Carasul este o specie nedorită în crescătoriile sistematice de crap, adică în iazuri și heleșteie, unde se înmulțește extrem de ușor și consumă hrana destinată crapului (devine concurent serios al acestei specii, fără să aibă un ritm de creștere deosebit). Este o specie care se întîlnește în toate apele, deși era mai bine dacă în locul ei am fi avut mai mult crap sau plătică.
Carasul seamănă cu caracuda ca formă, însă are corpul ceva mai alungit, acoperit cu solzi mai groși și mai mari. Culoarea corpului este argintie, cu irizații metalice. Ca și caracuda, nici carasul nu crește prea mare; lungimea obișnuită este de 15 – 25 cm, iar greutatea medie de 100 – 250 g. Se pescuiesc și exemplare de 1 – 1,5 kg greutate, însă mai rar.
Felul de viață: trăiește în apropierea fundului scormonind nămolul, însă îi place dacă „locul” de trai este primenit de un curent slab de apă. Se hrănește cu hrană vegetală (plante acvatice, semințe, resturi vegetale etc.) și animală (răcușori, insecte și larve, viermi etc.). Carasul cutreieră și straturile mai de suprafață ale apei, însă locul lui preferat este fundul apei. Carnea carasului este dulce, fiind mult apreciată. La pescuitul carasului trebuie să se țină seama de felul lui de viață. Fiind un pește de talie mică, care se mișcă încet pe fundul apei sau printre vegetația subacvatică, undița noastră va trebui să fie fină, cu struna sensibilă și cu pluta mica. Deci, undița se va compune dintr-o vargă ușoară, de 4 – 5 m lungime, cu struna de 0,15 mm și sfoara de 0,20 mm. Dat fiind faptul că gura carasului este mică, pentru rîme se vor folosi cîrlige numărul 8 – 10, iar pentru momeli vegetale, numărul 10 – 12. Mulineta poate să fie foarte simplă.
La pescuitul carasului se folosesc, în general, aceleași momeli ca și la pescuitul crapului, dar ceva mai mici. Dintre acestea amintim următoarele: rîme mici sau bucăți de rîme, viermișori de făină, boabe de grîu sau de porumb fiert, cocoloși de pîine sau de mămăligă etc. Pluta se potrivește în așa fel încît momeala să ajungă exact pe fundul apei, sau cu 1 – 2 cm deasupra. Mișcarea caracteristică trepidantă a plutei și apoi scufundarea ei ne indică momentul înțepării.
Lasă un răspuns