor care constată debranșarea, hîrtia, munca salariaților etc. În cazul în care întreruperea instalațiilor este operată de meseriașii societății, oamenii trebuie să scoată din buzunar 500.000 de lei. Potrivit actelor normative în vigoare, debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire a fost întreruptă de la 1 octombrie, hotărîrea rămînînd valabilă pînă în momentul în care societățile furnizoare sistează livrarea căldurii. La începutul acestui ierni, înaintea primirii noilor cereri de debranșare, peste un sfert dintre beneficiarii inițiali ai Termloc renunțaseră la serviciile firmei, preferînd centralele termice de apartament. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns