• o casă construită din paie și lut este de cîteva ori mai ieftină decît una ridicată din bolțari sau cărămidă • disperați că n-au case pentru copii, oamenii nu se mai gîndesc la ploi, la inundații și riscurile pe care le implică acestea
Sărăcia și nevoia de locuințe îi determină din ce în ce mai mult pe băcăuanii care nu au încă un acoperiș deasupra capului să se întoarcă la vechile materiale de construcții. Așa se explică de ce, în ultimii ani, paianta și chirpicul revin în forță pe piața materialelor de construcții. Ambele sînt preferate în primul rînd datorită prețului relativ scăzut. Cine folosește chirpici la construcția unei case iese de cel puțin cinci ori mai ieftin decît dacă ar folosi cea mai ieftină cărămidă de pe piață. În plus, ridicarea unei clădiri cu astfel de tehnologii tradiționale este la îndemîna oricui. Din dorința de a-și construi cît mai repede o locuință și cu bani cît mai puțini, oamenii nu mai țin cont de durabilitatea scăzută a acestor case. „Tot oamenii care au bani mai puțini folosesc chirpicii la construirea unei case. Sînt oameni care au primit, de regulă, un teren de la primărie sau au găsit de cumpărat ceva pămînt pe la marginea localităților și și-au încropit, așa cum au putut, o casă, să nu își lase copii în ploaie și frig. Oamenii ceva mai gospodari, însă, tot la bolțari sau cărămidă ajung atunci cînd e vorba să își construiască o casă”, spune Gheorghe Tamaș, primarul din Tamași, una dintre comunele în care majoritatea caselor construite în ultimii ani sînt din chirpici și painată.
Mai mult, cîțiva săteni din satul Chetriș, comuna Tamași, și-au construit din paiantă chiar și vile cu etaj și mansardă. Dimensiunile standard ale unui chirpic sînt de 40 cm lungime, 22 cm lățime și 16 cm grosime. Pentru o casă cu patru camere, fiecare cameră avînd dimensiunea de 4/4 metri, plus hol, este nevoie de 2.200 de chirpici. „De ce să nu-mi fac casa din chirpici? Lut este din bleșug pe toate dealurile, iar chirpicii îi facem noi cu mîinile noastre. De sute de ani românii își fac așa casele. În plus, mă costă de cîteva ori mai ieftin decît dacă aș cumpăra bolțari sau cărămidă”, s-a justificat Mitică Panțîru, un sătean din Chtriș, care tocmai și-a terminat de construit casa.
Oamenii care își construiesc casele cu bani puțini nu se gîndesc prea mult la durabilitatea construcțiilor. Deși inundațiile din ultimii ani au distrus sute de case din județul nostru, chiar și dintre cele mai solide, țăranii nu mai au timp de calcule și evaluări ale eventualelor riscuri. „Toți oamenii din zona asta au astfel de case. Nu s-a dărîmat niciuna, chiar dacă Dunmnezeu nu ne-a ocolit cu ploile în ultima vreme”, ne-a spus foarte convins săteanul. În timp ce specialiștii în construcții se întrec în a ridica giganți din oțel și sticlă, țăranii din satele băcăuane vin să demonstreze că și tradiționalul are valorile lui și că, în lipsa banilor, un acoperiș deasupra capului poate fi construit chiar și din paie și lut. (E. SOLOMON)
Lasă un răspuns