• un băcăuan crește peste o sută de prepelițe, de pe urma cărora speră să facă ceva avere
Pentru băcăuaniii de rînd, dar nu numai pentru ei, numele de Daniel Trofin nu spune mare lucru. La cei 28 de ani pe care-i are, Daniel și-a descoperit de puțin timp pasiunea vieții sale: aceea de a crește zburătoare. Și nu orice fel de înaripate, ci prepelițe. Cu cele peste o sută de exemplare pe care le are în curte, în cartierul băcăuan Izvoare, tînărul se poate considera unul dintre cei mai mari crescători de prepelițe din oraș. Ideea i-a venit în urmă cu un an, cînd a cumpărat o sută de ouă, din care au ieșit vreo 70 de pui. Încetul cu încetul, pasiunea sa a început să se transforme într-o veritabilă afacere, mai ales că ouăle de prepeliță sînt foarte căutate pentru calitățile lor curative. „Anul trecut m-am gîndit să fac ceva ca să-mi mai umplu timpul și am cumpărat ouăle. Puii au ieșit cam după 17-18 zile și a trebuit să am grijă de ei, pentru că sînt foarte sensibili. Acum au ajuns la maturitate și au început să se ouă. Lumea încă nu știe, dar acestea sînt foarte sănătoase și tratează multe afecțiuni”. spune Daniel. Pentru că nu prea are spațiu suficient, tînărul crescător a mai început să vîndă din prepelițe, cu 50-60.000 de lei bucata. Deocamdată, el folosește ouăle doar pentru consumul propriu sau al cunoscuților, însă speră că va putea ieși cu ele pe piață după ce prepelițele pe care le crește vor ajunge la deplină maturitate.
Pentru Daniel Trofin pasiunea pentru prepelițele sale a devenit o adevărată obsesie. Păsările au ajuns să-i umple viața. Dar nu într-atît încît să uite de dragostea pentru soția sa, Mihaela, și pentru copilul lor, în vîrstă de nouă luni, căruia vrea să-i insufle pasiunea pentru aceste gingașe păsări. În prezent, ouăle de prepeliță sînt folosite în scopuri terapeutice în foarte multe țări, extinzîndu-se utilizarea lor și în tratarea unor afecțiuni cum ar fi: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, ulcerul gastric și duodenal, impotența sexuală, boli ale ficatului etc. În raport cu oul de găină, oul de prepeliță conține de cinci ori mai mult fosfor, cu cinci la sută mai mult fier, de șase ori mai multă vitamina B1și de 15 ori mai multă vitamina B2.
Cura de 120 de ouă se administrează în 25 de zile, iar cura de 240 de ouă se administrează în 49 de zile după aceeași metodă. Ouăle se beau crude dimineața pe stomacul gol, frecate cu puțin zahăr în care eventual se adaugă cîteva picături de zeamă de lămîie. După o pauză de 120 de zile se poate repeta cura, oul de prepeliță fiind singurul ou dietetic. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns